Somon marinat
Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete de Craciun Retete din Suedia
Gravlax, devenise o legenda in familia mea. Toata lumea a auzit de el, nimeni nu l-a vazut. Pana ieri... Visam si vorbeam de el din vara, insa nu l-am facut pana acum, deoarece cere temperaturi mai scazute ca sa fie cosumat.
Gravlax, somon marinat in stilul popoarelor nordice, este ideal pentru salate, sandwichuri si platouri de aperitive. Unii spun ca este mai bun decat somonul afumat si eu le dau dreptate.
Il puteti servi cu crema de hrean in locul sosului de mustar.
Ingrediente
500 gr file de somon
120 gr sare de mare grunjoasa
60 gr zahar
2 fire marar
piper negru macinat
Sos de mustar
1 lingura cu varf mustar
1 lingurita zahar
5 linguri ulei (sa nu fie de masline; folositi ulei neutru la gust)
piper negru macinat
marar
- Se taie fileul de somon in doua pe latime. Se presara cu piper negru si marar tocat (cu mararul puteti fi muuult mai darnici decat mine).
- Se amesteca sarea cu zaharul.
- Intr-o cutie care sa cuprinda fileurile se presara un strat subtire de sare-zahar.
- Se aseaza primul file de somon cu pielea in jos. Se presara peste el sare-zahar cat sa fie acoperit complet cu un strat subtire si uniform.
- Se aseaza peste el al doilea file de somon cu pielea in sus. Se presara restul de sare peste el.
- Se acopera somonul cu folie de plastic, se aseaza deasupra o farfurie si apoi niste greutati (conserve de exemplu) care sa apese fileurile.
- Se pune cutia la frigider. Dupa 12 ore se intorc fileurile in cutie (cel de sus sa ajunga jos). Se mai lasa 12 ore la marinat.
* cele 24 de ore de marinat sunt suficiente pentru fileurile de peste pe care le-am vazut la noi in magazine; timpul poate fi crescut la 36-48 de ore pentru fileurile foarte groase. - Dupa cele 24 ore veti vedea ca fileurile s-au intarit (si pielea si carnea) , iar carnea a capatat o culoare portocalie mai inchisa. In cutie veti vedea un lichid gras cam de un deget grosime. Scoateti fileurile din cutie si spalati-le sub jet de apa rece sa se duca sarea, dar incercati sa mai lasati condimente pe el. Stergeti fileurile cu servetele sa se usuce bine. Ungeti fileurile su putin ulei cu gust neutru pe toata suprafata.
- Acum somonul marinat se poate consuma sau se poate pastra la frigider 1 saptamana. La servire, somonul se taie felii extrem de subtiri (fara piele). Este bun cu diferite sosuri, in sandwichuri sau salate.
- Traditional, acest somon se serveste cu sos de mustar. Se amesteca mustarul cu zaharul, piper negru macinat dupa gust si marar tocat cat doriti. Se adauga apoi uleiul, cate o lingura pe rand pana e omogenizat. La final l-am subtiat cu o lingura de apa (se poate pune otet, dar mustarul meu avea suficient, nu mai era cazul sa adaug).
Primul File de somon condimentat, asezat pe pat de sare
Primul file de somon presarat cu sare
Al doilea file de somon deasupra primului
Fileurile de somon cu greutate deasupra
Dupa 24 ore s-a adunat un lichid gras in cutie
Fileul dupa 24 ore
Somon marinat
Comentarii (16)
Ultimele comentarii
Anca acum 11 ani - 12 Decembrie 2012 08:58
l-am facut si este delicios!multumec!Virgil acum 11 ani - 21 Decembrie 2012 22:50
Servus Ioana, eu tocmai am luat reteta de"Ciorba de perisoare" ce o voi face de Craciun :)
Cum eu traiesc in Scandinavia am ajuns si la lax :) ... Lax (somon) afumat la rece sau la cald in timpul ierni e mortal =P~
Aci nu e sarbatoare fara peste si mai aƶesc fara lax... e gustos si sanatos :)
Multumesc de reteta si Cracin fericit!
