Tiramisu cu piure de castane

Retete cu branza Retete desert Retete din Italia Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Tiramisu cu piure de castane

Tiramisu reloaded ;)

Mai jos am trecut ingredientele pentru o portie mare, dar eu l-am preparat din crema ramasa de la tiramisu clasic de ieri. La ce mi-a ramas am adaugat 100 gr piure de castane. In mod normal piureul ar trebui adaugat chiar inainte de Mascarpone, dar fiindca eu aveam crema deja preparata am frecat piureul cu vreo 2 linguri de crema si apoi am incorporat-o in restul. Cu toate astea a ramas destul de spumoasa si mi-a ajuns fix pentru un pahar.

Pentru masa de Revelion eu vad acest desert preparat in cani de cappuccino, ceva in genul acesta (vezi poza), cu ultimul strat de crema depasind putin buza canilor. Crema este spumoasa, astfel incat imita perfect spuma de lapte. Acest mod de servire merge perfect pentru un bufet suedez, dar nu numai. Pastrati la frigider pana in momentul servirii si abia atunci pudrati cu putina cacao.

Ingrediente

200 gr piscoturi
500 gr branza Mascarpone
500 gr piure de castane (din cel unguresc, cu rom am folosit)
80 gr zahar
5 galbenusuri de ou (la temperatura camerei)
3 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 esenta vanilie (sau 2 lingurite esenta de vanilie, productie proprie)
3 linguri rom
4 linguri Bailey's (sau amaretto, bourbon)
1 cana cafea expresso tare (neindulcita)
1 lingura cacao
1 felie lamaie

  1. Incepeti prin a prepara expresso, pe care il lasati la racit complet. Cand e rece, puneti-l intr-un vas adanc si adaugati romul si optional 2 linguri Bailey's.
  2. Apoi cu felia de lamaie degresati vasul in care veti face crema si vasul in care veti bate albusurile.
  3. Frecati galbenusurile cu zahar pana zaharul e dizolvat complet. Adaugati piureul de castane si frecati bine. Adaugati apoi branza Mascarpone si omogenizati bine pana obtineti o crema fina. Adaugati restul de Bailey's si vanilia si omogenizati.
  4. Bateti albusurile spuma tare. Adagati-le peste crema in 3 transe, amestecand incet, de sus in jos, preferabil cu un tel para.
  5. Puteti folosi o tava de chec ca si la tiramisu clasic pentru a asambla tiramisu. Insa pentr o varianta mai moderna, potrivita unui mese sub forma de bufet suedez puteti folosi pahare tip cupa sau cani de cappuccino. Pe fundul canilor asezati un strat de crema.
  6. Apoi asezati un strat de piscoturi trecute prin cafea si rupte in 3-4 bucati sa intre in cana. Atentie, piscoturile doar se scufunda rapid in cafea si se scot imediat, nu se lasa nicio secunda in cafea fiindca se inmoaie prea tare. Asezati apoi un strat de crema peste piscoturi, cam de 1 cm grosime... continuati asa, cu straturi alternative, pana paharele sunt umplute, ultimul strat sa fie de crema. Ideal ar fi ca ultimul strat de crema sa depaseasca un pic buza paharului si cu lingurita faceti vartejuri in ea.
  7. Dati la frigider minim 4-5 ore.
  8. Inainte de a le servi, pudrati cu putina cacao, folosind o sita fin de ceai.

Crema tiramisu

Crema tiramisu

Crema tiramisu cu piure de castane

Crema tiramisu cu piure de castane

Tiramisu cu piure de castane

Tiramisu cu piure de castane

Comentarii (9)

 

ina  acum 14 ani - 8 Decembrie 2009 12:52  

Arata sublim! Si merge perfect cu atmosfera de sarbatoare!
 

Ioana  acum 14 ani - 8 Decembrie 2009 13:59  

la fel e si gustul ;) de ceva vreme visam la aceasta combinatie si pana la urma ne-a parut rau ca am facut doar un pahar, de test.
 

adry  acum 14 ani - 8 Decembrie 2009 16:22  

Chiar m-am gandit zilele astea cu mare nostalgie la piureulde castane!!!
Imi amintesc de un tort bun, bun umplut cu piure de castane in loc de crema!!!
N-am mai regasit in ani acel gust!!!
Acum de unde sa iau eu acest produs :( :( :( si cu rom pe deasupra!!!
Vai Ioana, ce mi-ai facut cu minunea asta de tiramisù =P~ =P~ =P~ =P~
Original ca tot ceea ce faci ;)
 

Ioana  acum 14 ani - 8 Decembrie 2009 17:38  

striga la rudele din Ro sa-ti trimita. cu siguranta rezista pana la tine... tiramisu acesta merita sa-i pui pe drum ;)
 

ramisimion  acum 14 ani - 8 Decembrie 2009 19:25  

Ce minunatie! Ce prezentare! Ce gust cred ca are, mmmmmmmh :p !
 

ALINA  acum 13 ani - 25 Ianuarie 2011 16:59  

sunt uimita de cate retete ne prezinti si noua si recunosc cu bucrie ca nu ma satur sa caut retete si sa le imprim:)))sunt f gustoase si sunt f feliz ca azsa imi pot imbogati si eu meniurile zilnice si specialitatile:)succes in continuare si cat mai multe retete.....asa ne faci bucataria mai variata si viata mai usoara:))))iar sotii sunt cei mai incantati:)al meu e:)))))pupici
 

Ioana  acum 13 ani - 25 Ianuarie 2011 18:23  

bravo, ma bucur ca esti printre cei/cele care gatesc variat.
 

Ionela  acum 13 ani - 25 Februarie 2011 15:38  

Tocmai ma uitam printre retetele de desert si am dat peste reteta asta pe care tare as vrea sa o incerc dar nu stiu de unde sa cumpar piure de castane.Nu tin minte sa fi mancat vreo data as ceva si nici sa fi vazut prin supermarket-urile noastre.Sau poate ca nu am fost atenta.Spuneti-mi si mie de unde pot cumpara piure-ul de castane.
 

Ioana  acum 13 ani - 25 Februarie 2011 15:51  

se gaseste la supermarket, in lazile frigorifice (cam pe unde sunt legumele congelate). este ambalat exact ca si untul, in hartie aurie.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...