Piftie de cocos
Retete aperitive Retete cu carne de pui Retete de Craciun Retete romanesti
Piftia cea nelipsita de pe mesele noastre de sarbatoare. In unele zone se pregateste de Craciun, in altele de Anul Nou, dar in zona noastra (Salaj) se pregateste de Boboteaza. Eu am pregatit-o cu mult mai repede, pentru voi, sa aveti reteta de sarbatori. Am folosit un cocos de casa primit de la bunica mea si va puteti inchipui cat de buna a iesit.
Ingrediente
1 cocos de casa
3 aripi pui sau 4 labe pui
1 ceapa
1 foaie dafin
1 lingurita piper boabe
4 catei usturoi (sau dupa gust)
sare
Pentru decor
1 ou fiert
patrunjelÂ
boia dulce
- Cocosul se transeaza bucati. Se spala bine carnea cu apa rece. Eu folosesc si cateva aripi (sau labe) in plus, pentru o inchegare mai sigura.
- Se pune carnea intr-un vas si se toarna desupra apa care fierbe, ca sa se opareasca carnea. Lasati sa stea 10 minute. Scurgeti apa.
- Asezati carnea intr-o oala incapatoare. Acoperiti cu apa rece cat sa treaca cu cativa cm. Adaugati ceapa, dafinul si piperul.
- Fierbeti la foc mic, supa abia sa bolboroseasca ici colo, timp de 4 ore. Nu lasati supa sa fiarba in clocote mari, caci se va tulbura. La inceput spumati bine supa si cand scade, stergeti marginea oalei de impuritati. Dupa 2 ore de fiert adaugati 1 lingurita de sare.
- Dupa 4 ore de fiert, verificati supa astfel: puneti cateva linguri intr-un vas mic si dati la congelator cateva minute. Verificati apoi ca supa sa fie vascoasa si lipicioasa. Daca e asa, piftia e gata, se va inchega. Daca nu, va trebui sa o mai fierbeti pana devine asa. Dupa 4 ore insa ar trebui sa fie ok.
- Strecurati supa printr-o sita si retineti carnea separat.
- Striviti cateii de usturoi si adaugati treptat din pasta de usturoi in supa strecurata. Amestecati, lasati 1 minut si gustati. Supa trebuie sa aiba un gust fin, placut de usturoi, dar sa simtit si gustul supei. Adaugati pasta de usturoi pana e pe gustul vostru de usturoiata. Eu am adaugat 1 lingurita pasta de usturoi. Cand faceti acest pas, gustati supa si de sare si adaugati daca simtiti ca e nevoie. Lasati sa stea supa 5 minute cu usturoi, sa se infuzeze.
- Puneti 4 straturi de tifon intr-o sita asezata deasupra unui vas. Strecurati inca o data supa (se vor retine impuritatile mici si bucatile de usturoi).
- Urmeaza degresarea supei. Cea mai simpla si rapida metoda, pe care eu o folosesc in asemenea momente, este degresarea cu un servetel de bucatarie. Procedati astfel: luati doua servetele de bucatarie si suprapuneti-le. Asezati-le apoi deasupra supei, cat sa se imbibe usor de supa la suprafata. Veti vedea grasimea galbena cum se aduna pe servetel. Prindeti servetelul de capete si ridicati-l usor, mutandu-l intr-o farfurie (fara sa strangeti sau sa stoarceti). Repetati acest pas de 3-4 ori, ca sa se degreseze supa cat mai bine.
- Dezosati carnea si taiati-o bucati.
- In boluri ceramice asezati bucati de carne intr-o parte (avand grija sa puneti din fiecare parte a cocosului: cateva fasii din pulpa, din piept, de pe aripi...). In cealalta parte asezati cate un fir de patrunjel si 1-2 felii de ou fiert. Turnati incet supa peste ele.
- Acoperiti vasele cu folie si dati-le la frigider peste noapte, pentru a avea timp sa se inchege.
- La servire, presarati boia dulce peste carne.
Cocosul se transeaza
Oparim carnea
Acoperim carnea cu apa rece
Fierbem totul la foc mic, timp de 4 ore
Supa strecurata, infuzata cu ustruoi
Degresam supa
Piftia in vas
Comentarii (19)
Ultimele comentarii
Andrei acum 10 ani - 3 Decembrie 2013 09:31
Si eu am crezut ca este vorba de cocos (nuca) :)Chiar speram sa fie asa, deoarece nu consum carne
liana acum 10 ani - 3 Decembrie 2013 10:21
Cred ca este buna,dar nu sunt de acord cu atatea carpe si servetele splate in zeama... :-& Zeama o las sa se decanteze de impuritati si o scurg usor... nu e nevoie de atatea carpe....degresez lasand zeama sa se raceasca, si curat cu o lingurita grasimea gata inchegata... apoi o mai incalzesc usor (cat sa curga) si o torn peste carne ;) :) In rest e bine...Simona acum 10 ani - 3 Decembrie 2013 10:36
Mda, si eu ma gandeam sa te-ntreb daca n-as putea pune nuca obisnuita in loc de cocos... :-& :-& :-& Bai, frateeee !!!...Ioana acum 10 ani - 3 Decembrie 2013 10:55
bineinteles, retetele romanesti sunt foarte permisive, fiecare poate folosi ceea ce creste mai bun pe langa casa: un cocotier, un nuc sau un cocosel tantos :pbucatarasa acum 10 ani - 4 Decembrie 2013 16:11
Sigur ca s-ar putea face si din gaina sau alta oratanie si atunci se va evita confuzia creata de paronimie. Nu cred ca din nuca de cocos ar iesi o piftie, daca nu vom adauga ceva gelatina la zeama...dima acum 10 ani - 20 Decembrie 2013 09:04
cvei ce au comentat cu nuca de cocos . daca nu erau superficiali si citeau reteta dovedeau ca au mai mult creer decat oarataniile ce fac abiectul de discutie a prezebtei retete. cat despre vegetarieni sa caute un sait pentru nutreturi combinate.olga acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 16:00
Cea mai buna piftie pe care am mancat-o.Cand am vazut reteta ma gandeam de unde sa iau cocos de casa. Spre norocul meu ,am primit unul cadou.
Provocarea a fost sa gasesc labe pui si vroiam sa pun oua de prepelita. Dupa 4 zile de cautari, ba la un magazin, ba la altul, ieri dupa masa am gasit aripi si oua de prepelita.
La ora 2 noaptea, piftia a fost gata.
Dupa ce am savurat-o pot sa spun ca a meritat tot efortul.
Multumesc frumos Ioana.
Mariana Eliza acum 10 ani - 23 Ianuarie 2014 01:56
Pentru cine n-a mai vazut cocos de casa, e oratania aceea galbena din prima poza ! Nu seamana nici la culoare si nici la gust cu puiul umflat cu hormoni din supermarket.sorana acum 5 ani - 5 Ianuarie 2019 13:44
saraca a crezut ca e vorba de nuca de cocos,n-a mai auzit de piftie niciodata! =P~christyansen acum 4 ani - 10 Iulie 2020 22:10
super reteta bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email