Cornulete cu ciocolata
Retete desert Retete de Craciun Retete la cuptor
Mini-croissante cu ciocolata, preparate dupa o reteta evreiasca (rugelach). Sunt fragede (parca sunt facute cu foietaj) si foarte dragalase asa mici. La mine, prima jumatate de portie s-a mancat fierbinte in 5 minute. Si vestea buna e ca se pot prepara acum, se congeleaza iar de Sarbatori doar le coaceti ;)
Ingrediente
250 gr faina alba (BL55)
1/4 lingurita sare
200 gr unt (80% grasime; rece)
200 gr crema de branza (Philadelphia Original am folosit; rece)
Umplutura
75 gr ciocolata neagra (50% cacao)
50 gr zahar tos fin
1/2 lingura cacao (cca 5 gr)
1.4 lingurita scortisoara macinata
1 lingura unt topit
Bucati: 72
- Se pune faina si sarea in robotul de bucatarie. Se adauga untul rece taiat cubulete. Se mixeaza scurt (2-3 pulsuri) doar pana arata ca un pesmet (e ok sa ramana bucati mai mari de unt prin faina, cam cat bobul de mazare).
- Se adauga crema de branza pusa cu lingurita peste "pesmet". Se mixeaza iar scurt (5-6 pulsuri), doar pana arata ca un pesmet umed, adica aluatul nu e inca legat de tot (vezi poza 3).
- Rasturnati aluatul pe masa de lucru (sau intr-un bol larg) si cu mainile il presati sa stea impreuna. Il impartiti in 4 bucati egale (cca 150 gr / portie). Aplatizati sub form de disc si inveliti fiecare bucata in folie. Dati la frigider minim 2 ore, maxim 3 zile.
- Pentru umplutura se rade fin ciocolata (sau se marunteste in robot) si se amesteca cu zahar, cacao si scortisoara. Separat se topeste untul.
- Se ia fiecare bucata si pe masa de lucru acoperita cu hartie de copt si presarata cu putina faina se intinde cate o foaie subtire de aprox. 22-23 cm diametrul. Incercati ca foaia sa fie cat mai rotunda.
- Cand e gata intinsa foaia, presarati foarte putina faina pe ea. Pliati-o in doua si cu o rola de bucatarie decupati marginile neregulate, ca sa aveti o semiluna (vezi poza 7). Desfaceti semiluna si veti avea acum un cerc frumos.
- Ungeti foaia cu putin unt topit. Presarati cu amestecul de ciocolata in strat subtire dar uniform (cca 3 linguri / foaie).Presati usor umplutura cu palma.
- Cu rola de patiserie taiati foaia in 16 bucati egale (ca feliile de pizza; prima data in 4 bucati, apoi fiecare bucata in doua si apoi iar in doua).
- Inspre capatul lat al feliilor faceti o taietura mica, pe centru (vezi poza 10). Incepeti sa rulati aluatul din acea parte, impingand spre exterior partile taiate (vezi poza 11). Rulati pana la capat. Daca va cade putina umplutura e ok.
- Asezati rulourile in tava cuptorului, avand grija ca partea rulata sa fie dedesubt. Toate rulourile vor intra in 2 tavi de cuptor. Dati tavile la frigider pana se incinge cuptorul. Nu sariti acest pas, lasati-le macar 15 minute sa se raceasca, isi vor pastra forma la copt.
* rulourile formate pot fi pastrate mai mult timp la frigider inainte de a le coace;
** rulourile se pot congela si pastra 3 luni; se vor coace direct din congelator, doar se adauga cateva minute la timpul de copt - Incingeti cuptorul la 180C si coaceti rulourile timp de aprox. 25 minute (sa fie doar usor rumene deasupra; nu le lasati nici albicioase, dar nici sa se rumeneasca prea tare; vezi poza mare). Daca va place, razuiti putina ciocolata peste rulouri imediat ce scoateti tava din cuptor. Acele picaturi se vor topi si se vor lipi de rulouri.
- Sunt bune caldute sau reci.
Faina mixata cu untul rece
Crema de branza pusa cu lingurita
Aluatul mixat la final
Aluatul presat impreuna
Discurile merg la frigider
Umplutura de ciocolata
Foaie subtire
Decupam semiluna pentru discul final
Aluatul presarat cu ciocolata
Aluatul taiat in 16 felii
Crestam fiecare felie
Rulam catre varf, impingand spre exterior partile crestate
Rulou
Rulouri in tava
Comentarii (13)
Ultimele comentarii
Simona acum 8 ani - 15 Decembrie 2015 14:17
Dimensiunilor lor mici ar fi o conditie pentru timpul de pastrare ?Ioana acum 8 ani - 15 Decembrie 2015 14:31
nu. poti sa imparti aluatul in doua foi si vei avea cornulete mai marisoare care se pastreaza la fel.Ioana acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 00:41
Ioana nu spui nimic de umplutura, untul topit se toarna peste ciocolata?Ioana acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 09:15
Cu untul doar se ung foile. Apoi se presara umplutura peste. Untul ajuta umplutura sa se lipeasca de aluat.La pasul 4 am trecut info legate de umplutura. E o umplutura usca, nu se adauga nimic lichid.
Ioana acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 12:41
Am citit de atatea ori reteta, dar pasul 4 nu l-am vazut deloc (cred ca oboseala isi spune cuvantul)! Multumesc frumos pentru raspuns si pt. retetele astea super gustoase care ne scot mereu din impas ! Sarbatori fericite :* :*Ioana acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 12:46
nu, ai vazut bine. l-am scris azi dimineata, mi-a scapat :) si eu sunt obosita, am avut un final de an fulminant.spor la pregatiri!
Raluca acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 22:23
Mi-au iesit f bune. Nu am reusit sa le fac atat de mici ca in poza, am taiat foaia in 4. Cred ca voi incerca si cu alta umplutura. Buna reteta!!!!!!Raluca acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 14:14
am scris gresit! am taiat foaia in 8Roxana acum 8 ani - 4 Martie 2016 13:44
Super reteta! Am tot cautat-o de mult timp sa o incerc, am lucrat intr-o brutarie evreiasca, iar ei pentru ca sa faca cornuletele mai gustoase au Un amestec de apa,miere si zahar care se aplica cand se scot din cuptor, fac cornuletele foarte bune si fragede si tin mai mult timp in camara.Multumesc pentru reteta am sa o incerc, azi am sa fac cornuletele cu marmelada de gutui! Sper sa imi iasa! ?
Ioana acum 8 ani - 4 Martie 2016 13:46
Roxana, merci pentru pont!o sa iasa bune, le-am facut si eu cu gem gros de smochine.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email