Prajitura cu branza

Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Prajitura cu branza

Prajitura clasica cu branza pentru Pasti. Blaturile sunt pufoase si are o aroma fina de lamaie. Reteta o am de la mama lui Sto, un prieten al nostru, care ne gazduieste toate cooking party-urile.

Ingrediente

3 oua
300 gr smantana (acra/fermentata)
9 linguri zahar
9 linguri ulei
225 gr faina
1/2 plic praf de copt

Umplutura

500 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
50 gr zahar
1 plic zahar vanilat
2 oua
70 gr stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)
coaja de la 1/2 lamaie

  1. Se bat bine ouale cu telul. Se adauga smantana si se mai bate pana se incorporeaza. Se adauga zaharul si uleiul si se bate pana zaharul nu se mai simte aproape deloc. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca energic pana se obtine un aluat omogen, care curge incet de pe tel. Se pune aluatul intr-o cana gradata (veti avea in jur de 600 ml aluat).
  2. Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 x 24 cm. Se toarna jumatate din aluat (cca 300 ml) in tava si se niveleaza. Se bate usor tava de masa, ca sa se aseze aluatul.
  3. Se coace blatul la 190C pentru 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie rumen sau perfect facut, trebuie sa fie doar inchegat astfel incat sa sustina umplutura.
  4. Cat se coace blatul, preparati umplutura: se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.
  5. Se aseaza umplutura peste blatul copt (fierbinte). Se toarna restul de aluat deasupra si se niveleaza.
    * daca branza de vaca nu e foarte bine scursa si vedeti putin lichid in umplutura, presarati pe blat putin gris (un strat fin) ca sa absoarba excesul de lichid
  6. Se mai coace prajitura, tot la 190C, timp de 35-40 minute (pana e usor rumena desupra).
  7. Se lasa la racit complet, apoi se taie cuburi.

Aluat pentru blaturi

Aluat pentru blaturi

Umplutura

Umplutura

Baza coapta

Baza coapta

Asezam umplutura deasupra

Asezam umplutura deasupra

Turnam restul de aluat deasupra

Turnam restul de aluat deasupra

Dupa 10 minute la cuptor

Dupa 10 minute la cuptor

Dupa 25 minute la cuptor

Dupa 25 minute la cuptor

Comentarii (54)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 26 Februarie 2013 14:26  

cu reducerea zaharului si inlocuirea smantanii cu iaurt nu sunt probleme. ma gandesc doar ca reducerea uleiului sa nu-ti schimbe textura aluatului, adica sa nu iasa prea uscat.
 

Ramona  acum 11 ani - 10 Martie 2013 23:47  

Este o prajitura super buna! Abia astept sa mai repet bunaciunea.
 

Cathy  acum 11 ani - 26 Aprilie 2013 12:51  

Arata foarte bine prajitura aceasta dar nu ai cumva si o reteta de Pasca ?
;)
 

Adriana Popescu  acum 11 ani - 3 Mai 2013 21:12  

Fabuloasa, i-am surprins pe toti ai mei. Multumim de reteta. Sarbatori fericite, linistite si armoniooase.
 

rotaru lucia  acum 11 ani - 12 Mai 2013 21:38  

usor de preparat,5 min si o scot din cuptor.mmmm,miroase bine.multumim Ioana!
 

edyrem1  acum 10 ani - 22 Februarie 2014 15:28  

ioana, pot inlocui uleiul cu untura? am un fix cu untura in aluatul de prajitura cu branza... as pune sa zic, 3 linguri bune de untura? ce crezi? ms... ;)
 

Georgiana  acum 10 ani - 25 Octombrie 2014 17:11  

Am pus tot aluatul in tava :( .mai este de reparat ceva?am pus branza peste aluat . Este in cuptor acum. Bineinteles ca trebuia sa gresesc .pfff
 

nico  acum 7 ani - 14 Septembrie 2017 11:38  

Multumesc ca ai impartasit cu noi acesta reteta. Am facut de mai multe ori aceasta prajitura, fiind foarte apreciata de familie. In general fac blatul din 1+ 1/2 si umplutura dintr-un 1 kg de branza, avand tava (si familia) mare. Iese destul de groasa si poate putin se arde in partea de jos, insa acea parte arsa se ia o data cu indeparterea foii de copt. Am facut-o si cu mere(merele le-am stors bine). Am inlocuit, de cele mai multe ori, smantana cu iaurt si a fost OK. Felicitari.
 

Catalina  acum 6 ani - 21 August 2018 22:09  

Ioana, cate grame are plicul tau de praf de copt?
Merci!
 

Ioana  acum 6 ani - 22 August 2018 10:56  

de 10 gr, recomandat pe pachet pt. 500 gr faina.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...