Terina cu ciolan afumat

Retete din Franta Retete cu carne de porc Retete de Craciun

Reteta Terina cu ciolan afumat

Jambon persille, cum ii zice francezu' sau iubitul meu Raymond Blanc la care am vazut reteta. Este ca o toba cu afumatura. Si vreau sa spun ca imi place mult mai mult decat toba, e mai usoara. Se serveste cu paine prajita si castraveciori murati.

Ingrediente

1 ciolan afumat (cu sau fara os)
2 unghii de porc (adidasi)
1 foaie de dafin
1/2 lingurita piper negru boabe
3 cuisoare
1 morcov 
4 catei de usturoi
2 lingurite otet de vin alb
1 legaturica patrunjel
piper negru

  1. Daca ciolanul e de casa se lasa peste noapte in apa rece la frigider sa iasa sarea din el (de obicei produsele de casa sunt mai sarate ca sa garanteze buna conservare). Se taie unghiile in doua pe lungime (cu satarul). Se taie cioclanul in 2-3 bucati mari (lasati osul daca are). Se acopera toata carnea cu apa clocotita si se lasa 15 minute. Se scurge.
  2. Se pun bucatile de carne intr-o oala incapatoare. Se adauga apa rece doar cat sa acopere carnea si se pun dafinul, piperul si cuisoarele. Se aduce la fierbere.
  3. Cand apa incepe sa fiarba, se pune capacul un pic intredeschis si se da focul la mediu spre mic (sa fiarba molcom). Se fierbe astfel undeva la 3 - 3 1/2 ore. In ultimele 45 minute adaugati si morcovul curatat in oala, sa aiba timp sa fiarba.
    In primul rand verificati sa fie carnea fiarta dupa acest timp (sa se desfaca usor cu furculita). Apoi puneti vreo 50 ml supa de pe carnea intr-o cana si introduceti-o la congelator pana se raceste (cca 10 minute). Inmuiati-va degetele in supa racita si apropiati degetele. Daca simtit ca degetele sunt lipicioase e gata fiertura.
  4. Scoateti carnea din oala si lasati-o sa se racoreasca. Desfaceti carnea fasiute (eu am desfacut doar ciolanul, nu si ungiile; acestea le-am lasat intregi si le-am folosit la altceva). Amestecati fasiutele de carne cu patrunjelul tocat. Gustati amestecul de sare si adaugati piper negru macinat dupa gust daca doriti.
  5. Adaugati in supa de pe carnea usturoiul strivit si otetul. Amestecati. Lasati sa se raceasca asa, se va infuza. Strecurati-o prin tifon.
  6. Taiati morcovul in 4 pe lungime.
  7. Ungeti o tava de chec cu f. putin ulei. Asezati o folie de plastic in tava, avand grija sa o intindeti bine, ca sa nu aiba multe cute.
    * puteti folosi si alt fel de vase, de ceramica de exemplu, chiar si vase individuale.
  8. Turnati 2 polonice de supa in tava.
  9. Asezati jumatate de carnea in tava, presand mereu cu dosul unei linguri. Asezati feliile de morcov peste carne. Asezati restul de carne peste morcovi. Nivelati iar cu dosul lingurii.
  10. Turnati cate un polonic de supa pe rand si asteptati 15 secunde sa se absoarba in carne. Adaugati supa doar pana ajunge la nivelul carnii din tava. Nu trebuie sa folositi toata supa. Nivelati iar cu lingura.
  11. Acoperiti vasul cu folie si dati la frigider pana a doua zi.
  12. Rasturnati terina pe un platou. Serviti terina feliata cu paine prajita si castraveti murati.
    * unghiile de porc le-am asezat in doua farfurii; am adaugat restul de supa in jurul lor; am dat la frigider; astfel am obtinut racituri (aituri); le-am servit presarate cu boia

Carnea opartita in vas

Carnea opartita in vas

Acoperita cu apa si condimente

Acoperita cu apa si condimente

Dupa 3.5 ore de fiert

Dupa 3.5 ore de fiert

Ciolanul la racit

Ciolanul la racit

Strecor supa usturoiata

Strecor supa usturoiata

Ciolanul fasiute amestecat cu patrunjel

Ciolanul fasiute amestecat cu patrunjel

In tava

In tava

Racituri

Racituri

Comentarii (8)

 

Maria  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 10:55  

Ei da vine Craciunul.......multumesc Ioana!!
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 11:31  

un pic prea repede... m-a luat pe nepregatite, cum s-ar zice :)
 

olga  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 11:49  

In afara de ,, WOW'' mai zic si altceva oamenii din jurul tau? ;)
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 14:27  

Daaa,....."mmmmmm,ce pofta mi-ai facut!!!"
 

Anamaria  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 19:17  

Unghiile de porc din reteta sunt picioarele, nu ? N-am mai auzit denumirea asta.
Daca as sti ca ciolanul afumat cumparat din hipermarket este preparat traditional, as incerca aceasta reteta, cred ca mi-ar place, pentru ca-mi place si piftia si toba.Poate la piata, la cei care vand produse traditionale acum de sarbatori sa se gaseasca colan afumat.
Cred ca voi incerca sa prepar si eu asa ceva. Merci pentru reteta.
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 21:31  

Uf, te inteleg. Am luat Din macelarie si era mucegait in centru. Iti dai seama ca am aflat asta dupa mai bine de doua ore de fiert si am aruncat toata mancarea.
Am luat insa ciolan bun de la Petry sau din Ungaria.
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Decembrie 2015 21:35  

Si da, sunt partea de jos a picioarelor. Ele dau gelatina care leaga supa
 

Popa Vasile  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 10:16  

Arata excelent! Cred ca este superdelicioasa!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...