Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon

Retete cu carne de porc Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de perisoare cu smantana si tarhon

Desi nu sunt mare fan ciorba de perisoare, aceasta varianta (cu smantana si tarhon) devenise preferata mea acum muuuulta vreme, cand faceam delegatii saptamanale la Targu-Mures si mancam la o cantina recomandata de colegi. Asadar, daca nu ati incercat-o sub aceasta forma, v-o recomand cu drag.

Ingrediente

5-6 costite porc
1 morcov mare
1 radacina patrunjel mica (cca 50 gr)
1 pastarnac (cca 50 gr)
1 felie telina (cca 50 gr)
1 ceapa medie
200 gr smantana
1 lingura rasa faina
1/2 lamaie
1 lingura buna tarhon tocat

Amestec perisoare

300 gr carne tocata (de porc sau mixta porc+vita; data de 2 ori prin masina de tocat)
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1 lingura pesmet
4 fire patrunjel
20 gr orez
1 ou
sare, piper negru

Portii: 5

  1. Se pun costitele la fiert in 2 l apa rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute.
  2. In acest timp se dau zarzavaturile pe razatoarea mare (sau se taie cubulete) si se soteaza in 2 linguri ulei, pana se inmoaie.
  3. Se adauga zarzavaturile in supa si se mai lasa la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (pana sunt fierte).
  4. In acest timp se pregatesc perisoarele: se da carnea de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa (daca carnea e gata tocata, dati ceapa pe razatoare). Se adauga orezul (uscat), pesmetul, patrunjelul tocat fin si oul. Se amesteca bine pana la omogenizare. Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru.
  5. Cu mainile umede se formeaza bile de dimensiunea unei nuci (mi-au iesti 21 perisoare).
  6. Se da focul sub supa la mediu spre mic si se pun perisoarele in supa, pe toata suprafata oalei. Se lasa la fiert 10 minute, timp in care se spumeaza supa.
  7. Se da focul la mic sub supa.
  8. Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.
  9. Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic (supa sa nu mai clocoteasca!). Se gusta de sare.

Costitele si zarzavatul fierte

Costitele si zarzavatul fierte

Perisoarele

Perisoarele

Perisoarele fierte in supa

Perisoarele fierte in supa

Adaugam smantana

Adaugam smantana

Comentarii (37)

 

Ultimele comentarii

Iliana  acum 9 ani - 21 Septembrie 2015 21:41  

Ai o reteta foarte buna !
 

XX  acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 11:29  

Coastele trebuie sa fie simple sau afumate? :)
 

Ioana  acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 11:43  

proaspete!
 

Romina  acum 7 ani - 28 Februarie 2017 13:00  

Chiar acu ma apuc de ciobita ! Dupa cum se vd e gustoasa !.... Va spun cum a iesit pana la urma =P~ ;) :p
 

Margit Rus   acum 6 ani - 23 Decembrie 2017 14:52  

Acum am terminat-o dragii mei si e super buna, va poftesc la masa.
:) ;) ;) ;)
 

Ancuta  acum 6 ani - 19 Martie 2018 15:51  

Cele mai bune retete !!Mersi mult
 

Gabriela  acum 6 ani - 27 Aprilie 2018 11:49  

Costitele de porc sunt afumate sau proaspete?
Multumesc Ioana
 

Ioana  acum 6 ani - 27 Aprilie 2018 13:19  

Gabriela, costite proaspete, pe ele iese supa baza foarte buna.
 

zs  acum 3 ani - 30 Mai 2021 19:29  

Intrebare: in general, cand spuneti "smantana" (sau in special, in aceasta reteta), va referiti la un produs care Frantuzii l-ar numi "creme fraiche", or unul numit "creme epaisse"? Vad ca in Romania nu se face distinctie.
 

Ioana  acum 3 ani - 31 Mai 2021 10:13  

este vorba de smantana acra/fermentata, urmaresti sa folosesti o smantana mai grasa si acida. creme epaisse probabil e cea mai potrivita.
ce am gasit la noi sub denumirea de creme fraiche seamana mai mult cu un iaurt grecesc....
cand specific in retete doar smantana insemana ca ma refer la smantana acra, nu la cea dulce folosita in sosurile de paste.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...