Tarta cu ceapa si cartofi
Retete aperitive Retete cu cartofi Retete garnituri Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene
Mi s-a parut foarte reusita tarta asta, in special crusta care e foarte crocanta si buna. O recomand si la alte tarte cu umplutura sarata.
Singurul defect al tartei e ca e putin cam grea la stomac din cauza cepei, deci nu e recomandat sa o consumati seara... cum am facut eu, am mancat in nestire si acum patimesc pentru asta. Daca as mai pregati-o pentru cina as inlocui ceapa cu cateva ciuperci. Si la varianta cu ceapa puteti adauga 3-4 ciuperci, s-ar potrivi foarte bine... mie mi-a parut rau ca nu am pus.
Ingrediente
Crusta (Pate Brisee)
150 gr faina
120 gr unt rece
4 linguri apa rece
Umplutura
2 cartofi mari
1 ceapa mare
200 gr smantana
1 ou
100 gr cascaval
cimbru
sare, piper
putin ulei
Portii: 4
- Puneti untul si apa in congelator pentru 15 minute.
- Fierbeti cartofii in coaja. Curatati-i de coaja si ii taiati felii.
- In robotel puneti faina, un varf de lingurita de sare si apoi untul rece taiat cubulete. Dati cateva pulsuri pana faina devine nisipoasa. Apoi porniti iar robotul si adaugati apa, lingura cu lingura. Aluatul trebuie sa se adune sub forma de bila in robot.
- Cu mainile reci (tineti-le sub apa rece la robinet) rasturnati aluatul pe folie de plastic, dati-i forma de disc si aplatizati-l cat de tare puteti. Dati la frigider minim 30 minute.
- Tocati ceapa rondele (am adaugat si un fir de ceapa verde ratacit prin frigider) si caliti-o in putin ulei (cam 2 linguri) cu sare, piper si putin cimbru pana se inmoaie bine.
- Bateti smantana cu ou, putina sare si apoi incorporati cascavalul ras.
- Ungeti o forma de tarta de 22 cm cu putin ulei.
* tava mea avea 26 cm diametru dar crusta a fost cam la limita si a trebuit sa o intind subtire ca sa acopere toata tava si la copt s-a vazut asta, marginile nu au iesit perfect; folositi o tava putin mai mica. - Intindeti crusta mai mare putin decat dimensiunea formei si apoi asezati-o inauntru, apasand cu degetele pe margine ca sa intre in striatiile specifice formelor de tarta. Cu sucitorul treceti pe marginea tavii ca sa rupeti aluatul care atarna in afara.
- Presarati ceapa peste crusta.
- Asezati cartofii peste ceapa.
- Turnati deasupra amestecul cu smantana si presarati foarte putin cimbru deasupra.
* tarta astfel asamblata o puteti tine la frigider pana doriti sa o coaceti. - Dati la cuptor la 220C pentru 30 minute, pana tarta e rumena si crusta e facuta.
- Ca sa o scoateti din forma: puneti pe tarta o farfurie cu acelasi diametru, cu fata in jos, si intorceti tava astfel incat tarta sa cada pe farfurie cu crusta in sus. Repetati operatia cu alta farfurie ca sa rasturnati tarta cu crusta in jos. Feliati si serviti calduta.
Punem ceapa peste crusta
Asezam feliile de cartofi
Turnam amestecul de smantana
Coacem tarta
Tarta cu ceapa si cartofi
Comentarii (32)
Ultimele comentarii
Roxana acum 12 ani - 11 Ianuarie 2012 18:06
Intrebare : Smantana dulce sau acra ...:D O sa incerc acum sa vad cum iese ....sa vad de care pun ......:dIoana acum 12 ani - 11 Ianuarie 2012 18:07
acra. daca nu e specificat in retete ca este vorba despre smantana dulce pentru gatit, atunci este vorba de cea acra.Roxana acum 12 ani - 12 Ianuarie 2012 20:32
Multumesc frumos pentru raspuns.... Am folosit acra ...:d Tarta a iesit minunat ...:dRoxana acum 12 ani - 4 Noiembrie 2012 23:47
Ioana, iti multumesc pentru selectia de retete de sezon...ma ajuta enorm intotdeauna!!amalia acum 11 ani - 13 Septembrie 2013 17:52
buna Ioana,nu are legatura cu acest topic dar vroiam sa te intreb daca ai incercat vreodata specialitatea POT AU FEU ? arata foarte rustic si as vrea sa o testez, am gasit citeva retete pe net , pe site-uri straine dar mise par dificil de urmarit
multumesc,
Ioana acum 11 ani - 13 Septembrie 2013 18:34
nu am facut efectiv pot au feu, dar e ca o supa de vita cu mai multe legume. reteta de supa de vita e pe site si o poti adapta.Natalia acum 9 ani - 19 Martie 2015 14:58
Buna,Ioana, am facut tarta azi doar ca am adaugat si spanac, deci e minunata, o repet sigur .Mi-a iesit si crusta super . Mai urmeaza sa fac fasolea la cuptor .
multumesc si zi frumoasa ! :)
Alice acum 8 ani - 5 Noiembrie 2016 22:04
Delicioasa!!! Am adaptat cantitatile la tava de 26cm. Si se face super usor.Ioana acum 8 ani - 7 Noiembrie 2016 10:02
sa va fie de bine! si eu am facut tarta vineri searaAlice acum 7 ani - 5 Martie 2017 23:21
Am pus branza framantata de capra (in lipsa de cascaval) si tot delicioasa a iesit. De revelion am facut intr-o tava mare si s-a mancat rapid toata tarta :). E usor de facut si cred ca nici cel mai mare incepator n-are cum sa dea gres.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email