Sparanghel la cuptor cu ou moale
Retete cu legume Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou
Saptamana trecura v-am arata diferite metode de preparare a sparanghelului (la gratar, preferata mea sau sotat la tigaie). Cand insa doriti sa pregatiti cantitati mai mari, cel mai comod e sa folositi cuptorul. Sparanghelul se coace la temperatura mare in jur de de 10 minute.
Sparanghelul copt impreuna cu oul fiert moale, sosul picant si mararul s-au nascut sa stea impreuna pe aceeasi farfurie si nu ar putea trai un unul fara celalat. Suflete pereche ;)
Ingrediente
500 gr sparanghel
4-5 oua
2 fire marar
sare, piper negru, chili (sau boia)
2 linguri ulei de masline
Sos picant
100 gr maioneza
1 lingurita mustar
1 lingurita otet (de orez sau sherry folosesc de obicei fiind mai slab)
1/2 ceapa mica rosie (cca 15 gr)
2 linguri generoase frisca batuta
sare
Portii: 4-5
- Pregatiti sosul: puneti toate ingredientele (exceptand frisca) intr-un robot mic si mixati pana obtineti o crema fina. Gustati-l si mai adaugati otet daca simtit ca nu e suficient de acrisor pt. gustul vostru. Adaugati frisca batuta in sos cu miscari usoare si apoi dregeti de sare. Lasati sosul sa stea la frigider pana la servire.
* va rezulta mai mult sos decat e necesar pentru 5 oua - Sparanghelul curatat, spalat si bine uscat se aseza in tava cuptorului pe un singur strat. Se stropeste cu ulei de masline, se amesteca cu mana sa fie uniform acoperit si se condimenteaza cu sare si piper negru.
- Se coace la 220C timp de aprox. 10 minute. Dupa acest timp il verificati si il scoateti cand e facut (sparanghelul foarte gros dureaza cateva minute in plus). Sparanghelul trebuie sa ramana usor crocant la final, nu-l lasati sa se inmoaie fiindca gustul se altereaza. Ganditi-va la broccoli cand il gatiti.
- Cat se face spranghelul puneti o oala cu apa multa (cat sa acopere ouale) la fiert. Adaugati sare in apa. Cand apa clocoteste, dati focul la mic si adaugati ouale (direct de la frigider, asa e socotit timpul de fierbere!) in apa, unul cate unul. Folositi o paleta sa le lasati usor in apa. Astfel nu vor crapa.
- Fierbeti, la foc mic (apa de abia bolboroseste), timp de:
- 7 minute -> pentru moale, cum se vede in poza principala ; adica nu se curge afara cand il taiati, ar fi chiar inestetic, dar galbenusul e moale bine
- 8 minute -> inca moale, dar galbenusul incepe sa se coaguleze pe margini
- 9 minute -> "clicos", adica galbenusul e inchegat de tot, nu curge deloc, dar e inca umed
* timpul e dat pentru oua medii! - Scoateti ouale din apa folosind paleta si le puneti direct intr-un bol cu apa rece. Le lasati sa se racoreasca un pic, apoi cu un latul unui cutit se loveste coaja de jur imprejur. Se mai lasa un pic in apa rece si apoi se pot decoji.
- Se aseaza fire de sparanghel pe farfurii. Deasupra se pune cate un ou taiat in doua. Pe el se pune cate 1 lingurita sos picant. Se presara cu sare de mare, piper negru si putin chili (boia). Se presara cu marar tocat din abundenta. Se servesc imediat.
Ou moale (7 minute)
Ou semi-moale (8 minute)
Ou clicos (9 minute)
Comentarii (6)
Olga acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 11:09
Salut Ioana! Abia azi mi-am dat seama ca n-am mai primit feeds de la blogul tau cam demulticel. Nu stiu ce s-a intamplat, dar de pe la 30 martie, te-am pierdut din feeds.Vad ca ti-ai facut 'facelift' la blog, sa-ti fie de bine. Ma obisnuisem cu varianta veche, sper sa ma obinsuiesc si cu asta. Oare sa aiba legatura cu re-designul blogului faptul ca n-am mai primit instiintari despre postarile tale?
Si da, trebuie sa introduc si eu sparanghelul in meniu! Am mancat odata si mi s-a parut cam atos, dar am citit sfaturile tale si sper sa ma descurc mai bine :)
Ioana acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 11:50
Olga, bine ca mi-ai spus! am verificat acum feedurile si ai dreptate. l-am corectat.cat despre noul design sunt sigura ca te vei obisnui, practic nu s-a schimbat nimic la organizare, decat
- meniul din stanga care acum e in bara de sus si defileaza cu textul cand scrollezi (deci e usor accesibil in orice moment)
- zona de cautare s-a mutat din coloana din dreapta in bara de sus (lupa).
legat de sparanghel, cel mai des la Metro a fost mai ok.
Silvia acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 12:54
Buna reteta.Sper sa fac oul cat mai bun. ;)Ioana acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 13:28
cum iti place oul, Silvia?Silvia acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 13:57
Oul moale :pIoana acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 14:35
si mie ;)Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email