Mamaliga taraneasca
Retete garnituri Retete ieftine Retete romanesti
I-am putea zice mamaliga integrala fiindca este o mamaliga facuta cu malai de la moara in care am adaugat pasat (crupe). Rustica si gustoasa este o garnitura potrivita langa mancarurile traditionale din porc (tocana de porc, tochitura). Insa e buna si doar cu branza de oaie rasa, cu lapte rece (fiert cu putina sare) sau branza de vaca si smantana.
Maica-mea a uscat porumbul in cuptor (pentru a accentua gustul), apoi l-a desfacut si l-a dus la moara. Acolo a fost macinat, iar acasa l-a cernut separand malaiul (faina pentru mamaliga) de pasat (bucatile mai mari de porumb; se folosesc la sarmale). Mai nou, cand fac mamaliga cu malai de la moara, imi place sa adauga pasat, ca aiba o textura mai rustica. Ideea am preluat-o in vara din Oltenia, cand am vizitat Crama Stirbey.
Totusi tehnica nu este 100% traditionala, findca am descoperit ca daca inmoi pasatul in apa cateva ore, se reduce timpul de fierbere cu 20 minute. In loc sa fierb mamaliga aproape 1 ora, dupa inmuiere sunt suficiente 30 minute pentru ca pasatul sa fie fiert. Pentru un aspect autentic, m-am fortat un pic sa fac mamaliga mai tare decat imi place (apropo, mamaliga moale este mai slaba caloric: lucky me!), cat sa o poti taia cu ata. In Oltenia se obisnuieste sa se intinda aceasta mamaliga intr-o tava, sa vina groasa cam de 3 degete, si se da la cuptor, la foc mic, pana face crusta.
Ingrediente
1 cana malai de moara
1 cana pasat (crupe)
5 cani apa
2 lingurite sare
Portii: 4
- Daca pasatul e de la moara (nu din comert, acela e curat), se spala bine in mai multe ape, apoi se scurge pana scapati de toate cojile care se ridica la suprafata. Se pune intr-un tuci si se acopera cu 2 cani de apa (la temp. camerei sau usor calduta) si se lasa cateva ore la inmuiat (minim 4 ore).
- Se adauga apoi restul de 3 cani de apa, sarea si malaiul. Se amesteca pana malaiul se dizolva.
- Se pune pe foc si se aduce la fierbere. Se amesteca incet tot timpul pana incepe sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se da focul la mic si se lasa pe foc 30 minute, amestecand doar la 10 minute, insistand mai ales pe fund sa nu se prinda.
- Dupa 30 minute se gusta si pasatul ar trebui sa fie fiert. Atunci se da focul la mediu si se incepe sa se amestece vartos in mamaliga cu o lingura de lemn (puteti face pauze scurte) timp de 10 minute, pana mamaliga se ingroasa si vedeti ca marginea ceaunului ramane destul de curata in timp de invartiti.
Pasatul inmuiat in apa
Se adauga restul de apa, sarea si malaiul
Mamaliga incepe sa fiarba in ceaun
Dupa 10 minute s-a ingrosat
Dupa 30 minute o amestecam vartos timp de 10 minute
Comentarii (17)
Ultimele comentarii
Anamaria acum 8 ani - 22 Decembrie 2015 22:47
Cred ca produsul final este gustos, arata bine. Din pacate, n-am auzit niciodata de pasat, de fapt nici de malai de moara nu am parte. Iar cel din piata nu-mi place cum arata si nici nu am siguranta ca este malai adevarat si curat. Bravo, va invidiez in sensul bun al cuvantului pentru ca aveti parte de lucruri bune si veritabile. S-ar putea sa-mi planific la vara un concediu undeva prin Transilvania, sa gust si eu din minunile culinare ale locului.Craciun fericit, cu sanatate si impliniri frumoase !
Ioana acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 09:26
Sarbatori Fericite, Andrei!Ioana acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 11:07
Anamaria, pasatul e porumb macinat mai mare decat faina. e cam cat bulgurul de grosier.sa stii ca si la noi ingredientele bune trebuie cautate. daca mergi in piata nu toti au produse bune. trebuie sa "investighezi". maica-mea a macinat ceva porumb special pentru malai, deci si astfel de detalii (sa cunosti soiurile, cum sunt crescute) conteza la produsele traditionale.
zaharica acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 19:34
Ce bunatate, si ce aroma mai avea, mamaliguta asta din porumb uscat in cuptor,cu firicele de pasat prin ea, am si uitat ca a mai existat si asa ceva...Da cand ai si mai spus cu ce e buna...Stiu! :) ...incat pe o clipa i-am simtit imaginar si textura aspra si gustul sublim, de departe si de demult...Draga Ioana, iti doresc un Craciun fericit, alaturi de familie si toti cei dragi...Si un An Nou cat mai bun,plin de sanatate, fericire si impliniri!
Gabriela acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 20:01
Buna,Dar o mamaliga cu malai de la magazinul din buricul orasului cum se face? Sa inteleg ca tot ce am facut pana acum a fost doar ca sa le fac rau alor mei? Nu stiu sa fac mamaliga !!!!!!!!!!!!!!!
DECI, CUM O FAC?
Sarbatori cu bine,
Gabriela
Ioana acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 20:31
Zaharica, SArbatori Fericite! te invit si maine pe aici sa vezi ce am pregatit langa mamaliga asta :)Ioana acum 8 ani - 23 Decembrie 2015 20:34
Gabriela, am si reteta domneasca, de oras aici [link] e o mamaliga moale, mai eleganta pe farfuriezaharica acum 8 ani - 12 Ianuarie 2016 10:09
Iti multumesc mult, Ioana draga, vin, vin numaidecat, mai bine zis am re-venit,am fost intretimp intrun mediu mai rustic,nu a fost posibil sa folosesc internet :) (stiu ca suna putin a pestera),dar recunosc ca nu mi-au lipsit nici stirile,nici altceva, am dus insa cu adevarat dorul ''ospetiilor'' mele la tine!Ioana acum 8 ani - 12 Ianuarie 2016 11:24
suna chiar bine! e placut sa fii din cand in cand conectat doar cu natura si cu tine :)Jernoiu Nicolae acum 7 ani - 6 Februarie 2017 19:48
Rund nu inteleg dece persoane care nu au habar sa gateasca comenteaza ?Malaiul este malai pt mamaliga , iar pasatul este mai mare si nu are de a face cu mamaliga .Pasatul se poate fierbe cu lapte si ceva zahar si se mananca asa foarte moale sau asa si se pune vara pa foi de vita si se mananca dupa ele, Are o aroma minunata .
Este adevarat ,malaiul se pune mai intai in apa sa il acopere ,se lasa 5 min.apoi se varsa apa ,pt. A iesi deasupra impuritati ,insecte ( este vorba in Romania ) aici in Germania nu este cazul .
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email