Chiftelute in sos de ciuperci
Retete cu ciuperci Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete cu carne de vitel sau vita
La inceput de saptamana va ademenesc cu ceva ce arata prea bine si are un gust prea bun ca sa puteti refuza: chiftelute usoare de vita, intr-un delicios sos de ciuperci. Irezistibile!
Ingrediente
Amestec pentru chiftelute
400 gr carne tocata de vita
1 catel mare de usturoi
1 galbenus de ou
1 felie de paine
50 ml lapte
1 lingurita sare
1/4 lingurita piper negru
5 rasnite fulgi chili
cateva fire de patrunjel
ulei pentru prajit
Sos cu ciuperci
1 ceapa
1/2 ardei gras
200 gr ciuperci champignon
1 catel mare de usturoi
80 ml vin alb sec
1 lingurita pudra de hribi
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita boia iute (sau dupa gust, in functie d ecat de picanta doriti mancarea)
1/4 lingurita boia afumata (optional)
1 fir rozmarin
500 ml supa de pui (sau vita)
1/2 conserva de 400 ml de rosii
100 gr smantana acra
1/4 legatura patrunjel
sare, piper negru
Portii: 5
- Se amesteca carnea tocata cu usturoiul strivit, galbenusul, painea fara coaja inmuiata cu lapte, patrunjelul tocat, sare, piper si chili. Se formeaza chiftelute mici din acest amestec. La fiecare 2-3 chiftelute umeziti-va palmele, se vor forma mai usor. Mi-au iesit 25 chiftelute.
- Intr-o tigaie larga se pune ulei doar cat sa acopere fundul intr-un strat subtire. Se prajesc chiftelele, la foc mediu pana se rumenesc frumos pe toate partile. Chiftelele nu trebuie sa fie facute in interior acest moment, e suficient doar sa le rumeniti. Scoateti chiftelele pe servetele de hartie sa se absoarba de grasime.
- Din tigaia in care ati prajit chiftelele, scurgeti uleiul, astfel incat sa va ramana doar aprox. 3-4 linguri.
- Adaugati ceapa si ardeiul date pe razatoare (sau mixate in blender pana devin pasta). Caliti timp de 5 minute.
- Adaugati ciupercile taiate felii si caliti-le inca 5 minute, adaugand si usturoiul strivit in ultimul minut.
- Stingeti cu vin si lasati sa fiarba 1-2 minute, pana vinul se evapora.
- Adaugati rosiile mixate in blender pana devin pasta. Adaugati si condimentele (toate tipurile de boia, pudra de hribi, 1 lingurita sare si piper negru dupa gust). Fierbeti timp de 5 minute, pana rosiile scad un pic.
- Adaugati supa si rozmarinul. Aduceti la fierbere. Fierbeti 10 minute la foc mediu cu capacul pus.
* eu am folosit 300 ml supa de pui si 200 ml apa fiindca doar atata supa mai aveam la congelator - Dregeti sosul de sare. Adaugati chiftelutele in sos, dat focul la mediu spre mic si fierbeti cu capac 30 minute.
- Frecati smantana cu aprox 10 linguri de sos pentru a-i creste temperatura. Adaugati smantana in sos impreuna cu patrunjel tocat si amestecati usor, sa nu striviti chiftelele. Lasati tigaia inca 2-3 minute la foc mic.
- Se servesc calde, impreuna cu piure de cartofi sau tagliatele fierte.
Amestec pentru chiftelute
Rumenim chiftelutele
Chiftele rumenite
Calim pasta de ceapa si ardei
Stingem ciupercile calite cu vin
Adaugam supa si rozmarinul
Adaugam chiftelutele in sos
Sosul a scazut
Smantana temperata poate fi adaugata in sos
Chiftelute in sos de ciuperci
Comentarii (26)
Ultimele comentarii
Oana acum 10 ani - 12 Decembrie 2013 15:22
Tocmai am terminat si am mancat o portie zdravana =P~ E o bunatate. Multumim!Adaug pe lista cu "de repetat frecvent". :)Ioana acum 10 ani - 13 Decembrie 2013 11:56
Oana, si eu vreau asa o lista!!!Gabriela Muller acum 10 ani - 30 Martie 2014 05:24
Ioana, poti sa-mi spui ce este "pudra de hibri"?Merci!
Ioana acum 10 ani - 31 Martie 2014 11:15
da, sunt hribi uscate macinate in masina de cafea. ca aici: [link]Gabriela Muller acum 10 ani - 1 Aprilie 2014 00:45
Am folosit cuburi de supa de vegetale cu ciuperci in loc de hribi...foarte gustos! Mi-al luat vreo ora sa pregatesc totul dar a meritat. Locuiesc in Australia, am gasit niste ciuperci uscate numite "porcini" am sa incerc sa fac pudra din ele data viitoare. Retata asta o adaug la preferate! Merci Ioana!Ioana acum 10 ani - 1 Aprilie 2014 09:48
hribile sunt porcini (sau cep), ai gasit exact ce trebuia :)Ida acum 10 ani - 1 Aprilie 2014 15:55
Ioana, ma gandeam sa fac reteta asta, dar chiftelutele sa le fac din carne de pui si sa le coc in cuptor, deoarece prietenul meu e la dieta Dukan. Crezi ca ar iesi ceva?Si ma gandeam daca as putea sa nu pun paine, iar la crema sa inlocuiesc smantana cu niste iaurt, tot din aceleasi considerente. Multumesc :)
Ioana acum 10 ani - 1 Aprilie 2014 16:06
ida, da la toate. chiftelele nu e neaparat sa le coci separat, le poti adauga sa fiarba in sos. si dupa un timp le intorci sa se faca uniform.Ida acum 10 ani - 1 Aprilie 2014 16:42
Super. Multumesc mult! :)Dinca acum 9 ani - 12 Decembrie 2014 09:53
super reteta!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email