Dorada la cuptor

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete la cuptor Retete simple Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Dorada la cuptor

In sfarsit m-am indurat sa ma ating de comoara din congelator: pestii din Croatia. Am inceput cu ceva ce n-am mancat pana acum si eram curioasa ce gust are, dorada. I-am preparat simplu, la cuptor, astfel incat la final sa am si garnitura gata inclusa. Iar rezultatul e nu numai gustos, dar si aspectuos, asa ca recomand acest fel de mancare pentru o cina romantica cu un vinulet bun si o lumina difuza ;)

Ingrediente

2 dorada
4-5 cartofi potriviti
1 ceapa mare (cca 150 gr)
1 morcov
1 legatura patrunjel
5 catei usturoi
1/2 lingurita turmenic
1/2 lingurita vegeta de casa macinata
6 linguri ulei masline
2 lamai
sare, piper

  1. Se taie cartofii rondele nu foarte groase, morcovii rondele mai subtirele, iar ceapa solzisori. Se aseaza legumele intr-o tava larga (30 cm diametru) si se presara cu sare si piper dupa gust.
  2. Se retin 2 fire patrunjel pentru servire, iar restul il tocam marunt, marunt. Se amesteca cu usturoiul strivit, turmenicul (va da culoare frumoasa sosului la final), vegeta si putina sare. Se adauga uleiul incet, cate o lingura o data si se piseaza totul pentru a obtine o pasta. Cand pasta e gata adaugam in ea cam 150 ml apa.
  3. Turnam sosul de patrunjel de mai sus peste legume, amestecam bine, sa fie acoperite si acoperim tava (sa fie etansa) cu folie de aluminiu. Dam la cuptor la 200C pentru 25-30 minute.
  4. In acest timp, pestii curatati si spalati ii uscam cu servetele de hartie. Ii crestam pe o parte (in 3-4 locuri), tinand cutitul pe diagonala. Presaram sare peste tot, inclusiv in interior. Apoi stropim pestii cu sucul de la 1 lamaie (cate 1/2 lamaie pentru fiecare peste) si lasam sa stea la temperatura camerei pana legumele sunt gata.
  5. Scoatem folia de aluminiu si asezam dorada deasupra. Presaram putin piper peste ei.
    * daca sosul de sub legume vi se pare ca a scazut mult mai adaugati cam 50 ml apa in tava
  6. Dam iar la cuptor pentru 20 minute. Apoi, ca sa-i facem sa arate ca in reviste, pornim grillul (focul sa vina de deasupra) si mai lasam la cuptor cca. 3-5 minute (sa-i supravegheati in acest timp), pana dorada prind o crusta frumoasa deasupra.
  7. Scoateti de la cuptor si presarati patrunjelul tocat ramas, iar in inciziile de deasupra pestelui introduceti jumatati de felii de lamaie.
  8. Servim imediat cu un pahar de vin alb si nu uitati o bucatica de paine proaspata, fiindca sosul din tava e delicios, trebuie sa incingeti in el.

Sosul de patrunjel (fara apa)

Sosul de patrunjel (fara apa)

Legumele in tava

Legumele in tava

Pregatim dorada

Pregatim dorada

Dupa 25 minute... asezam dorada in tava

Dupa 25 minute... asezam dorada in tava

Dorada la cuptor

Dorada la cuptor

Dorada la cuptor

Dorada la cuptor

Comentarii (79)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 7 ani - 31 Ianuarie 2017 10:04  

Mariana, ca sa adaugi poza trebuie sa ai cont pe site (ultimul buton din meniul de sus, dupa lupa de cautare)
 

Iulia  acum 7 ani - 29 Iunie 2017 15:19  

Perfect! Sosul e foarte usor aromat si delicios! Legumele moi si pe margini crocante. Multumesc
 

Radu  acum 6 ani - 24 Martie 2018 21:38  

Excelenta reteta!!!! ;)
 

marian petre  acum 5 ani - 26 Mai 2019 11:51  

buna IOANA !Chiar acum o sa pregatesc reteta aceasta! ;)
 

Carmen  acum 3 ani - 28 Noiembrie 2020 16:05  

A iesit extraordinar de bun!!!
Multumesc pentru reteta!
 

Murteza Alberto Ionel  acum 2 ani - 29 Decembrie 2021 00:33  

Buna
Cand adaugi pestele cuptorul tot la 200 grade trebuie lasat??
 

Sandra  acum 2 ani - 3 Mai 2022 10:32  

Minunata! Ma duce cu gandul la Grecia! ? azi de dimineata am mancat tarta cu smochine si branza de capra - reteta de la tine, la pranz fac dorada ??si viata e frumoasa! Multumesc din suflet ca imparti cu noi minunatiile astea de retete!
 

Gabi  acum 2 ani - 4 Mai 2022 16:36  

Foarte buna!
 

Ioana  acum 2 ani - 9 Mai 2022 10:54  

Sandra, Gabi... ce bine e sa ma intorc din vacanta si sa gasesc oameni multumiti, care se bucura de mancare. Mi-a placut "si viata e frumoasa", exact asta e si senzatia mea cand gatesc.
 

Elena  acum 10 luni - 3 Februarie 2024 08:11  

Am facut de anul nou, a iesit excelent, patul de legume foarte bun cu sosul aferent. Astazi mi-am propus sa incerc cu biban de mare si pastrav. Ma gandesc ca va fi la fel de bun. Multumim pentru reteta!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...