Supa de varza

Retete cu legume Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Supa de varza

Supa de varza... se zice ca e buna pentru cura de slabire. Dar nu in aceasta varianta, cu afumatura si smantana ca-n Ardeal. ;)

Ingrediente

1 varza medie (in jur de 1 kg)
200-300 gr afumatura (ciolan, ceafa, costita afumata)
1 morcov mare
1 lingurita cimbru uscat
1 ceapa mare
1 cana bulion
1 lingura cu varf faina
1 lingura rasa boia dulce
1/2 lingurita piper
300 gr smantana
sare
4 linguri ulei
marar (dupa gust, eu am pus cam 6 fire)

  1. Intr-o oala punem 3 l apa la fiert si afumatura taiata cubulete. Lasam sa fiarba cam 15 minute, apoi adaugam morcovul taiat rondele. Continuam sa fierbem inca 10 minute.
  2. In acest timp taiem varza fideluta subtire si o frecam cu putina sare pentru a se inmuia un pic. Adaugam varza in oala, cimbrul si 1 lingurita sare. Continuam sa fierbem la foc mediu pana varza e aproape facuta, cca 15-20 minute.
  3. Intr-o craticioara pregatim rantasul: in uleiul incins calim ceapa tocata marunt. Cand s-a inmuiat adaugam piperul si boiaua, amestecam rapid, apoi adaugam faina si iar amestecam pana faina absoarbe uleiul. Stingem cu bulion si amestecam pana e omogen totul.
  4. Punem rantasul intr-o strecuratoare pe care o scufundam in supa de varza si amestecam in rantas pana acesta se dizolva in supa. Ceapa care ramane in strecuratoare se arunca.
  5. Lasam sa fiarba totul cam 5 minute si apoi gustam de sare. Eu am mai pus vreo 2 lingurite. Dam focul la mic, astfel incat supa sa nu mai clocoteasca.
  6. Smantana se dizolva intr-un bol cu 5 polonice de supa fierbinte (amestecam dupa fiecare polonic adaugat). Turnam smantana in oala incet, amestecand in acelasi timp viguros cu polonicul in supa. Presaram mararul tocat fin. Lasam inca 10 minute pe foc, tot la foc mic.

Comentarii (59)

 

Ultimele comentarii

Alexandra  acum 12 ani - 3 Mai 2012 13:22  

Hey......Ioana..iti multumesc pentru reteta....Eu sun in Spania si azi mi a venit si mie sa mananc o supa de varza buna....am cautat pe internet retete si am gasit`o pe asta.E foarte buna si tine cont am facutò pentru prima data in viata mea.mi -a iesit foarte buna.Sotul a zis k e EXCELENTA!!!! Desi sunt din ardeal nu stiam reteta:)) :p Iti multumesc foarte mult!!!!
 

Andrei  acum 12 ani - 17 Mai 2012 13:24  

=P~ =P~ =P~ =P~ =P~ mai vreau o portie!! Am facut ditamai oala de supa de varza am folosit 3 kg de varza am servit o cu prieteni nu a mai ramas nimik !!! super delicioasa!! Am mai facut inainte dar fara rantas nu are acelasi gust! din cand in cand mai uitam de ce punem in mancare ne ma gandim si la GUST! IOANA esti ce a mai tare am reusit sa mi impresionez prieteni cu o supa simpla si ffff gustoasa!
 

carina  acum 12 ani - 2 Noiembrie 2012 14:30  

;) delicioasa, mie nu imi place ciorba de varza dulce numai cea murata dar azi am facut si eu ciorbita asta si e absolut delicioasa! deseara cand o sa manance omul meu cred ca o sa se simta in al noualea cer. e prima data cand o gatesc eu si ma repet, e absolut delicioasa! iti multumesc pentru reteta!
 

Dana  acum 11 ani - 6 Decembrie 2012 12:00  

se poate si fara carne pt vegetarieni? :p
stie careva o reteta gustoasa?
 

Diana  acum 11 ani - 16 Februarie 2013 12:32  

Daca as manca asa ceva mi-ar fi rau o saptamana. Mai faceti-va o detoxifiere feTelor si gustul pt. astfel de combinatii o sa se schimbe! Si nu, nu sunt vreo anorexica. Dar si rantas, si smantana, si carne afumata.... zau asa..... cam gretos si gras....
 

Stoica Sebastian  acum 9 ani - 7 Martie 2015 10:02  

A iesit perfect supa de varza, succes in continuare la retete bune,cu cinste si respect SEBY TEEEEE!!! :)
 

Ioana  acum 9 ani - 7 Martie 2015 10:32  

merci, Seby.
 

vasile  acum 9 ani - 14 Iunie 2015 14:41  

A iesti foarte buena =P~ :p multumesc
 

Gabriel  acum 8 ani - 26 Iunie 2016 03:40  

Toata viata am urit ciorba de varza. La 50 de ani, mai mult din curiozitate, am facut aceasta reteta. O delicatesa. Nevasta mi-a cerut sa o introduc in meniul periodic. Sa fi iubita, Ioana. Numai bine.
 

Ioana  acum 8 ani - 27 Iunie 2016 09:44  

ce ma bucur Gabriel! sa va fie de bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...