Paine indiana stratificata
Retete aluaturi Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine
Parotta este o paine stratificata din sudul Indiei. Pentru mine reprezinta si cea mai buna paine indiana. Imi place mult cum se desface straturi, straturi si cat e de crocanta, fara sa fie insa tare. Este grozava!
Aluatul este elastic, se intinde usor, ca guma de mestecat :) Va fi distractiv sa lucrati cu el, mai ales ca si tehnica dupa care se face painea este una ingenioasa.
Ingrediente
250 gr faina alba (tip BL55)
150 ml apa
1/2 lingurita sare
1/4 cana ulei
Bucati: 6
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea si apa. Se trage treptata faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. Se adauga 1 lingurita ulei.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2.5 ore).
- Se imparte aluatul in 6 bucati egale.
- Pe masa de lucru data cu faina se intinde din fiecare bucata intr-o foaie dreptunghiulara subtire, transparenta. Nu e bai daca apar cateva gaurele in foaie.Ungeti foaia cu foarte putin ulei, folosind o pensula de silicon. Presarati putin faina alba pe foaie.
- Pliati foaia pe latura lunga, asa cum ati plia hartia cand faceti evantai. Dintr-o parte rulati aluatul, pana obtineti un melc (vezi pozele 4 si 5). Capatul aluatului il ridicati si il apasati in centrul melcului (poza 6).
* pentru a vedea mai bine cum se pliaza, urmariti acest filmulet de la minutul 0:17 la 0:50 - Luati fiecare melc si dati iar masa de lucru cu faina. Intindeti melcul foaie rotunda, dar de data asta nu chiar asa subtire incat sa se vada prin ea (eu am intins foaie de 20 cm diametru). Ungeti foaia cu putin ulei deasupra.
- Intr-o tigaie teflonata sau de fonta super incinsa (fara grasime), prajiti foile, la foc mediu, cu partea unsa in jos, timp de 3-4 minute. Pana se rumeneste, ungeti foaia cu ulei si deasupra. Intoarceti foaia si coaceti-o si pe cealalta parte 2-3 minute.
- Se scot painile pe o farfurie si se bat usor intre palme ca sa se desprinda straturile. Acest pas este important!
* pentru a vedea mai bine cum se bat painile, urmariti acest filmulet de la minutul 1:26 la 1:33 - Sunt bune caldute.
Aluatul
Aluatul taiat bucati
Aluatul intins foaie transparenta
Aluatul pliat
Rulam
Melc
"Melcii" sunt gata
Intindem foaia finala
Coacem pe o parte
Coacem pe a doua parte
Comentarii (17)
Ultimele comentarii
MARIANA VOICU acum 11 ani - 23 Februarie 2013 21:43
Interesanta!Alexia acum 11 ani - 24 Februarie 2013 06:45
Si cu sfertul acela de cana cu ulei ce facem?Ioana acum 11 ani - 24 Februarie 2013 13:55
Alexia, la pasul 5 (inainte de a plia aluatul) si la pasii 7 si 8 (inainte de a coace foile) aluatul se unge cu ulei.Teobucatar acum 11 ani - 26 Februarie 2013 18:42
Intr-adevar este o turtita excelenta care se face si in Oltenia !Inseamna ca si cultura gastronomica interactioneaza nu numai celelalte:)Oros Cristian Oliviu acum 11 ani - 27 Februarie 2013 16:38
Excelenta s-o mananci cu un unt de calitatepina perescu acum 11 ani - 19 Martie 2013 17:29
;) am sa incercFlorentina Cadwallen acum 11 ani - 23 Martie 2013 14:23
vaaaaiiii asa imi facea si mie bunica mai mereu - o sa o fac maine abia astept!!!!! :D (la noi se numai si cococi si plite mmmmm)diana acum 11 ani - 3 Noiembrie 2013 16:26
bunica facea din astea frecvent. am acuma un lapsus si am uitat cum li se spune aici in zona Clujului,ceva cu r :) insa mie imi placeau dulci, punea si zahar.ina acum 10 ani - 28 Martie 2014 13:24
:) Si eu am mancat in copilaria mea; bunica(din zona Sucevei) le cocea pe plita incinsa si erau delicioase...Tot grozav de buni erau si cartofii copti pe plita(taiati felii ca chipsurile)Anglica acum 8 ani - 5 Februarie 2016 15:49
Eu le cunosc de turte Reites(nu stiu cum se scrie corect).Din copilarie si pana acum le consum in special iarna,cu o cana de cafea cu lapte. Am o mentiune: Uleiul cu care se ung,trebuie sa fie foarte fierbinte si astfel,apar straturi,fara a le bate intre palme,la final.Mult succes in continuare,in diversitatea retetelor!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email