Gulas de fasole
Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete de supe si ciorbe Retete din Ungaria
Azi va poftesc pe toti la bab gulyas. L-am executat duminica pe teritoriul soacrei si in prezenta ei, deci va inchipuiti ca nu am avut loc de greseli ;)
Ingrediente
700 gr fasole
500 gr carne de porc (pulpa)
200 gr costita afumata
200 gr ciolan afumat
2 cepe
2 ardei kapia (unul galben, unul rosu)
2 morcovi
3 felioare telina
1 patrunjel radacina
3 rosii fara coaja (pot fi din conserva)
2 linguri boia dulce
2 foi dafin
1 lingurita rasa piper
2 lingurite rase cimbru uscat
1/2 lingurita chili pudra (sau 2 ardei iuti)
sare
1 lagaturica patrunjel
- Cu o seara inainte puneti fasolea la inmuiat cu apa calduta.
- Se taie costita cubulete mici si se pune intr-o oala mai mare (de cca 6l) la prajit la foc mic pana devine crocanta. Daca nu lasa multa grasime adaugati 1-2 linguri ulei.
- Adaugati ceapa si ardeii tocati fin, putina sare si caliti pana ceapa se inmoaie.
- Adaugati carnea si ciolanul cuburi si continuati sa prajiti pana carnea isi schimba culoarea si carnea isi lasa sucul (cca 15 minute).
- Adaugati zarzavaturile (morcovi, telina, patrunjel) taiate cubulete mici si continuati sa caliti pana scade apa de pe carne (cca 10 minute)
- Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua, chiliul, piperul si cimbrul si amestecati bine.
- Adaugati 8 cani de apa si rosiile strivite cu furculita si puneti iar oala pe foc. Aduceti la fierbere si cand clocoteste adaugati fasolea inmuiata si dafinul. Dati focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca usor. Lasati sa fiarba totul pana fasolea e fiarta, minim 1 1/2 ore. Dupa 1 ora de fiert adaugati 2 lingurite sare. Gustati apoi si daca vi se pare ca mai trebuie sare, mai adaugati.
* tineti apa fierbinte la indemana in caz ca scade prea mult apa de pe fasole; fasolea mea a fiert in 1 ora si 45 minute si nu a mai fost nevoie de apa suplimentara
** daca doriti, la final puteti face galuscute de faina, ca si la gulasul de cartofi - La final adaugati patrunjelul tocat fin si stingeti focul. A doua zi gulasul se va mai ingrosa si probabil va fi nevoie sa adaugati putina apa cand il incalziti.
Taiem costita cubulete
Prajim costita
Prajim ceapa si ardeii
Apoi carnea si zarzavaturile
Adaugam condimentele
Cand fierbe apa adaugam fasolea
Comentarii (30)
Ultimele comentarii
Florina Radu acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 11:13
Excelent! Exceptional!Multumesc!
Iulia acum 10 ani - 20 Iunie 2014 12:40
Buna, imi atrage atentia tipul de ardei folositi in aceasta mancare: kapia. Daca se foloseste ardei gras e ok? Poate suna stupid intrebarea mea, dar chiar nu stiu daca exista vreo diferenta de gust intre cele doua soiuri de ardei, ca eu nu-mi dau seama.Ioana acum 10 ani - 20 Iunie 2014 13:27
ardeii kapia sunt foarte dulci, mai ales cei rosii, cel putin asa i-am simtit eu, mai carnosi si mai dulci decat cei grasi. insa in mancare poti folosi si ardei gras in loc, nu va fi diferenta mare. este cel mai folosit tip d eardei din ungaria, asa ca in gulas merge sa folosesti kapia pentru a fi mancarea cat mai autentica.ari acum 10 ani - 28 Noiembrie 2014 11:15
reteta este buna.un lucru nu mi-a fost clar:daca carnea si fasolele se fierb in vas acoperit.in general eu fierb fasolea si dupa aceea o folesc la diverse preparate
Ioana acum 10 ani - 28 Noiembrie 2014 11:19
nu am fiert fasolea separat. fasolea nefiarta se pune in oala la pasul 7 si se fierbe cu totul pana e facuta.poti folosi si fasole fiarta inainte, dar atunci ai grija sa folosesti apa in care a fiert in locul celor 8 cani de apa.
monica acum 9 ani - 29 Aprilie 2015 14:56
Bunacam cate portii rezulta din cantitatile de mai sus?
Ioana acum 9 ani - 29 Aprilie 2015 15:45
vreo 8 sigur ies, dar exact nu stiu.Silviu acum 8 ani - 27 Octombrie 2016 17:23
Ne pui sa luam o oala de 6 litrii in care punem maxim 2 litrii de apa?Ioana acum 8 ani - 28 Octombrie 2016 11:11
si multa fasole care se umfla...Delia Calici acum 4 ani - 29 Aprilie 2020 18:16
o bunatate a iesit....o mai fac odata aziLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email