Ciorba de peste
Retete cu cartofi Retete cu peste si fructe de mare Retete de supe si ciorbe
Desi locuiesc in Cluj si accesul la peste este limitat la oferta catorva supermarketuri, tot am gasit metode de a-mi prepara ciorbite bune de peste. Astfel, de cate ori filetez pesti, le congelez scheletul ramas (capul si cozile), iar cand curat creveti sunt atenta sa salvez cojile si sa le congelez. Uneori, congelez si apa lasata de midiile inabusite (de exemplu cand prepar midii marinate). Toate acestea formeza o baza buna pentru supa de peste. Evident, daca locuiti in zone cu peste la discretie, veti folosi pesti mici, asa cum se obisnuieste. Cojile de creveti nu sunt obligatorii, insa dau un gust dulceag supei, asadar daca le aveti, folositi-le.
Ingrediente
350 gr file peste (biban de mare, halibut, dorada)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina radacina (cca 50 gr)
5 catei usturoi
80 ml vin alb sec
2 cartofi mari
100 ml passata (sau bulion)
1 rosie coapta (poate fi din conserva)
1/2 lamaie
1/4 legatura patrunjel
1 fir leustean (sau marar)
2 linguri ulei
2 linguri ulei masline
Supa baza de peste
300 gr peste mic (eu am folosit capul si cozile de la 2 bibani de mare si cojile de la 15 creveti)
1 ceapa
1 morcov
1 felie telina (cca 50 gr)
1 foaie dafin
1 fir cimbru
1/2 lingurita piper negru boabe
2 linguri ulei
Portii: 5
- Incepem sa preparam supa baza de peste: in uleiul incins calim zarzavaturile date pe razatoare. Cand ceapa e moale se adauga 6 cani de apa, piperul, dafinul, cimbrul si putina sare. Se aseaza pestele curatat in supa. Se fierbe timp de 30 minute la foc mediu.
- Se strecoara supa-baza, presand cu dosul unei linguri solidele din sita pentru a extrage toata zeama. Resturile din sita se arunca.
- In 2 linguri de ulei se calesc ceapa tocata, morcovul rondele si telina cuburi. Cand ceapa e moale se adauga 3 catei de usturoi striviti si se mai caleste 1 minut.
- Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora.
- Se adauga supa-baza de peste preparata mai sus. Se fierbe timp de 10 minute.
- Se adauga cartofii cuburi, passata si rosia strivita (sau taiata cubulete). Se pune sare dupa gust. Se mai fierbe cca 20 minute, pana cartofii sunt facuti.
- Dati focul la mic sub supa. Adaugati fileul de peste taiat cuburi. Lasati sa fiarba maxim 5 minute (verificati sa fie facut).
- Se striveste usturoiul ramas cu putina sare mare, pana devine pasta. Se adauga uleiul de masline. Se adauga din acest mujdei cat doriti in supa, dupa gustul propriu. Eu am pus cam 2/3 din el. Gustul supei e mai intens, mai fin sau mai dulceag in functie de pestii folositi la supa-baza, asa ca veti stabili cantitatea de mujdei in functie de acestea. Acum acriti supa cu suc de lamaie tot in functie de gust (am pus 3 linguri suc de lamaie). Am mai macinat putin piper negru si chili in supa (doar sa fie un pic picanta). Dregeti supa de sare.
- Trageti oala de pe foc si adaugati verdeturile tocate marunt. Lasati sa stea 10 minute cu capac.
- Se serveste calda, cu paine prajita sau paine cu usturoi.
Fierbem crevetii si capetele de peste
Supa baza de peste (strecurata)
Zarzavatul calit, stins cu vin
Adaugam cartofii
Dregem ciorba
Comentarii (23)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 2 Septembrie 2013 10:07
aceasta ciorba nu este ardeleneasca, este de inspiratie greceasca.andreea acum 10 ani - 3 Decembrie 2013 13:17
cu pastrav nu merge??cu ce pesti ese mai gustoasa??eu nu am vacut niciodata!!Nora acum 10 ani - 26 Decembrie 2013 19:03
Delicioasa. Exact cum imi facea bunica in copilarie :)ioan acum 10 ani - 19 Iulie 2014 13:48
Da este buna dar.. e prea fierbinteVasilica acum 9 ani - 29 August 2015 22:26
2. Se strecoara supa-baza, presand cu dosul unei linguri solidele din sita pentru a extrage toata zeama. Resturile din sita se arunca.Vrei sa spui ca se arunca si pestele pe care l-ai pus la # 1. ? =P~
Ioana acum 9 ani - 30 August 2015 08:23
da, se arunca, acelea sunt parti de peste care nu sunt comestibile (sau au foarte putina carne si multe oase), dar dau gust bun supei.rico acum 8 ani - 6 Ianuarie 2016 22:47
multumim ptr reteta , am facut ciorba si este incredibil de bunaIoana acum 8 ani - 7 Ianuarie 2016 09:31
sa-ti fie de bine!Camelia acum 7 ani - 6 Octombrie 2017 15:51
Excelenta! Multumim, Ioana pt detalierea tuturor pasilor. Da, la supa de baza se arunca legumele si partile de peste folosite ( capete, cozi) , dar nu-mi spuneti, va rog, ca nu recuperati carnita din 'obrajii' pestilor care este atat de fina si de gustoasa! ;)Izabela acum 6 ani - 21 Iunie 2018 11:24
Este excelenta. Doar reteta asta o folosesc pentru ciorba de peste. Si familia si prietenii sunt innebuniti dupa ea.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email