Coronita cu mac

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Coronita cu mac

Inchei saptamana cu o splendida impletitura pe care am invatat-o de curand. O coronita cu mac care va infrumuseta orice masa. O puteti face si cu nuca, scortisoara, cacao sau nutella. Spor la impletit weekend-ul asta!

Ingrediente

Aluat

300 gr faina alba
80 gr zahar
1/4 lingurita sare
3/4 pliculet drojdie uscata (6 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua mici (la temperatura camerei)
45 gr unt topit
60 ml lapte (caldut)
45 ml apa (calduta)

Umplutura

25 gr mac
25 gr zahar
30 gr unt topit

Pentru uns

1 ou mic
2 linguri lapte

  1. Macul si zaharul se macina impreuna cat mai fin.
  2. Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  3. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  4. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  5. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie subtire de aprox 40 x 40 cm. Se decupeaza din ea 3 cercuri de 20 cm diametru (m-am ajutat de o farfurie si o rola de patiserie).
  6. Se aseaza prima foaie decupata pe o tava cu hartie de copt. Am uns-o cu unt si am presarat un strat subtire de mac (l-am nivelat cu palma). Am lasat ptutin spatiu pe margine. Am asezat deasupra a doua foaie, am uns-o si presarat-o si pe ea. Am facut la fel cu a treia foaie.
  7. Din resturile de aluat nu se mai putea decupa o foaie, asa ca am framantat aluatul si am intins foaie subtire inca o data. Din ea am decupat a patra foaie pe care am asezat-o deasupra. Am obtinut astfel un "tort" cu patru foi unse cu mac intre ele. Ultima foaie nu se unge deloc.
  8. Cu rola de patiserie se taie foile in 4, perpendicular, dar nu chiar pana in centru (vezi poza 8).
  9. Fiecare felie obtinuta se taie in doua, rezultand 8 felii (vezi poza 9).
  10. Fiecare felie se taie iar in doua, rezultand 16 felii (vezi poza 10).
  11. Se iau cate doua felii alaturate si se rasucesc inspre exterior de doua ori (vezi poza 11).
  12. Apoi se iau iar feliile rasucite si se mai rasucesc o data spre exterior, de data asta se si sigileaza capetele. Va rezulta ceva similar cu petalele unei flori (vezi poza 13). Aveti grija sa piscati cat mai bine capetele, au tendinta sa se desfaca.
  13. Se introduce tava cu coronita intr-o punga si se lasa la crescut, la loc cald, timp de 45 minute.
  14. Se unge coronita cu ou batut cu lapte. Se mai pisca o data capetele care s-au desfacut cat timp a crescut.
  15. Cuptorul se preincalzeste la 220C. Se introduce coronita si scade temperatura la 180C. Se coace coronita timp de 20-25 minute, pana e rumena.

Mac macinat cu zahar

Mac macinat cu zahar

Aluatul

Aluatul

Aluatul pe masa de lucru

Aluatul pe masa de lucru

Decupam foi de 20 cm diametru

Decupam foi de 20 cm diametru

Foaie decupata

Foaie decupata

Ungem foaia cu unt si presaram cu mac

Ungem foaia cu unt si presaram cu mac

Cele 4 foi stivuite

Cele 4 foi stivuite

Taiem perpendicular in 4

Taiem perpendicular in 4

Apoi in 8...

Apoi in 8...

Apoi in 16...

Apoi in 16...

Rasucim cate doua felii spre exterior

Rasucim cate doua felii spre exterior

Feliile rasucite

Feliile rasucite

Feliile sigilate la capete

Feliile sigilate la capete

Coronita crescuta si unsa

Coronita crescuta si unsa

Comentarii (29)

 

Ultimele comentarii

Catalina  acum 10 ani - 27 Noiembrie 2014 22:26  

Coronita arata minunat , vreau sa o incerc de sarbatori. Daca vreau sa inlocuiesc macul cu nutella trebuie sa mai modific ceva la reteta? :)
 

Ioana  acum 10 ani - 28 Noiembrie 2014 08:22  

nu, la fel procedezi.
 

claudia  acum 9 ani - 24 Decembrie 2014 23:00  

:) AM PUS NUCI CU UNT SI PUTIN ZAHAR BRUN...MMMMMM...UN DELICIU !
..SI AM FACUT SI COZONACUL ELEGANT...CU FRUCTE USCATE....SUPERB !
MULTUMESC DIN SUFLET PT SUPER IDEI SI RETETE !
...nu pot sa pun pozele !
 

Eu  acum 8 ani - 14 Decembrie 2015 11:05  

Buna Ioana! Reteta ta este foarte buna. Eu am folosit si pasta de migdale in loc de mac si a iesit foarte buna. Nota 10!
 

Laura  acum 8 ani - 21 Decembrie 2015 20:44  

Buna seara Ioana. Am avut drojdie proaspata cat pt 500 grame de faina si am vrut sa o folosesc toata asa ca am framantat mai mult aluat. Nu pot face o coronita mai mare ca nu am tava. Ce ar merge din aluatul ramas? Oare gogosi nu??!! :)
 

Ioana  acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 09:32  

Laura, uite aici am facut gogosele dintr-un rest de aluat de cozonac: [link]
cred ca ar merge si aceste galuste: [link]
 

Laura  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 00:02  

Buna seara. Daca folosesc drojdie proaspata, cum o adaug in masina de paine? nu mai stiu cum se face, se dizolva in apa sau in zahar si se asteapta 15 min? Multumesc si sarbatori fericite!
 

Ioana  acum 8 ani - 24 Decembrie 2015 09:13  

Laura, dizolva drojdia in laptele caldut co o priza de zahar si lasa-l acoperit pana face spuma, cam 15 min. Apoi adaugi in masina aceasta maia si restul in ordinea din reteta
 

Angy Raducu  acum 8 ani - 29 Decembrie 2015 01:13  

Buna seara ,Ioana ...te deranjez cu o intrebare....macul se fierbe sau ramane asa macinat amestecat cu zahar ? Multumesc pt minunatele retete!
 

Ioana  acum 8 ani - 29 Decembrie 2015 12:01  

macul nefiert, doar macinat fin cu zahar. in masina de cafea se macina foarte bine.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...