Cimbru si oregano uscat
Merita sa folosesti verdeturi uscate? In majoritatea cazurilor nu prea, prefer varianta proaspata. Sunt insa cateva verdeturi care desi au alta aroma uscate, sunt placute. Ma gandesc la oregano, cimbru, maghiran, foi de dafin, menta. Acestea e practic sa le ai intotdeauna in casa.
Mai jos va arat cum mi-am uscat anul acesta cimbrul si oregano. Aceasta metoda e valabila pentru orice verdeturi cu frunze mai mici, inclusiv maghiran. Verdeturile se usca cu capul in jos pentru ca toate uleiurile volatile sa se concentreze in frunze. Si levantica se usca tot asa, in manunchiuri suspendate cu capul in jos. Oregano e din Kefalonia de pe muntele Aenos, iar cimbrul din gradina bunicii mele.
Ingrediente
cimbru/oregano/maghiran proaspat
- Se leaga cu ata verdeturile manunchiuri ca si buchetele de flori. Nu faceti buchetele excesiv de mari/bogate, ca sa aiba loc aerul sa circule. Folosind legatura se atarna buchetele cu capacul in jos la loc aerisit, dar undeva sa nu bata soarele direct pe ele (o camara e ok). Buchetele se atarna cu capul in jos pentru ca toate uleiurile volatile din planta sa se adune in frunze.
- Se lasa sa se usuce cateva saptamani, pana cand, daca striviti frunzele intre degete acestea se sfarma.
- In acest moment puteti pastra buchetele asa cum sunt, in pungi de hartie sau de material. Se pastreaza asa, fiindca in unele retete veti folosi firele intregi ca sa le puteti scoate la final (vezi aici cum sunt folosite firele de cimbru uscat la lucicos) si fiindca asa, frunzele isi pastreaza mai mult timp aroma.
Eu pastrez mare parte din buchete asa si din ele, cand mi se termina, fac cate un borcanel de cimbru/oregano sfaramat ca si mai jos. - Se ia buchetul uscat si se introduce intr-o punga mai rezistenta. Se bate bine buchetul cu ciocanul de snitele, apoi se ia intre palme si se freaca energic (eu port manusi de silicon fiindca la frecare crengutele uscate inteapa chiar si prin punga). Veti vedea ca frunzele uscate cad pe fundul pungii. Insistati si frecati pana se desprind mare parte din frunze.
- Scoateti buchetul din punga. Mai frecati cu degetele frunzele care nu s-au desprins din buchet. Aruncati buchetul dupa ce l-ati curatat cat de bine ati putut. Goliti frunzele din punga pe o hartie de copt si rasfirati-le.
- Alegeti si aruncati crengutele mai mari pe care le gasiti printre frunze.
- Cu ajutorul hartiei turnati frunzele intr-un robot/masina de cafea. Macinati-le pana se maruntesc uniform.
- Pastrati cimbrul/oregano uscat sfaramat in borcanele de sticla.
Manunchi de oregano uscat
Se introduce intr-o punga
Se freaca energic sa cada frunzele uscate
Se imprastie pe masa de lucru si se aleg crengutele mari
Macinate in robot
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email