File intreg de somon la cuptor
Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete la cuptor Retete simple
Cand am incercat prima data tehnica asta cu grill-ul pentru peste, mi-am zis ca ori carbonizez bunatatea de somon, ori iese ceva super bun. Si a iesit bine din prima, rumen deasupra, dar foarte moale in interior astfel incat sa-si pastreze gustul. De atunci l-am refacut de cateva ori si a iesit la fel de bun. Mie imi place sa decupez fileul, ca sa aiba grosime cat de cat egala pe toata suprafata, dar nu e obligatoriu Din decupaje fac aceste chiftele de somon.
Ingrediente
1 file intreg de somon (alegeti unul cat mai gros si mai uniform ca grosime)
1 lingurita miere neutra (de salcam de exemplu)
1/2 lingurita ulei
sare grunjoasa, piper negru
Portii: 3-4
- Daca doriti, puteti decupa fileul astfel incat sa fie de grosime cat mai egala (vezi poza 1). Nu e obligatoriu, dar partile mai subtiri vor fi la final mai facute. Se sterge fileul bine cu servetele sa fie cat mai uscat. Se presara cu sare mare din abundenta, inclusiv pe taieturi si se lasa 30 minute la temperatura camerei.
- Se sterge iar fileul pana e uscat si se indeparteaza din sarea in exces.
- Se presara fileul cu piper negru si alte condimente care va plac (am pus si putin piper cu lamaie). Se amesteca mierea cu uleiul si apoi se unge fileul deasupra cu acest amestec. Il masati sa fiti siguri ca mierea ajunge peste tot. Mierea nu se va simti la final, somonul nu va fi dulce, dar ajuta sa se rumeneasca mai repede.
- Se aseaza somonul pe o fasie de hartie de copt doar usor mai lata decat el si putin mai lunga. Aceasta fasie va va ajuta sa-l scoateti intact pe platou.
- Cu ajutorul hartiei mutati somonul in tava de copt (care poate fi si ea tapetata cu hartie de copt).
- Coaceti somonul la 120C timp de 20 minute. Mutati apoi cuptorul pe functia grill (caldura sa vina de sus; la 220C daca aveti termostat la grill) si lasati pana se rumeneste (5 minute aprox.) In acest timp nu va luati ochii de la peste, mai ales pe final, ca sa nu se arda.
* am vazut la bucatarii profesionisti ca dupa ce scot pestele din cuptor folosesc o torta ca sa dea o rumeneala egala pestelui; in poza mea e asa cum l-am scos din cuptor - Cand e placut rumen il scoateti pe un platou cu ajutorul hartiei de dedesubt. Eu l-am uns acum cu putin ulei de susan si l-am presarat cu putin susan prajit si patrunjel verde. Am asezat felii de lamaie in jur.
- La servire fiecare isi taie cat doreste din aceasta bucata. Pielea nu iese crocanta cu acest mod de gatire.
Am decupat fileul
L-am presarat cu sare mare
Perfect facut in interior, deloc uscat
Comentarii (8)
Cori Cj acum 6 ani - 13 Noiembrie 2018 14:32
Hi :)
E somon salbatic? Pescuit?
Ioana acum 6 ani - 13 Noiembrie 2018 15:20
nuuuu, e de crescatorie. se vede ca e mai gras decat cel salbatic.Cori Cj acum 6 ani - 13 Noiembrie 2018 16:08
Da', stiu doar ca m-a indus in eroare culoarea..
Eu nu am mai luat somon de ceva luni.. cand merg la Metro iau ce gasesc de pescuit si de fiecare data am avut impresia ca somonul are o culoare atat de "stearsa".. si la tine in poza (prima) aveam impresia ca e mai rosiatic..
Multu' pentru raspuns. Te imbratisez :)
Simona acum 5 ani - 5 Aprilie 2019 14:05
Ioana, somonul tau are o culoare minunata! Mie mi-a iesit mai palid... 5 minute nu sunt suficiente sa ajunga cuptorul de la 120 la 220 grade... pentru grill.Am avut senzatia ca nu sunt suficiente 20 min la 120 grade, l-am mai lasat... nu stiu ce sa zic (am cuptor electric cu ventilator).
In curand o sa fac o cantitate mai mare, adica pentru mai multi musafiri... oare cum sa procedez ca sa fiu sigura ca e ok?
Multumesc frumos!
Ioana acum 5 ani - 8 Aprilie 2019 13:46
Simona, somonul tau doar era mai putin rumen sau si parea ca nu e facut destul (adica crud).Simona acum 5 ani - 15 Aprilie 2019 13:23
Era mai putin rumen. Facut a fost pentru ca l-am lasat mai mult. Scuze pentru intarzierea raspunsului. Multumesc!Ioana acum 5 ani - 15 Aprilie 2019 14:01
atunci doar prelungeste timpul sub grill, dar sa nu te misti de langa el. il lasi pana e rumen. mierea ajuta caramelizarea, deci intinde-o cu rabdare peste tot.Iulia Iancovici acum 4 ani - 12 Iulie 2020 18:37
Am facut reteta pana acum de vreo 30 de ori. Iese extraordinar de fiecare data. Am extrapolat-o de fapt la toate fileurile de peste. Azi am folosit miere cristalizata si a iesit mult mai bine decat cu cea lichida.Alaturi pun broccoli cu ulei de masline si parmezan, si fac un sos tip chimichurri cu ulei de masline, lime, usturoi, patrunjel, busuioc si ceapa verde tocate fin. Yummy.
Profunde multumiri pentru reteta!
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email