Pasta de ardei iute
Retete arabesti Retete condimente Retete de Sosuri si Salsa
Este un condiment preparat din ardei iuti, numit harissa, folosit in bucataria marocana si tunisiana. Daca adaugati putin rozmarin la reteta mea obtineti varianta din Maroc, daca mai adaugati cateva frunze de menta veti obtine varianta din Tunisia, iar daca adaugati putina scortisoara obtineti varianta de pasta folosita in Iordania.
Deja am doua retete pe site in care am folosit aceasta pasta de ardei iuti: bulgurul cu legume si frigaruile de pui . Pasta este foarte iute, dar puteti adauga 1-2 ardei copti sau pasta de rosii pentru a-i potoli iutimea.
Alte utilizari:
- simpla sau in combinatie cu iaurt obtineti o buna marinata pentru carne
- daca o combinati cu ardei copti o puteti servi ca si sos la carnea pregatita pe gratar
- cei care prefera mancarea picanta o pot adauga in tocanite sau sosuri
- pentru a face masline marinate picante (adaugati la reteta mea 1-2 lingurite de harissa)
Ingrediente
15 ardei iuti uscati
3-4 catei usturoi
1 lingurita seminte chimion (cumin)
1 lingura boabe coriandru
1/2 lingurita sare
5-6 linguri ulei masline
Portii: 3-4 linguri de pasta
- Se curata ardeii iuti de seminte si cotoare. Folositi pentru aceasta operatie manusi, altfel ardeii va vor arde pielea.
- Se pun ardeii curatati in apa fierbinte pentru 30 minute -1 ora, sa se inmoaie.
- Se striveste usturoiul cu un pic de sare pana devine pasta.
- Coriandrul si chimenul se prajeste intr-o tigaie (fara adaos de grasime) pana simtiti ca incep sa miroasa. Scuturati tigaia din cand in cand sa nu se arda condimentele. Macinati apoi condimentele in masina de cafea.
- Puneti intr-un blender mic (eu am folosit tot masina de cafea, nu am blender care sa poata procesa asa cantitate mica) aromele prajite (ale mele erau deja acolo), usturoiul strivit, ardeii scursi de apa si uscati cu servetele si restul de sare. Mixati bine pana devine pasta.
- Puneti pasta intr-un bol si adaugati incet uleiul, ca la maioneza, amestecand pana obtineti o pasta fina. Puneti pasta obtinuta intr-un borcanel si pastrati la frigider.
Curatam ardeii uscati
Inmuiem ardeii
Prajim aromele
Pasta de ardei iute
Pasta de ardei iute
Comentarii (22)
Ultimele comentarii
Anca acum 13 ani - 6 August 2011 15:28
Ioana,pot sa fac pasta similara cu ardei gras (dulce) uscat?Ioana acum 13 ani - 8 August 2011 14:02
da, se poate cu ardei dulce, dar pune si putin ardei iute, asta e farmecul harrisa ;) dar o sa-ti iasa o pasta buna si cu ardei dulce. mai usor de suportat de noi romanii care nu mancam atat de picant.Anca acum 13 ani - 9 August 2011 12:46
Multumesc frumos.Andreea acum 13 ani - 16 August 2011 19:31
:) imi place ce scrii, cum scrii, prezentarea si cam tot ce-mi iese mie dupa retete! si...atmosfera frumoasa din paginile tale, ioana. eu sunt departe de casa si la 31 de ani invat sa gatesc (n-a fost nevoie pana acum, dar tare-mi mai place) si IUBESC mancarea picanta ...bravo si la mai mare! :)
Ioana acum 13 ani - 17 August 2011 10:16
merci mult pentru mesaj si pentru increderea cu care incerci retetele mele. ai noroc! si eu iubesc mancarea picanta asa ca o sa gasesti o gramada si de aici incolo.Miky acum 13 ani - 24 August 2011 18:15
Tatal meu are ardei iuti in gradina si dupa ce se coc, ii pune la uscat, si dupa ce se usuca ii macina bine bine cu tot cu seminte (fara cozi). Am mereu la indemana o solnita cu praful magic :D, merge presarata pe orice: carnea de snitele, fripturi, tocanite si ce va mai trece prin cap :Daristocratu acum 12 ani - 21 Iunie 2012 13:51
MAAAAAAAAre atentieCHIMEN si CHIMION nu sunt acelasi lucru.
La ingrediente se vorbeste de chimion iar la pct 4 din preparare de chimen.
bianca acum 11 ani - 31 Martie 2013 14:02
Buna! Am incercat pasta de ardei iute si are un gust deosebit. De data asta as vrea sa o prepar in cantitate mai mare, cam cat sa ajunga pentru un borcan mai mare si ma intrebam cam cat rezista la frigider sau daca ar trebui sa adaug ceva conservant :-? In rest, felicitari pentru retete, imi plac si urmaresc site-ul foarte des ;)amicut acum 11 ani - 18 Aprilie 2013 11:44
Am facut pasta de ardei iute, cat se poate de simplu. Fara nici o mirodenie, din ardei iuti, cruzi, trecuti prin presa de usturoi, pusi la borcan, si acoperiti cu ulei de masline. Am umplut 3 borcane de cafea ness de 100 gr. Din toamna , mai am si azi intr-unul, nealterat si bine conservat.Desigur, adaugand mirodeniile din prezenta reteta, creste paleta de arome a pastei. Voi incerca reteta, prea buna Ioana. Sper sa reusesc. Am asteptat de mult o asemenea reteta si ma bucur ca am dat peste ea. Multumesc.
felicia acum 11 ani - 14 August 2013 19:19
am ardei iuti verzi mai maricei in gradina si vreau sa fac pasta din ei cruzi, oare cum sa procedez ? sa-i fierb , sa-i coc sau cum ? ptr. iarna si acum la diverse sosuri !nu amesstecati cu alte ingrediente ! multumesc . :(Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email