Sos de rosii in stil grecesc

Retete din Grecia Retete cu legume Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos de rosii in stil grecesc

Prin ce difera sosul de rosii de la o tara la alta? Prin condimentare. Cel italian e aromat cu busuioc, cel spaniol are un gust special din cauza cepei caramelizate, pe cel romanesc bunica-mea il aromatizeaza cu frunze de telina. Cel de fata, cel grecesc, are ca aroma speciala scortisoara, care accentueaza aroma si dulceata rosiilor. Nu este o aroma puternica, doar una de sustinere, asa ca puteti sa-l incercati cu curaj. Dar sunt sigura ca il veti prepara dupa ce veti vedea ce retete interesante va propun cu acest sos de rosii

Vezi toate retetele cu acest sos de rosii:

  1. Rulouri de vinete cu branza in sos de rosii
  2. Chiftelute cu cartofi in sos de rosii
  3. Paste cu sos de rosii si feta
  4. Midii in sos de rosii si feta (midii saganaki)
  5. Legume umplute cu carne si orez
  6. Mancarica de verdeturi cu cartofi noi
  7. Orez cu midii
  8. Chiftele cu cartofi noi si ardei la cuptor
  9. Giouvetsi de pui
  10. Vinete in sos de rosii si telemea (vinete saganaki)
  11. Orzo cu creveti (giouvetsi cu creveti)
  12. Vinete in sos de rosii
  13. Naut in sos de rosii si feta

Ingrediente

2 kg rosii bine coapte
2 linguri ulei masline
4 catei usturoi
1 lingurita zahar
1 lingurita cu varf oregano
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust)
1 baton scortisoara (cca 3 cm)
1 foaie dafin
sare

Portii: aprox. 600 ml

  1. Se cresteaza rosiile in x si se oparesc 10 secunde in apa fierbinte. Se decojesc. Se taie bucati mari si se pun in robot si se mixeaza pana se maruntesc.
  2. Intr-o tigaie larga se incalzeste incet uleiul impreuna cu usturoiul taiat felii. Cand usturoiul e usor rumen si miroase puternic se adauga rosiile maruntite. Se adauga restul ingredientelor (oregano, dafin, chili, scortisoara, zahar contra aciditatii si sare dupa gust). Se aduce la fierbere.
  3. Se fierbe sosul de rosii timp de 30-35 minute, pana scade mult. La inceput la foc mare, dupa 20 minute puteti reduce putin focul ca sa nu trebuiasca sa amestecati prea des. Se gusta sosul de sare la final. Se scoate batonul de scotisoara si dafinul.
  4. La final se baga blenderul vertical in sos si se mixeaza bine. Daca doriti sosul fara samburi il puteti trece printr-o sita (eu l-am trecut).
  5. Se pune intr-o sticla cu gat larg sau borcan si se pastreaza la frigider.

Adaugam rosiile

Adaugam rosiile

Adaugam aromele

Adaugam aromele

Si fierbem 30 minute

Si fierbem 30 minute

Comentarii (16)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 4 August 2013 14:00  

l-am folosit la :

[link]

[link]

[link]

il mai poti folosi la sosul de carne pentru musaca [link]
 

Eli  acum 11 ani - 5 August 2013 22:23  

Al meu a iesit destul de acrisor :( L-am mai dres cu o lingura de miere, dar mi-e teama sa nu-I fi stricat gustul "original".
 

Ioana  acum 11 ani - 6 August 2013 09:57  

Eli, rosiile sunt de vina. trebuie sa fie bine coapte cand faci sosuri/bulion de rosii, altfel iese prea acrisor. il poti drege cu un pic de zahar, care spre deosebire de miere nu-i schimba gustul insa mai taie din aciditate.
 

Eater  acum 9 ani - 6 Iulie 2015 14:28  

Un deliciu de vara...
 

Andreea  acum 9 ani - 7 Septembrie 2015 19:17  

Buna Ioana. Cat timp se poate pastra sosul la frigider? Exista o varianta a acestei retete ce se poate conserva/ pastra pentru iarna? Iti multumesc anticipat.
 

Gabi  acum 4 ani - 8 Februarie 2020 18:58  

Ioana, revin si eu cu aceeasi intrebare: cat timp poate fi pastrat la frigider? Se poate, oare, congela? Il fac acum si am constatat ca pentru reteteta de baza imi trebuie destul de putin-80 ml; ma gandesc sa congelez restul.
 

Ioana  acum 4 ani - 10 Februarie 2020 10:15  

tot asa la frigider. dar pentru perioada mai lunga sigur se poate congela. cel mai bine il congelezi gata portionat.
 

Gabi  acum 4 ani - 10 Februarie 2020 16:51  

Ioana, Multumesc! Intre timp l-am facut, dar ceva nu a fost ok, cred ca oregano n-ar trebui pus de la inceput/fiert in sos. A iesit amar sosul. Poate si pentru ca l-am lasat mai mult sa scada-cred ca am mers catre o ora. Poate trebuia sa pun mai putin, desi am respectat indicatiile tale, poate e altceva de vina si nu-mi dau seama ce-am facut gresit. L-am facut cu passata, pe vremea aceasta, dar am gustat-o si era OK, dulce.
Intr-un final am mai pus o conserva de rosii cubulete si l-am dres cu bicarbonat, adaugat putin cate putin si lasat sa fiarba si el un pic ca sa-mi dau seama ce efect are asupra gustului. Traiasca Google! ;-) A mai aplatizat gustul si nu se mai simte asa amar, dar si gustul e mai light. Data viitoare nu mai pun oregano, sau il pun la final. Sau poate pun proaspat. Tu ce parere ai? Ce ma sfatuiesti?
 

Ioana  acum 4 ani - 11 Februarie 2020 09:23  

unele verdeturi pot fi amare... am patit asa ceva dar numai cu amestec de ierburi provence cumparate (mi s-a parut ca levantica din amestec era problema). de la oregano nu....
poti sa adaugi oregano la final, dar nu chiar in ultimul minut, sa aiba totusi timp sa-si lase aroma.
bicarbonatul este pentru reducerea aciditatii din cate stiu... erau acide rosiile cubulete care le-ai adaugat in plus? incearca sa cumperi rosii intregi in conserva pe care sa le strivesti/toci tu... cele cubulete sau chiar unele sosuri pot avea gust ciudat.
poti gusta acum oregano uscat sa vezi cum e?
 

christyansen  acum 2 ani - 24 August 2022 17:16  

super bun bravoooo ooooooo ooooooooooo oooooooo oooooooo oooooooooo
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...