Branza de casa din lapte batut

Retete aperitive Retete cu branza Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Branza de casa din lapte batut

E simplu sa faci branza in casa din lapte batut. Folositi un lapte batut de calitate, natural, ceva care va place la gust, fiindca acel gust se va regasi si in branza.

Seamana la textura cu ce se vinde la noi sub denumirea de "cottage cheese", e o branza cremoasa, doar usor acrisoara. E buna cu verdeturi sau cu sos de fructe sau puteti sa o incercati in aceasta reteta: pizza la gratar cu prosciutto, rucola si mazare.

Ingrediente

2 l lapte batut (il folosesc pe cel de la Romfulda)

Cantitate: 300 gr

  1. Se pune laptele batut intr-un vas larga care merge la cuptor.
  2. Se da vasul la cuptorul incins la 190C, timp de 15 minute. Daca vasul e transparent veti vedea zer mult adunat la fund.
  3. Luati vasul din cuptor si cu un cutit taiati laptele inchegat patratele.
  4. Intr-o sita/strecuratoare asezati 4 straturi de tifon. Asezati sita deasupra unui bol. Fie turnati laptele inchegat direct din vas in tifon, fie il luati cu o paleta cu gauri si il puneti in tifon (am ales ultima varianta fiindca vasul Jena era prea plin si exista riscul sa vars bunatatea de lapte pe jos).
  5. Lasati sa se scurga 5 minute, apoi aduceti marginile tifonului peste branza. Asezati deasupra o folie de plastic si apoi folie de aluminiu. Asezati deasupra greutate (am folosit boabele de fasole pe care le pun in crustele de tarte) pentru a grabi scurgerea. Aveti grija ca fundul strecuratoarei sa nu ajunga in zer.
  6. Lasati 2 ore la temperatura camerei sa se scurga. Dupa acest timp verificati branza, veti vedea ca e o branza moale (se topeste in gura) numai buna de mancat cu verdeturi si ulei de masline sau la desert cu un coulis de capsuni (sau alte fructe) sau miere. Daca o doriti mai bine scursa, o introduceti la frigider si o lasati la scurs pana obtineti textura dorita (cateva ore sau chiar peste noapte).
  7. Cand branza are textura dorita, o scoateti de sub greutate si cu ajutorul tifonului o rasturnati pe o farfurie/bol. Se poate consuma imediat sau se pastreaza la frigider.
    * zerul ramas se poate folosi in aluaturile de paine (in loc de apa sau lapte) sau se pot acri ciorbele cu el

 

Laptele batut in vas

Laptele batut in vas

Dupa 15 minute zerul s-a separat

Dupa 15 minute zerul s-a separat

Transferam laptele inchegat cu o paleta

Transferam laptele inchegat cu o paleta

Laptele inchegat in strecuratoarea cu tifon

Laptele inchegat in strecuratoarea cu tifon

Cu greutate deasupra ca sa se scurga mai repede

Cu greutate deasupra ca sa se scurga mai repede

Zerul ramas

Zerul ramas

Comentarii (9)

 

Violeta Dubuleac  acum 9 ani - 23 Aprilie 2015 11:52  

Ador branzica de vaci! Am facut, dar prin metoda traditionala! Lapte obisnuit, lasat la prins si transformat in lapte batut, acesta la randui lasat la inchegat si apoi strecurat prin tifon. Durau zile pana sa ajung sa mananc branza mea... :))
Lapte batut accelerandu-i inchegarea prin bagarea lui la cuptor.....Super idee, Ioana! Bravo!
Multumesc frumos pentru reteta! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 23 Aprilie 2015 13:03  

Violeta, stiu, iese super cum ai descris tu, dar nu intotdeauna e foarte practic, cu ritmul vietii de acum.
sper sa-ti foloseasca si sa-ti placa metoda asta. ideea e ca la cuptor, in timpul indicat, laptele nu se infierbanta prea tare si cheagul iese moale si atunci si branza e pufoasa, nu exista riscul sa devina cauciucoasa, ca atunci cand infierbanti laptele pe plita.
 

Adri  acum 9 ani - 23 Aprilie 2015 13:59  

Ce simpla devine viata cu ajutorul tau Ioana. Ma minunez in fiecare zi cum faci sa para totul usor. M-ai motivat sa fac prima branza de casa din viata mea
 

Ioana  acum 9 ani - 23 Aprilie 2015 17:50  

adri, prima branza merita o poza pe site, ce zici? ;)
 

ioana  acum 9 ani - 8 Mai 2015 19:44  

no mi-o iestit! :((
 

Ioana  acum 9 ani - 11 Mai 2015 10:59  

ce s-a intamplat... sau nu s-a intamplat?
 

Denisa  acum 6 ani - 31 Ianuarie 2018 17:08  

Ce se intampla daca inlocuiesc cheagul vegetal cu cel 'adevarat', cumparat de la tarani?
 

Ioana  acum 6 ani - 31 Ianuarie 2018 19:39  

in reteta asta nu ai nevoie de cheag.
 

Sofia  acum 6 ani - 2 Septembrie 2018 21:30  

Am facut la bain-marie. Super!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...