Creme brulee
Retete desert Retete din Franta Retete cu ou Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Miercuri plec intr-un scurt concediu, asa ca ma grabesc sa mai postez cateva deserturi fine, ca sa aveti cat mai multe optiuni pentru 14 februarie. Si nu cred ca exista desert mai fin decat creme brulee, un desert de origine franceza sau engleza... nu se stie exact... cele doua natii se cam cearta pe aceasta reteta, desi prima mentiune asupra ei a aparut la francezi exact in forma in care o cunoastem azi. Insa sub alte forme, usor diferite, primele mentiuni au aparut la englezi. Si apoi au mai venit si spaniolii spunand ca a lor crema catalana a fost prima. Dar noi sa-i lasam pe ei sa se ciondaneasca cat vor si sa ne savuram crema in liniste.
Ingrediente
500 ml frisca nebatuta (smantana dulce)
4 galbenusuri
4 linguri rase zahar + 4 lingurite zahar
1/2 pastaie vanilie(sau esenta de vanilie)
1 varf cutit sare
Portii: 2-4
- Intr-o oala punem smantana dulce, continutul pastaii de vanilie si 2 linguri zahar si lasam la foc mic pana zaharul se dizolva. Nu trebuie sa fiarba, doar sa se topeasca zaharul. Luam de pe foc si lasam la racit.
* puteti adauga si alte arome desi vanilia e aroma clasica; cateva sugestii: cardamom, coaja de portocala si scortisoara (ca si in crema catalana), coaja de lamaie, nucsoara si coaja de lamaie etc.
** nu uitati sa puneti pastaia de vanilie in sticluta de esenta ;) - In acest timp frecam galbenusurile cu 2 linguri de zahar pana zaharul se topeste complet.
- Adaugam sarea si esenta de vanilie (daca nu ati folosit pastai de vanilie) peste oua si apoi incepem sa turnam incet frisca care acum e doar calduta.
- Punem compozitia obtinuta in 2-4 boluri termorezistente (depinde cat de mari doriti portiile). Daca ati optat pentru arome de genul cojii de portocale, nu uitati sa turnati crema in boluri printr-o sita fina.
- Asezam bolurile intr-o tava in care turnam apa fierbinte care sa ajunga pana la jumatatea formelor.
- Dam tava la cuptor la 130 pentru cca 45-55 minute.
- Lasam sa se raceasca si apoi dam formele la frigider peste noapte (minim 4 ore).
- Presaram cate 1 lingurita de zahar peste crema si asezam bolurile sub grill (focul in cuptor sa vina de sus) cam la 10 cm distanta de flacara. Lasam pana zaharul capata o culoare auriu-maronie. Scoatem formele, presaram iar cate 1 lingurita de zahar pe fiecare si iar dam sub grill pana si cel de-al doilea strat de zahar se caramelizeaza. Atentie! Cat timp bolurile sunt sub grill nu va dezlipiti de cuptor, zaharul se arde foarte repede, dureaza in jur de 1-2 minute, trebuie sa stati cu ochii pe el. In lipsa unui cuptor cu grill, zaharul se poate carameliza cu o torta speciala pentru asa ceva.
Primul strat de zahar caramelizat
Al doilea strat de zahar caramelizat
Comentarii (39)
Ultimele comentarii
pansy acum 14 ani - 1 Martie 2010 13:28
un martisor te asteapta pe blog-ul meu.LA MULTI ANI !Caietul cu retete acum 13 ani - 25 Noiembrie 2011 10:39
Am facut si eu crema dupa reteta ta ([link]) , tare buna a iesit multumesc frumos pentru reteta!Emma acum 12 ani - 22 August 2012 17:53
Ce frima de smantana dulc pot cumpara? Care este cea mai buna? Nu stiu exact care este frisca nebatuta. MultumescIoana acum 12 ani - 23 August 2012 10:48
Dorna folosesc. scrie pe cutie "smantana pentru gatit" sau "smantana pentru frisca". poti folosi ori una, ori alta, sau mix din cele doua (fiindca cea de frisca este foarte grasa si daca doresti desertul un pic mai light, poti sa le amesteci sau sa pui doar din cea pentru gatit care e mai slaba).dia.g acum 11 ani - 25 Octombrie 2013 00:41
Buna seara!Dupa ce am aruncat o privire peste diferite retete de pe net,am decis sa fac dupa reteta aceasta.insa am o nelamurire.cu toate ca am urmat toti pasii descrisi aici,crema nu s-a intarit.poate ma puteti ajuta,sa-mi spuneti care ar putea fii cauza.Multumesc.Ioana acum 11 ani - 25 Octombrie 2013 09:56
in cate boluri ai divizat compozitia?dia.g acum 11 ani - 26 Octombrie 2013 12:02
In 6 boluri mici.acestea sunt boluri ramase de la creme brulee ce le cumparam gata facute.vreau sa zic ca atunci cand le-am scos din cuptor,crema nu era tare,si m-am gandit ca poate dupa ce vor sta la rece....Ioana acum 11 ani - 28 Octombrie 2013 14:09
atunci e ciudat ca nu s-a legat compozitia. arata bine compozitia in vase, fara cocoloase?Iulia acum 9 ani - 21 Iunie 2015 23:33
Draguta Ioana, noua ne-a dat o doamna care-i coach la The Taste si care are un restaurant cu stele Michelin in Luxemburg reteta ei de creme brulee. Eu am facut-o si consistenta mi s-a parut divina. Te intereseaza? Ai vrea s-o încerci? Dintre tricuri, zice sa n-o racim niciodata la frigider, ca-si pierde din finete, plus ca folose?ste zahar alb cu brun amestecat pentru ars, la fel probabil au cristale diferite si obtine o consistenta mai sofisticata la crusta. Daca vrei s-o încerci, ti-o scriu cu drag.Ioana acum 9 ani - 22 Iunie 2015 14:18
sigur Iulia, asteptam reteta.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email