Rulada de cacao cu mascarpone

Retete cu branza Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Rulada de cacao cu mascarpone

Succes instantaneu.

Combinatie este perfecta, rulada e usoara, nici nu are nevoie de glazura datorita umpluturii cremoase. Insa... este nevoie de rabdare ca sa o preparati. Trebuie sa folositi o tava de dimensiune potrivita, sa bateti cu rabdare ouale, sa fiti atenti la coacere si la rulare. Asadar sunteti avertizati, fara graba si alte chestiuni care sa va distraga atentia cat timp pregatiti aceasta rulada.

Ingrediente

5 oua (la temp. camerei)
140 gr zahar
65 gr faina 
5 gr amidon
20 gr cacao
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita rasa cafea solubila (optional)
1 lingura apa calduta

Umplutura

350 gr mascarpone
4 linguri smantana pentru frisca 
3-4 linguri zahar pudra vanilat
1/4 lingurita scortisoara

  1. Se dizolva cafeaua in apa calda. Daca nu folositit cafea veti avea nevoie totusi de 1 lingura apa calduta. Se cern impreuna faina, amidonul, cacaoa si praful de copt.
  2. Cu mixerul se freaca galbenusurile cu 70 gr zahar pana zaharul e topit si obtineti o crema groasa, galben-pal (cca 5 minute)
  3. Albusurile se bat spuma. Cand spuma s-a format deja (e alba, dar inca moale), incepeti sa adaugati incet restul de 70 gr zahar, turnandu-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat de incorporat zaharul bateti spuma pana sta pe tel (sau nu curge daca intoarceti vasul cu fundul in sus).
  4. Adaugati in galbenusuri jumatate din amestecul cu faina. Amestecati usor, folosind un tel. Adaugati 1/3 din spuma de albusuri. Amestecati de sus in jos, usor, cu telul. Adaugati restul de faina. Adaugati 1/3 din spuma. Adaugati cafeaua sau apa. Adaugati restul de 1/3 spuma.
  5. Asezati hartie de copt intr-o tava de 33 x 37 cm (am folosit tava cuptorului). Ungeti hartia cu ulei folosind un servetel imbibat in ulei.
  6. Cu o lingura distribuiti aluatul pe toata suprafata tavii. Nivelati-l apoi usor cu dosul lingurii.
  7. Coaceti blatul la 180C timp de maxim 10 minute. Stati cu ochii pe el fiindca este foarte fragil si se poate arde oricand. De asemenea, daca coaceti foaia prea tare isi va pierde elasticitatea si va crapa la rulare.
  8. Scoatati tava din cuptor si treceti cu cutitul pe marginea aluatului in caz ca s-a lipit de margini. Daca marginile sunt uscate e in regula, le puteti decupa acum sau vor fi taiate dupa rulare.
  9. Trageti foaia cu tot cu hartie de copt afara din tava. Rulati foaia calduta (pe latura lunga) ajutandu-va de hartia de dedesubt. Cand dezlipiti hartia de foaie, veti vedea ca ramane o pelicula maronie pe hartie (vezi poza 4), e ok asa, nu se strica rulada. Lasati foaia rulata (in hartie de copt sau un prosop umed) pana se raceste complet (cca 15 minute).
  10. In acest timp bateti cu mixerul toate ingredientele pentru umplutura. Puneti la inceput doar 3 linguri de zahar si gustati dupa amestecare, iar daca doriti mai dulce adaugati inca 1 lingura.
  11. Desfaceti foaia usor si ungeti-o pe toata suprafata cu crema de mascarpone. Rulati la loc. Taiati marginile inestetice, daca nu ati decupat anetrior aceste margini. Invartiti rulada in hartie de copt ca sa fiti siguri ca sta rulata. Dati la frigider macar 30 minute, apoi se poate felia.

 

Alautul

Alautul

Aluatul in tava

Aluatul in tava

Foaia coapta

Foaia coapta

Rulam foaia calduta

Rulam foaia calduta

Foaia se raceste rulata

Foaia se raceste rulata

Foaia unsa cu mascarpone

Foaia unsa cu mascarpone

Comentarii (29)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 5 Decembrie 2013 20:18  

in a patra se vede stratul maroniu, in a cincea e deja rulata. nu asa se vede si la tine? oare nu vezi toate pozele?
 

MariAna  acum 10 ani - 6 Decembrie 2013 12:47  

Ba da, le vad, insa acum imi dau seama ca tu le-ai notat detaliu 0,1,2... si eu ma uitam dupa asta, nu dupa a cata poza este la rand. :) Asa ca e ok.
 

Laura Ichim  acum 10 ani - 7 Decembrie 2013 21:52  

Buna! acum am intrat pe acest site pentru prima data din cauza unui search pe google pentru o reteta de cozonac.Pot sa spun ca de la inceput am observat cata munca ati depus pentru realizarea acestui site.Toate retetele sunt foarte detaliate si explicite.Eu fiind o necunoscatoare in domeniu.Felicitari,se vede ca gatiti cu pasiune! voi incerca retetele dumneavoastra
 

Ada  acum 10 ani - 19 Ianuarie 2014 18:50  

Multumiri pentru reteta! Am incercat-o si a iesit perfect. E de o bunatate greu de descris. Reactia familiei: desert nobil :) In opinia mea are un singur defect: odata inceputa degustarea, dispare urgent intreaga prajitura. Cel putin la noi, asa a fost ;)
 

olga  acum 10 ani - 19 Aprilie 2014 12:58  

Draga Ioana,

Sunca e fiarta, drobul e la cuptor, friptura urmeaza , dobosul e gata, quiche-ul cu spanac, iar acum rulada care e deja nelipsita din meniu.
Multumesc frumos si iti doresc cu toata dragostea un Paste fericit alaturi de cei dragi.
 

Ioana  acum 10 ani - 19 Aprilie 2014 16:47  

Olga, esti harnica, ai terminat aproape totul deja!!! Pofta mare sa aveti si petrecere frumoasa!
 

Olga  acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 14:51  

Ioana, am terminat si eu de facut rulada acum, deocamdata e la frigider. Totul a mers ca pe roate numai ca crema mea afost cam fluida, si pe masura ce rulam, stratul de crema era impins catre marginea inca nerulata. Am folosit cantitatile din reteta si nu am apasat foaia cand rulam. Ai idee de ce s-a intamplat asta? Altfel, sunt sigura ca va fi foarte buna, ca am gustat-o deja ;)
 

Olga  acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 15:09  

A, si inca o intrebare care s-ar putea sa elucideze misterul cremei: smantana pentru frisca trebuia facuta frisca si apoi adaugat mascarpone? Cand am vazut cat de ichida e, mi-am pus intrebarea, dar pentru ca in reteta nu scria ca trebuie facuta frisca, am pus-o asa. Am folosit smantana pentru frisca Dorna.
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Septembrie 2014 10:42  

nu, se pune lichida, nebatuta. probabil mascarponele tau e mult mai moale. data viitoare adaugi restul ingredientelor si smantana o adaugi treptat, doar cat sa ai o crema usor tartinabila, dar care nu e lichida.
 

Olga  acum 10 ani - 7 Octombrie 2014 22:42  

Cum inchei o zi frumoasa de toamna?
Cu o rulada delicata, pufoasa si absolut delicioasa.

Multumesc frumos, Ioana.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...