Clatite cu cacao si mascarpone
Retete cu branza Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
O combinatie de-men-ti-a-la! Am pornit de la descrierea "clatitelor africane" facuta de una dintre vizitatoarele site-ului si iata ce a iesit: clatite cu cacao, umplute cu o fina crema de mascarpone si inecate intr-un sos spumos de vanilie.
Ingrediente
Aluat clatite
1 ou
100 ml lapte
50 ml apa
1 lingura ulei (sau unt topit)
1 lingura rom (sau sherry oloroso dulce)
1 lingurita esenta vanilie
1 priza sare
40 gr faina alba
15 gr cacao
1 cubulet de unt (pentru uns tigaia)
Umplutura
300 gr mascarpone
3 linguri smantana acra (fermentata)
3 linguri zahar (brun am folosit)
4 prize scortisoara
Sos de vanilie
1 ou
150 ml lapte
2 linguri zahar (brun am folosit)
1/4 pastaie vanilie
un strop de sare
Portii: 4
- Pentru crema de vanilie se bate bine oul cu zahar. Se adauga laptele, miezul de la vanilie si sarea. Se pune vasul pe abur si se fierbe pe abur pana sosul se ingroasa cat sa acopere dosul unei linguri cu o pelicula subtire (cca 20 minute dureaza). In acest timp amestecati non-stop cu telul in sos (la inceput mai rar, iar cand simtiti ca devine vascos cresteti ritmul)
- Se pregatesc clatitele urmand toate instructiunile de aici. Singura diferenta este ca am substituit 15 gr din faina cu cacao. Se lasa clatitele sa se raceasca complet (ca sa nu se topeasca umplutura). Vor iesi 5 clatite cu diametrul de 26 cm.
- Pentru umplutura se amesteca bine toate ingredientele.
- Se aseaza clatitele cu partea mai inchisa in jos (a doua parte coapta; aceasta este partea mai frumoasa la aceste clatite). Se ung clatitele cu un strat subtirel de crema. Se ruleaza si se taie apoi bucati egale.
* daca doriti sa mearga totul mai rapid si eficient, puteti face astfel: asezati clatitele una langa alta, doar suprapunandu-le marginile un pic. Se ung apoi cu crema mascarpone. Se ruleaza si se taie felii. Eu am lucrat cu cate 2 si respectiv 3 clatite in acest mod si astfel am avut mai putine margini inestetice - In farfurii adanci se toarna sos de vanilie, se aseaza in sos bucati de clatite umplute. Sosul se poate decora (dupa capacitatile artistice si imaginatie ;) ) cu crema de vanilie in care adaugati cacao pana se inchide la culoare.
Clatitele unse cu crema se ruleaza
Comentarii (16)
Ultimele comentarii
Ioana acum 12 ani - 18 Noiembrie 2012 09:39
tot ce ai scris aici se poate rezolva si chiar daca incepi incet si elimini cateva din problemele enumerate aici o sa ai rezultate foarte repede. poti incepe cu mancatul tarziu si sedentarismul. dupa cum vezi, am avut chef de scris sambata si ti-am scris programul meu de alergat: [link]Camy acum 12 ani - 20 Noiembrie 2012 11:54
Buna Ioana ...sunt Camy, cea care te-a intrebat intr-o zi daca stii cumva reteta Clatitelor Africane .Iti spuneam ca aveau umplutura alba ...putea fi mascarpone sau chiar branza de vaci . Iti multumesc pentru reteta , sunt sigura ca este delicioasa .Te felicit ! Am sa incerc reteta .PROMIT! O zi cat mai placuta iti doresc. Camy.Ioana acum 12 ani - 20 Noiembrie 2012 13:43
Camy, chiar speram sa mai treci pe aici sa vezi reteta si sa o incerci! poti folosi si alta branza la umplutura (eu am cochetat cu urda/ricotta, dar m-am hotarat la mascarpone fiindca asa rezultatul este foarte delicat, toate ingredientele sunt in armonie)Simona acum 12 ani - 26 Noiembrie 2012 12:26
Am facut clatitele astea de doua ori pana acum : prima data le-am adaugat, in crema, cateva visine din visinata si mi s-au parut desavarsite ! Aseara le-am repetat ca am avut musafiri si, pt.ca n-am mai avut timp sa fac si sosul, l-am inlocuit cu un iaurt cu fructe de padure. O nebunie !bianca acum 11 ani - 11 Decembrie 2012 09:25
am facut si eu ieri aceasta reteta si a fost foarte buna, deci nu ma putem opri din mancat , mai ales clatitele erau asa pufoase iar crema de mascarpone le au facut si mai perfecte.Sotul meu nu stia ce mananca , nu i am spus pana la sfarsit ca sunt clatite,a zis ca nu se astepta la asa ceva , ca daca astea sunt clatite atunci sigur is ce mai bune clatite pe are le a mancat vreodata.multumim si felicitari pentru minunata reteta.mihaela acum 11 ani - 22 Aprilie 2013 18:31
se pot pregati cu o zi inainte? macar clatitele? se pastreaza sau se-ntaresc? nu stiu cum sa procedez...le-as face pe duminca cand am musafiri la pranz, dar trebuie sa pregatesc carnea si mai am si copilasii de "impachetat" si alaptat bebe mic (care dureaza cel mai mult):P sau macar sosul se poate pregati cu o zi inainte? :p cat timp dureaza prepararea? sa-mi dau seama cum le impac pe toate :P(nu de alta, dar sotul meu se streseaza cand ma vede ca avem musafiri la masa si eu pana in ultimul moment gatesc.)Ioana acum 11 ani - 23 Aprilie 2013 10:11
Mihaela, eu zic sa faci sosul si umplutura inainte (se pot face si cu o zi inainte). clatitele daca le acoperi cu folie de plastic imediat ce sunt gata nu se intaresc, dar reci si dupa ce stau cateva ore nu mai sunt chiar asa bune.mihaela acum 11 ani - 23 Aprilie 2013 11:06
multumesc pentr ajutor! asa vi face. inca o intrebare. Sosul si umplutura ajung ptr o portie de 5 clatita, sau mai ramane compozitie? vreau sa fac mai multe clatite si sa stiu cata crema si sos sa fac!Ioana acum 11 ani - 23 Aprilie 2013 11:08
nu-ti va ramane compozitie, trebuie sa multiplici si restul daca faci mai multe clatite.mihaela acum 11 ani - 23 Aprilie 2013 17:10
k...multumesc pentru ajutor! de abia astept sa le fac si sa mananc!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email