Supa crema de dovleac copt cu fenicul
Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete simple Retete de supe si ciorbe
Fiecare toamna are propria supa crema de dovleac. Anul acesta l-am copt, l-am parfumat cu fenicul si putin ardei copt.
Ingrediente
1 dovleac placintar mediu (de aprox. 1.3 kg)
1 bulb de fenicul mic (cca 150-200 gr)
1 ceapa (cca 150 gr)
1 cartof mediu
1 foaie dafin
1 fir mai mic de cimbru (poate fi uscat)
1/4 lingurita fulgi de chili (am folosit piment d'espelette)
1/4 lingurita seminte de fenicul macinate
100 ml vin alb sec (Chardonnay am folosit)
4 linguri ulei
sare, piper negru
Spuma de ardei copt
1 ardei gras rosu copt
1 lingura ulei
1 lingura apa
100 ml smantana pentru frisca
sare, piper negru
Portii: 4
- Dovleacul se curata de coaja si zona cu seminte si se taie felii de 1.5 cm. Se aseaza in tava de copt. Se taie feniculul felii groase de 1 cm si se aseaza si el in tava. Incercati sa fie pe un singur strat legumele, dar daca cateva bucati se suprapun e ok. Se stropesc legumele cu putin ulei si se coc timp de 25-30 minute la 200C. Dupa acest timp dovleacul ar trebui sa fie copt si feniculul moale. Daca legumele nu s-au rumenit putin deasupra (daca sunt foarte inghesuite in tava cuptorului mai mult se "aburesc"), porniti grill-ul timp de 5 minute pana vedeti ca apar zone rumene la capete.
- In uleiul incins caliti ceapa tocata marunt impreuna cu dafinul si cimbrul.
- Cand e moale ceapa adaugati vinul, dati focul la mare si lasati pana se evapora aproape de tot. Adaugati pudra de fenicul si amestecati.
- Adaugati legumele coapte in oala, impreuna cu cartoful cuburi, chili, sare si piper negru. Acoperiti totul cu 800 ml apa.
- Aduceti la fierbere si fierbeti cu capac timp de 20 minute (pana cartoful e fiert). Scoateti dafinul si cimbrul din oala.
- Mixati supa in blender (in ture) pana aveti o crema fina. Dregeti supa de sare.
- Se mixeaza ardeiul cu sare, piper, ulei si apa in blender pana devine pasta. Se bate frisca pana sta pe tel si apoi se incorporeaza usor in crema de ardei. Gustati de sare in timp ce adaugati frisca si adaugati daca e necesar.
- Se serveste supa crema de dovleac si fenicul cu felii de bagheta prajite stropite cu ulei de masline (si putin parmezan ras daca nu e de post). Se adauga cate 1 lingura de spuma de ardei (in post se omite frisca si se foloseste doar crema de ardei).
Legumele in tava
Ceapa calita stinsa cu vin
Legumele coapte
Legumele in oala
Supa fiarta
Supa mixata crema
Comentarii (14)
Ultimele comentarii
Cris acum 9 ani - 19 Octombrie 2015 13:03
...pacat ca ai pus-o direct intr-o olita de noapte !!!Ioana acum 9 ani - 19 Octombrie 2015 13:19
pe vremea mea olitele de noapte nu aratau asa :) sorry pentru ancora nepotrivita declansata, pentru mine este doar cana preferata.Mari Ana acum 9 ani - 26 Octombrie 2015 17:22
Este fina, aromata, gust discret de dovleac/fenicul, cred ca e perfecta. Si daca pui si crema de ardei, nu iti mai trebue nimic, decat o a doua portie.Ioana acum 9 ani - 2 Noiembrie 2015 09:39
multumesc, foarte frumos review :) sunt tare incantata ca ti-a placut asa mult.Nicole acum 8 ani - 10 Octombrie 2016 03:40
Am facut supa (pe langa puiul cu tarhon) si e....deosebita ! E prima data cand fac supa de dovleac si am folosit tipul de dovleac Ambercup (de aici din Canada). Am uitat sa cumpar smantana pentru frisca pentru spuma de ardei dar am preparat crema de ardei dupa instructiunile din reteta si la sfarsit am adaugat putin iaurt natur ce aveam in frigider. Un deliciu !Maine (luni) e ziua recunostintei aici in Canada si vroiam sa-ti multumesc pentru tot efortul tau de a pune la dispozitie retetele minunate pe care le descopar in fiecare saptamana pe site-ul tau si care imi usureaza viata cand vine vorba de gatit. Te admir Ioana si iti multumesc inca o data ! Numai bine ! :)
Ioana acum 8 ani - 11 Octombrie 2016 11:07
Ma bucur, Nicole! Sper ca ati petrecut bine de ziua Recunostintei!Ambercup e cumva doar usor dulce? atunci e ok. dovleacul placintar e cam la fel, usor dulce.
Nicole acum 8 ani - 12 Octombrie 2016 03:33
Am profitat de o zi libera si ne-am odihnit . In ce priveste dovleacul Ambercup, e usor dulce ca cel placintar din Romania (numai bun de copt si pentru retetele tale minunate :) ). Aproape ca am renuntat la ideea de a gati cu dovleac caci am avut numai surpise neplacute cu cateva din soiurile de aici, in sensul ca nu erau dulci deloc. Am pornit sambata trecuta cu ideea de a pregati supa ta si am vazut soiul acesta de Ambercup, care e un hibrid intre soiurile Hubbard portocaliu si Buttercup.Ioana acum 8 ani - 12 Octombrie 2016 10:53
foarte fain ca l-ai descoperit. macar de acum stii ce sa cumperi. cateodata dureaza mai mult pana gasesti produsul potrivit, dar merita sa investesti putin timp si rabdare. si la noi e asa, produsele bune nu le gasesti intotdeauna usor.Biannca Locatelli acum 4 ani - 16 Februarie 2020 16:45
O nebunie! Domnului meu nu ii place dovleacul dar aceasta supa, garnisita cu spuma, a fost 'delicioasa'! O reteta de salvat si de savurat! Multumim! ??Ioana acum 4 ani - 17 Februarie 2020 13:46
sa va fie de bine!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email