Cornuri
Retete aluaturi Retete de Craciun Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Cornuri super pufoase cu o crusta subtire si crocanta. Bune simple, bune la sandwichuri, bune la tot si bune de tot.
Secretul "pufoseniei" acestor cornuri sta in primul pas. Acea pasta face ca miezul sa fie mai moale, sa nu fie uscat si chiar face ca acest cornuri sa-si pastreze prospetimea mai mult.
Ingrediente
500 gr faina alba
350 ml lapte
25 gr unt la temp. camerei
1 galbenus de ou
1/2 plic drojdie uscata
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
Pentru uns si decorat
1 ou
4 linguri lapte
sare mare, mac, susan
Bucati: 12
- Se dizolva 50 gr faina in 200 ml lapte. Se pune pe foc mic si se amesteca non-stop si puternic pana amestecul se ingroasa ca o pasta (cca 4 minute). Se lasa acest amestec sa se racoreasca, amestecandu-se din cand in cand.
- Se pune in masina de paine laptele caldut ramas, zaharul, untul taiat cuburi, galbenusul si pasta de la pct. 1. Se presara peste ele drojdia. Deasupra se pune restul de faina si apoi sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat (la masina mea programul 11, de 13 minute).
* aluatul se poate framanta si de mana macar 15 minute - Aluatul framantat se aseaza intr-un bol, se unge deasupra cu f. putin ulei si se acopera cu o folie de plastic care sa vina in contact cu aluatul (sa nu se intareasca deasupra). Se pune aluatul in frigider, pe etajul cel mai de jos pana a doua zi. In acest timp aluatul creste aproape dublu.
- Se scoate aluatul din frigider cu 1.5 ore inainte de a-l prepara ca sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Se aseaza obligatoriu la loc caldut (langa un calorifer fierbinte sau un ochi de aragaz pornit).
- Se taie aluatul in 3 bucati egale. Se framanta usor fiecare bucata, se da forma de chifla. Se acopera chiflele cu o punga de plastic si se aseaza iar la locul caldut, sa creasca, pentru 1 ora. Aluatul va fi foarte usor de lucrat, nici nu am avut nevoie de faina pentru masa de lucru.
- Se fiecare bucata si se intinde foaie patrata de aprox. 30 cm. Se decupeaza marginile cu rola de patiserie ca sa avem un patrat perfect. Se taie patratul in doua. Fiecare dreptunghi rezultat se taie apoi pe diagonala, rezultand 4 triunghiuri (vezi poza 6 de jos).
- Se ruleaza fiecare triunghi incepand de la latura mica spre varf (vezi poza 7). Varful se umezeste cu putina apa pentru a se lipi mai bine. Daca doriti, se indoaie un pic, ca o semiluna.
- Se aseaza cornurile formate in tava cuptorului cu hartie de copt. Se acopera cu o punga de plastic si se lasa sa creasca la loc caldut timp de 45 minute.
- In acest timp incalziti cuptorul la 200C. Introduceti si o oala micuta cu apa pe nivelul de jos pentru a forma abur in cuptor.
- Se ung cornurile cu oul batut cu lapte. Se presara apoi cu sare mare (varianta mea preferata), mac sau susan.
- Se coc cornurile la 200C pentru 20 minute.
- Se pastreaza intr-o punga.
Aluatul framantat
Aluatul crescut la frigider
Aluatul impartit in 3 bucati egale
Bucatile crescute 1 ora
Foaie patrata
Foaia taiata triunghiuri
Rulam cornurile dinspre baza triunghiului
Cornurile crescute si unse
Cornuri
Sectiune
Comentarii (25)
Ultimele comentarii
Mihaela acum 12 ani - 25 Noiembrie 2012 19:28
Chiar azi am incercat reteta de cornuri si au iesit foarte bune ,ca unplutura am folosit dulceata de piersici amestecata cu miez de nuca.Multumesc pt.reteta =P~ ;) :)Anca acum 11 ani - 21 Ianuarie 2013 18:00
Draga ioana sa sti ca am incercat reteta ta de cornuri. eu leam pus in masina de facut paine si leam setat pe programul de framantat si dospit. Cornurile miau iesit minunate, le-am facut simple. A doua oara le-am umplut cu telemea de casa dar tot la fel de bune au iesit, iar a treia oara cu cremvusti cu care sunt intradevar deosebiti de buni. Sotului meu ii plac la nebunie desi el nu mancase-ra nici un fel de prajitura din ceea ce iam facut pana atunci, deoarece imi zicea ca nu ii plac prajiturile, desi toata lumea ma lauda de obicei pt prajiturile mele. I-am facut si reteta de covrigi vineri seara pe care cand le-a gustat a zis ca sa ii mai fac si sambata asa ca am facut 2 portii sambata.multumim mult pentru retetele tale
Elena acum 5 ani - 5 Decembrie 2018 19:35
Buna Ioana, Daca am la masina program de framantare si de crestere, pot sa il folosesc fara a mai pune aluatul la frigider?Ioana acum 5 ani - 6 Decembrie 2018 10:20
aluatul are cantitate mica de drojdie tocmai ca sa fie lasat la crescut incet in frigider. astfel miezul va fi mai omogen crescut si dezvolta o aroma mai placuta.poti incerca cu 1 plic intreg de drojdie si crestere imediata in masina.
Bianca acum 5 ani - 15 Septembrie 2019 03:36
Draga Ioana,Vreau sa pregatesc aceste cornuri pentru copilasul meu de 2 anisori. Mi-ar place sa adaug sunca si branza in centrul cornului. Cum ar trebui sa procedez? Doar pun ingredientele respective in mijloc si incep rularea? Se tin tot 20min in cuptor? Dupa coacere se pot tine la frigider? Multumesc.
Ioana acum 5 ani - 16 Septembrie 2019 11:26
Bianca, da, sunca taiata foarte subtire (ca cea feliata din magazine) o poti pune pe foaie, iar cascavalul un baton la inceputul rularii. Asa va iesi cu cascaval in centru si sunca mai multa.Bianca acum 5 ani - 16 Septembrie 2019 14:52
Multumesc mult Ioana. :)Ioana acum 5 ani - 16 Septembrie 2019 15:43
spor la rasucit cornuri :) !Delia Calici acum 4 ani - 14 Aprilie 2020 16:36
Buna,oare e musai sa pun aluatul in frigider? Nu il pot lasa sa creasca pur si simplu 2 ore si apoi sa il prelucrez?
Ms
Ioana acum 4 ani - 14 Aprilie 2020 16:45
o crestere lenta asigura un gust mai intens si un miez mai elastic. asta e singurul motiv pentru care il lasi la frigider. daca nu te deranjeasa sa pierzi asta, il poti creste imediat dupa framantare. |ah, si sa adaugi mai multa drojdie daca il cresti imediat. cantitatea mea e pentru crestere lenta. daca il cresti imediat iti trebuie mai multa forta din drojdie.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email