Ciorba de cartofi
Retete cu cartofi Retete cu legume Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
Evident ca n-am reusit sa ma abtin si sa nu pun afumatura :p . Am mai facut ciorba de cartofi acum cateva zile in varianta lacto-vegetariana. Dupa ce ne-am strambat putin la ea, ba ca nu sunt cartofii buni, ba ca leusteanul e prea putin am decis ca marea problema e lipsa afumaturii. Asa ca ieri am refacut ciorba in varianta "ardeleneasca" ;) .
Ingrediente
1 kg cartofi
100 gr carnati afumati (sau kaizer sau alta afumatura)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
2 lingurite sare
2 fire leustean
1 ceapa mare
1 lingura rasa faina
100 ml bulion
300 gr smantana
3 linguri ulei
Portii: 10
- Cartofii curatati se taie cuburi. Carnatii se taie felii.
- Intr-o oala punem 2 linguri de ulei si prajim usor carnatii, cca 2 minute. Adaugam cartofii, boiaua, sarea si piperul si acoperim totul cu 2l apa. Punem si frunzele netocate de leustean in ciorba. Fierbem la foc mediu pana cartofii sunt 90% facuti.
- Rantasul: intr-o craticioara incingeti uleiul si caliti ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie, adaugati faina, amestecati bine si stingeti cu bulion, apoi cu 1 polonic din ciorba fierbinte.
- Asezati o strecuratoare deasupra oalei cu ciorba si turnati rantasul in ea. Scufundati strecuratoarea in ciorba si cu o lingura de lemn amestecati pana rantasul se dizolva in ciorba. Ceapa care ramane in strecuratoare se arunca.
- Mai lasati cateva minute la fiert pana sunt facuti cartofii.
- Intr-un bol puneti smantana si adaugati unul cate unul, cca 3 polonice de ciorba fierbinte peste ea, amestecand bine, sa se dizolve.
- Dati focul la minim sub cartofi, sa nu mai clocoteasca ciorba. Turnati smantana incet in ea, amestecand mereu. Lasati inca cateva minute, tot cu focul la minim. Dregeti de sare. Stingeti focul, acoperiti cu capac si lasati sa se raceasca. Cand e rece scoateti leusteanul. Ciorba de cartofi se pastreaza la frigider.
Comentarii (68)
Ultimele comentarii
BARCIU acum 10 ani - 11 Octombrie 2014 23:27
foarte buna !!!cornelpac acum 8 ani - 14 Ianuarie 2016 20:50
Excelenta reteta. Am incercato si mi-a iesit excelenta.Ioana acum 8 ani - 15 Ianuarie 2016 11:28
sa-ti fie de bine, Cornelpac!Andreea acum 8 ani - 16 Septembrie 2016 19:33
Hey, pot inlocui cu altceva leusteanul? Nu locuiesc in Romania si aici nu au auzit de leustean. MerciiIoana acum 8 ani - 17 Septembrie 2016 11:46
poti sa omiti leusteanul, mama mea asa o face. sau sa pui cateva frunze de telina in loc.Ancuta acum 7 ani - 1 Decembrie 2016 11:59
Super buna am facut aproape toate retetele de ciorba..cum as putea sa fie supa mai groasa adica sa nu fie ca si apa..nu stiu daca ma intelegi..sa pun mai multa faina?multumescIoana acum 7 ani - 1 Decembrie 2016 12:19
da, fie mai multa faina, fie bati in smantana galbenusuri (sau oua intregi)galbenusurile dau consistenta cremoasa ciorbelor, ca aici: [link]
daca pui oua intregi va fi mai spumoasa, dar si un pic mai usoara decat doar cu galbenusuri, ca aici: [link]
maria secara acum 7 ani - 25 Martie 2017 07:50
Excelent,fetitele mele au fost incantate,e foarte usor de gatit si gustoasa,mii de multumiri :) :)Ioana acum 7 ani - 26 Martie 2017 14:03
cu mare drag, Maria.Tout ioana acum 5 ani - 28 Noiembrie 2018 17:33
Fff gustoasa:*Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email