IRINA acum 11 ani - 8 Ianuarie 2013 23:26
Arata super. Am vazut reteta asta facuta de cineva pe postul de televiziune PAPRIKA. Mi-a placut de atunci si chiar nu apucasem sa notez reteta. Asa ca multumesc pt reteta. Acolo facuse amestecul cu zahar brun. :)Carmen acum 11 ani - 31 Iulie 2013 14:57
Pe reteta corespondenta a lui Jamie Oliver, recomandarea era de 4 zile, si nu doar 24 ore si nu spune nimic de scurgerea lichidului dupa 24 de ore.Un alt bucatar american Gordon il lasa tot asa 4-5 zile in frigi, bine acoperit in folie si cu greutati pe el, chiar spune cam 10 kg, daca am inteles bine.
Si unul si altul folosesc din greu marar. un strat gros de dill. Apoi in varianta lui Gordon se foloseste coaja de lamaie grpfruct, portocala si lime, dar Jamie rade sfecla, hrean. E interesant ce variatii exista pentru acest somon marinat.
Dar ceea ce a scris mai sus Ioana despre paraziti, mi-a taiat gandul sa fac prea curand aceasta reteta. Chiar stiti ceva despre parazitii din peste si despre efectul congelarii asupra lor?
Ioana acum 11 ani - 31 Iulie 2013 16:38
Carmen, timpul de marinare este in functie de grosimea fileurilor, nu este un timp standard (dupa cum am si precizat in textul scris cu italic). marinarea se face doar pana somonul devine portocaliu inchis si translucid chiar si in mijloc. ca sa verifici asta doar trebuie sa tai o feliuta si sa verifici. la fileurile "subtirele" din romania 24-48 ore sunt suficiente, dupa cum se vede si in poza mea.probabil gordon (Gordon Ramsay e englez) si jamie (si el tot englez) au acces la fileuri de somon salbatic mai groase.
cat despre paraziti, poti sa-l congelezi 24 ore ca sa fii dublu asigurata, desi sarea si zaharul distrug cam orice.
ana acum 10 ani - 8 Decembrie 2013 19:59
nu te-ai gandit sa concurezi la masterchef? :P cred ca ai fi apreciata acolo ;)roscioga ardeal acum 10 ani - 10 Ianuarie 2014 16:49
prepar somon marinat de peste 6 ani,foarte bun contine Q.3.in sare cu enibahar pisat si zahar,24 ore,se maninca crud.
sau cu avocado,ceapa verde si rosii pe piine prajita.
sau in foietaj.
Stelian acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 12:40
Reteta originala este urmatoare: la olingurita de sare, 10 de zahar ALB, rafinat. Boabe de piper alb, boabe, strivite usor, marar tocat ff marunt. Sa amesteca sarea cu zaharul si piperul strivit. Se asterne un strat din condimentele de mai sus, plus un strat de marar. Se Pune fileul de somos si se acopera cu condimentele si mararul ramas., bineinteles intr-o tava de sticla. Se acopera cu o folie de plastic, si la frigider cu el minim 24 ore. se taie felii ff subtiti. Il serviti cum vreti!! Pofta buna!! P.S. reteta o am de la un bucatar suedez.Max acum 7 ani - 19 Decembrie 2016 10:03
Urmez cursurile unei scoli de bucatari din Suedia...Toate retetele de mai sus pt somonmarinat sint originale...Dar cu o diferenta : sarea si zaharul se pun in cantitati egale...
Si denumirea este GRAVAD LAX ; ( nu GRAV LAX care inseamna altceva)
Irina acum 4 ani - 20 Decembrie 2019 03:47
L-am asezat conform retetei,l-am depus in frigider si astept sa -l intorc dupa 12 ore si sa-l mai las apoi 24 de ore ca sa se patrunda bine !Voi comenta rezultatul la finalul perioadei !!!Multumiri pentru reteta !Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email