Crostini cu vrabioara de vita si piure de naut
Retete aperitive Retete cu carne de vitel sau vita
#eficienta de sarbatori. Ideea retetei a fost sa folosesc un singur steak de vita (in acest caz o vrabioara) pentru a hrani mai multi invitati. Au iesit aceste crostini delicioase si atractive care nu vor rezista mult pe platou, sunt sigura.
Ingrediente
Crostini
1 bagheta lunga (cca 20 felii)
1 catel de usturoi
putin ulei
Vita condimentata
1 felie vrabioara de vita de aprox 500 gr (groasa de aprox 2.5-3 cm)
30 gr hribi deshidratate
15 gr boabe de piper negru
1 lingurita fulgi de chili
1/2 lingura zahar
1 lingura sare
2 linguri ulei
Piure de naut
250 gr naut fiert (+ 100 ml din apa in care a fiert)
25 gr unt
25 gr ulei
1 lingura suc de lamaie
sare, piper negru
Pentru montat
20 frunze mici de busuioc
20 frunze mici spanac baby
fulgi de sare (Maldon) sau fleur de sel (sau alta sare grunjoasa)cateva linguri ulei de masline extravirgin
Portii: 6
Bucati: aprox. 20
- Intr-un robot mic sau masina de cafea (pe aceasta o prefer pentru macinat condimente), mixati hribii deshidratati pana obtineti o pudra. Adaugati piperul boabe si chili si mixati scurt, pana se maruntesc, dar se mai vad bucatele de piper. Se adauga sarea si zaharul si se amesteca. Vor rezulta 5-6 linguri de condiment, care va putea fi folosit pentru 5 steakuri de aceasta dimensiune. Ce nu folositi la aceasta reteta, se pastreaza in borcan inchis.
- Masati carnea peste tot cu 2 linguri de ulei, apoi adaugati 1 lingura generoasa de condiment cu hribi si masati iar pana e uniform acoperita. Acoperiti cu folie si dati la frigider macar 4 ore. Cand vreti sa preparati carnea, scoateti-o cu 15-30 minute inainte din frigider, ca sa revina la temperatura camerei.
- Pentru aceasta reteta nautul trebuie sa fie fierbinte. Daca il aveti deja fiert in frigider, il puneti intr-o oala impreuna cu apa si dati un clocot. Puteti folosi naut din conserva, ii veti da un clocot impreuna cu apa in care e conservat.
- Puneti nautul fierbinte in robot (sau vasul blenderului vertical). Adaugati untul taiat cubulete, uleiul de masline si sucul de lamaie. Presarati putina sare si rasniti piper negru. Mixati bine, picurand doar putina apa fierbinte. Cand devine pasta fina, adaugati restul de apa fierbinte in doua transe si continuati sa mixati lung (cca 30 secunde), pana obtineti un piure cat mai fin si super cremos, dar aveti grija sa ramana tartinabil. Dregeti de sare si suc de lamaie.
* piureul de naut e mai bun preparat pe loc, cu maxim 10 minute inainte de a-l folosi. Daca totusi il faceti putin mai repede, acoperiti-l cu folie de plastic care sa vina in contact cu toata suprafata, ca sa nu faca crusta urata deasupra; amestecati-l bine inainte de folosire. - Taiati bagheta felii potrivite, pe diagonala ca sa aveti suprafata mai mare pentru montat. Stropiti feliile pe o parte cu putin ulei de masline.
- Incingeti o tigaie grill si prajiti feliile prima data pe partea stropita pana prind urme placute de gratar, dar nu o lasati sa se rumeneasca prea tare incat sa devina prea crocanta (1-2 minute). Intoarceti feliile si mai lasati pe a doua parte doar 30 secunde.
- Scoateti feliile pe platoul de servire cu fata stropita in sus. Frecati fiecare felie cu un catel de usturoi (le puteti face cat de usturoiate va place).
- Lasati tigaia grill in care ati prajit bagheta pe foc. Asezati vrabioara in tigaie si lasati 3 minute, apoi o intoarceti si o lasati inca 3 minute. Scoateti vrabioara pe un tocator si lasati sa se odihneasca 4-5 minute, apoi o feliati subtire perpendicular pe fibra. Daca feliile ies foarte lungi, le puteti taia in doua, sa aiba o dimensiune care sa se potriveasca cu dimensiunea baghetei pe care o veti aseza.
- Puneti feliile de vita intr-un bol, rasniti piper negru cat doriti, mai presarati fulgi de chili si apoi adaugati 1 lingura de ulei de masline extravirgin. Adaugati spanacul si busuiocul (intregi) si amestecati usor presarand putina sare grunjoasa.
- Luati cate 1 lingurita cu varf de piure de naut si asezati-l pe un capat al feliilor. Inmuiati lingurita in ulei de masline extravirgin si cu dosul ei faceti o indentatie in centrul piureului de pe fiecare felie. Picurati putin ulei de masline in fiecare crater. Asezati bucati de vita pe partea de bagheta ramasa libera, avand grija sa luati busuioc si spanac la fiecare crostini. Cand ati terminat de montat carnea, rasniti piper negru peste crostini si apoi presarati fuligi de sare. Serviti imediat.
Crostini cu vrabioara de vita si piure de naut
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email