Placinta cu carne

Retete aluaturi Retete aperitive Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Placinta cu carne

O noua reteta cu foi de placinta facute in casa. Noutatile sunt umplutura si forma pe care i-am dat-o. Astfel, placinta mea cu carnea nu a fost doar gustoasa ci si impresionanta cand am scos-o din cuptor.

Ingrediente

Aluat pentru foi de placinta

450 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 lingurita rasa sare
4 linguri untura topita (optional)
ulei

Umplutura

350 gr carne tocata (de vita/vitel sau mixta vita-porc)
1 ceapa mica
1 lingurita sare
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita piper negru
1/4 lingurita chimion macinat
2 prize scortisoara macinata
1 lingura pasta de ardei dulce
1 ou mic
2 linguri ulei

Portii: 4

  1. Umplutura: se caleste ceapa tocata marunt in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga carnea si se prajeste pana-si schimba culoarea. Se trage tigaia de pe foc si se adauga condimentele si pasta de ardei. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga oul batut.
    * daca carnea este foarte grasa, puteti scurge grasimea din tigaie dupa o prajiti;
    ** daca nu aveti ou mic, bateti un ou si folositi doar jumatate din el
    ** puteti folosi si alte condimente la umplutura; daca doriti sa-i dati o tenta greceasca, puteti folosi condimentarea de la aceasta reteta (cu oregano, cimbru, ienibahar, scortisoara); daca doriti o condimentare simpla, va puteti limita doar la sare, piper si boia; important e ca amestecul sa fie bine condimentat
  2. Aluatul: Se pune faina intr-un bol larg si se face o gaura in mijloc. Se presara sarea pe marginea fainii, iar in centru se toarna apa. Cu degetele, incepeti sa trageti faina in apa, amestecand, pana cand toata faina e absorbita. Se framanta apoi fie manual timp de 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicioas, fie cu masina de paine pe programul de framantat.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Se imparte in 4 bucati egale, la care se da forma de chifla. Se aplatizeaza bucatile de aluat in discuri de cca 10 cm diametru.
  4. Intr-un vas mic se pune untura topita (daca folositi) si putin ulei. Se pun discurile de aluat in grasime (unul peste altul) si apoi se completeaza cu ulei, astfel incat sa fie acoperite.
  5. Se lasa aluatul sa stea in grasime timp de 30 minute.
  6. Incepem formarea placintei: se ia o bucata de aluat din grasime, se scurge usor si se aseaza pe masa curata. Cu mainile incepeti sa intindeti aluatul. Se va intinde foarte usor, ca si guma de mestecat. Cand este subtirel, incepeti sa trageti de margini de jur imprejur, pana obtineti o foaie transparenta, prin care se vede masa. Daca apar cateva gaurele, mai ales pe margine nu e nicio problema. Cu un cutit taiati marginile groase, de jur imprejurul aluatului.
    * poze cu aluatul si intinderea lui puteti vedea aici.
  7. Pe o latura lunga a aluatului puneti 1/4 din umplutura (formati un sir omogen). Rulati aluatul. Ruloul obtinut rulati-l sub forma de melc. Puneti melcul pe tava de copt unsa cu putin ulei.
  8. Repetati intinderea si rularea cu restul bucatilor de aluat si a umpluturii. Fiecare rulou nou format il asezati in continuarea melcului initial. La final veti obtine un melc mare.
    * daca va ia timp mai mult sa intindeti foile noi, tineti melcul acoperit cu folie de plastic, fiindca se usuca repede
  9. Coaceti placinta cu carnea la 220C timp de 25 minute, pana e rumena.
  10. Se scoate din cuptor si dupa ce se racoreste se poate taia bucati (folosind un cutit zimtat, ca cel de paine). Este buna calduta sau rece. Este buna la micul dejun, cu iaurt.

Umplutura

Umplutura

Rulam foaia cu umplutura inauntru

Rulam foaia cu umplutura inauntru

Rulam sub forma de melc

Rulam sub forma de melc

Placinta inainte de copt

Placinta inainte de copt

Placinta cu carne

Placinta cu carne

Sectiune

Sectiune

Comentarii (37)

 

Ultimele comentarii

Adina  acum 10 ani - 27 Mai 2014 14:32  

Super reteta! Am facut-o cu mai multa carne si cu branza si marar. Prima oara nu mi-a iesit ptr k am pus 'foile' unele peste altele in ulei si s-au lipit (s-ar putea sa nu folosesc tipul corect de faina). A doua oara am pus foaie de copta intre ele si aluatul s-a intins f usor. Abia astept sa incerc si cu alte umpluturi.
 

ladys  acum 9 ani - 5 Martie 2015 16:09  

E super-tare reteta!
Sotul meu, care a petrcut mult timp in orient, a spus ca e de-acolo: un burek adevarat. Condimentele din umplutura ii dau acel ceva, foile sunt o minune, (am folosit faina ungureasca tip 550). A intrat direct in topul retetelor casei, multumesc!
 

Mihaela  acum 9 ani - 15 Iunie 2015 08:48  

buna ziua! excelenta reteta...am incercat-o...gustul este divin!
o intrebare : aluatul cu umplutura se poate congela?
multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Iunie 2015 09:30  

MIhaela, teoretic da, nu ar avea de ce sa nu se congeleze bine. dar eu n-am incercat.
 

Mihaela  acum 9 ani - 16 Iunie 2015 18:52  

multumesc mult pentru raspuns!
 

rodica draga  acum 9 ani - 17 August 2015 14:47  

am incercat si eu placinta cu carne. A iesit foarte bine, in plus am uns-o cu ou si am intepat-o putin. as vrea sa te intreb daca in compozitia de carne pot pune si legume. Compozitia de carne mi s-a parut putin ucata. In rest ca in poza ta. O zi buna.
 

Ioana  acum 9 ani - 17 August 2015 16:03  

Rodica, poti pune orice ti se pare ca se potriveste atata timp cat sunt maruntite bine, ca sa poti face ruloul subtire. ce te-ai gandit sa pui?
 

rodica draga  acum 9 ani - 19 August 2015 10:46  

stiu si eu poate morcov dat pe razatoare ardei, marar calite amestecate cu carnea si poate o ceapa in plus. Oricum va urmaresc si va admir pentru ceea ce faceti. Am cateva retete de la voi care sunt pe lista de asteptare. sanatate va urez!

 

nicu  acum 7 ani - 22 Ianuarie 2017 15:27  

mersi de reteta super!
 

Ioana  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 09:38  

cu drag, nicu!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...