Prajitura cu branza
Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete romanesti
Prajitura clasica cu branza pentru Pasti. Blaturile sunt pufoase si are o aroma fina de lamaie. Reteta o am de la mama lui Sto, un prieten al nostru, care ne gazduieste toate cooking party-urile.
Ingrediente
3 oua
300 gr smantana (acra/fermentata)
9 linguri zahar
9 linguri ulei
225 gr faina
1/2 plic praf de copt
Umplutura
500 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
50 gr zahar
1 plic zahar vanilat
2 oua
70 gr stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)
coaja de la 1/2 lamaie
- Se bat bine ouale cu telul. Se adauga smantana si se mai bate pana se incorporeaza. Se adauga zaharul si uleiul si se bate pana zaharul nu se mai simte aproape deloc. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca energic pana se obtine un aluat omogen, care curge incet de pe tel. Se pune aluatul intr-o cana gradata (veti avea in jur de 600 ml aluat).
- Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 x 24 cm. Se toarna jumatate din aluat (cca 300 ml) in tava si se niveleaza. Se bate usor tava de masa, ca sa se aseze aluatul.
- Se coace blatul la 190C pentru 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie rumen sau perfect facut, trebuie sa fie doar inchegat astfel incat sa sustina umplutura.
- Cat se coace blatul, preparati umplutura: se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.
- Se aseaza umplutura peste blatul copt (fierbinte). Se toarna restul de aluat deasupra si se niveleaza.
* daca branza de vaca nu e foarte bine scursa si vedeti putin lichid in umplutura, presarati pe blat putin gris (un strat fin) ca sa absoarba excesul de lichid - Se mai coace prajitura, tot la 190C, timp de 35-40 minute (pana e usor rumena desupra).
- Se lasa la racit complet, apoi se taie cuburi.
Aluat pentru blaturi
Umplutura
Baza coapta
Asezam umplutura deasupra
Turnam restul de aluat deasupra
Dupa 10 minute la cuptor
Dupa 25 minute la cuptor
Comentarii (54)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 26 Februarie 2013 14:26
cu reducerea zaharului si inlocuirea smantanii cu iaurt nu sunt probleme. ma gandesc doar ca reducerea uleiului sa nu-ti schimbe textura aluatului, adica sa nu iasa prea uscat.Ramona acum 11 ani - 10 Martie 2013 23:47
Este o prajitura super buna! Abia astept sa mai repet bunaciunea.Cathy acum 11 ani - 26 Aprilie 2013 12:51
Arata foarte bine prajitura aceasta dar nu ai cumva si o reteta de Pasca ?;)
Adriana Popescu acum 11 ani - 3 Mai 2013 21:12
Fabuloasa, i-am surprins pe toti ai mei. Multumim de reteta. Sarbatori fericite, linistite si armoniooase.rotaru lucia acum 11 ani - 12 Mai 2013 21:38
usor de preparat,5 min si o scot din cuptor.mmmm,miroase bine.multumim Ioana!edyrem1 acum 10 ani - 22 Februarie 2014 15:28
ioana, pot inlocui uleiul cu untura? am un fix cu untura in aluatul de prajitura cu branza... as pune sa zic, 3 linguri bune de untura? ce crezi? ms... ;)Georgiana acum 10 ani - 25 Octombrie 2014 17:11
Am pus tot aluatul in tava :( .mai este de reparat ceva?am pus branza peste aluat . Este in cuptor acum. Bineinteles ca trebuia sa gresesc .pfffnico acum 7 ani - 14 Septembrie 2017 11:38
Multumesc ca ai impartasit cu noi acesta reteta. Am facut de mai multe ori aceasta prajitura, fiind foarte apreciata de familie. In general fac blatul din 1+ 1/2 si umplutura dintr-un 1 kg de branza, avand tava (si familia) mare. Iese destul de groasa si poate putin se arde in partea de jos, insa acea parte arsa se ia o data cu indeparterea foii de copt. Am facut-o si cu mere(merele le-am stors bine). Am inlocuit, de cele mai multe ori, smantana cu iaurt si a fost OK. Felicitari.Catalina acum 6 ani - 21 August 2018 22:09
Ioana, cate grame are plicul tau de praf de copt?Merci!
Ioana acum 6 ani - 22 August 2018 10:56
de 10 gr, recomandat pe pachet pt. 500 gr faina.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email