Vitello tonnato

Retete aperitive Retete din Italia Retete cu peste si fructe de mare Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vitello tonnato

Vitelul cu sos de ton este un aperitiv italian, ideal pentru zilele calduroase de vara. Felii reci de vitel fiert in supa sunt servite alaturi de un sos fin si aromat.

Ingrediente

1 bucata muschiulet de vitel (cca 500-800 gr)
1 ceapa mica
1 morcov mic
1 felie telina
2 foi dafin
2 cuisoare
1 fir rozmarin
4 fileuri ansoa
3 linguri otet de vin alb (am folosit otet de sherry)
100 ml vin alb sec
500 ml supa de pui
1/2 lamaie
1-2 linguri ulei

Sos de ton

1 conserva de ton in ulei (de 160 gr)
1 ou fiert tare
50 ml ulei
2 lingurite cu varf capere
sare, piper

  1. Se incinge uleiul intr-o tigaie inalta, care sa cuprinda bucata de carne (eu am taiat muschiuletul in doua ca sa aiba loc). Se rumeneste usor muschiuletul pe toate partile. Se scoate din tigaie.
  2. In uleiul ramas se adauga ceapa, morcovul si telina taiate bucati mari. Se calesc 3 minute, amestecandu-se rar.
  3. Se adauga rozmarinul, dafinul, cuisoarele si ansoa si se mai calesc 1 minut.
  4. Se stinge cu otet si se fierbe pana se evapora. Se adauga vinul si se fierbe pana se evapora aproape de tot si el.
  5. Se adauga supa si 1 lingura suc de lamaie. Se pune muschiuletul inapoi in tigaie. Se completeaza cu apa pana carnea este acoperita complet. Se fierbe cu capac, la foc mic mic, timp de 20 minute.
  6. Se scoate muschiuletul pe o farfurie si se lasa sa se racoreasca un pic. Muschiuletul se ruleaza strans in folie si se da la frigider.
  7. Supa care a ramas in tigaie se mai fierbe inca 20 minute la foc mediu, pana scade cam la jumatate. Se strecoara supa.
    * nu veti folosi toata supa la sosul de ton, asa ca restul se poate congela si utiliza la alte portii de sos
  8. Preparam sosul de ton: se pune in blender oul si tonul scurs de ulei. Se mixeaza pana devine o pasta fina. Se adauga piper macinat, caperele si se mai mixeaza un pic. Se adauga apoi uleiul, cate o lingura pe rand si se mixeaza. Se subtiaza sosul cu supa de mai sus. Adaugati cata supa doriti pana sosul are consistenta care va place (eu am pus 50 ml supa), tinand cont ca la rece se va mai ingrosa un pic. Se drege sosul de sare si piper si se mai adauga 1 lingura suc de lamaie. Se da sosul la rece.
  9. Carnea si sosul se pastreaza la rece pana a doua zi. La servire, carnea se feliaza subtire (cu un cutit de sunca sau feliator electric) si se stropeste cu sos de ton. Se decoreaza cu capere si ulei de masline amestecat cu patrunjel tocat.

Rumenim muschiuletul

Rumenim muschiuletul

Calim legumele

Calim legumele

Reducem vinul

Reducem vinul

Se adauga supa

Se adauga supa

Tonul si oul in robot

Tonul si oul in robot

Sosul de ton

Sosul de ton

Comentarii (20)

 

Ultimele comentarii

daniela  acum 11 ani - 17 Noiembrie 2013 16:00  

Buna, Ioana!Am folosit carne de vita de la un hipermarket.Nu stiu exact care parte a vitei, dar m-a tentat ca metoda de sacrificare era cea islamica!:)Nu ma intreba cum e ca nu stiu.Asa scria pe eticheta.Mai bine scria ca trebuie sa o fierb 5 ore la oala minune:)Oricum, am terminat de ieri pana azi 1 kg de vitello tonnato pregatit dupa metoda mea!:)impreuna cu sotul,desigur.Data viitoare voi fi mai atenta la carnea pe care o cumpar.Am vrut numai sa testez aceasta reteta.
 

elena  acum 10 ani - 22 Septembrie 2014 12:38  

Am incercat-o si a iesit minunat (a fost o surpriza pentru fiul meu, care nu se omoara cu carnea de vita)! De atunci, am mai incercat din retetele cu vita (vita caramelizata, steak onglet cu piperade, beef cu sos de mustar si bere) si, toate, au avut succes. Multumesc mult!
 

Ioana  acum 10 ani - 24 Septembrie 2014 10:25  

elena, si inca nu am epuizat toate ideile interesante cu vita ;)
 

elena  acum 10 ani - 29 Septembrie 2014 11:04  

Le astept cu nerabdare si pe cel;elalte si am sa le pun in practica, cu mare drag. Inca o data, multumesc!
 

Gabriela  acum 8 ani - 2 Ianuarie 2016 10:06  

Am mancat de multe ori si am facut si preparatul acasa. Dar nu cred ca muschiul de Vitel e suficient sa-l rumeneste doar . Pentru a-l putea felia subtire trebuie fiert in acea supa pana invingi scobitoarea usor in al (eventual cu capac). Apoi se scoate si se face sosul ca atare. Sunt Retete care recomanda maioneza - gresit! Se poate elimina ansoa din sos. Muschiuletul se feliaza cand e rece complet, altfel se rupe. Se foloseste un cutit foarte bine ascutit
 

Ioana  acum 8 ani - 2 Ianuarie 2016 12:04  

Gabriela, vitelul se fierbe la pasul 5. apoi la pasul 6 se da la frigider ca sa poata fi feliat usor. pentru feliere am recomandat un cutit de sunca (care e cel mai fin posibil, ideal pentru aceasta operatie). reteta aceasta nu contine maioneza, dar foloseste acelsai principiu de emulsionare, ca atunci cand faci maioneza. multi prefera pentru rapiditate sa foloseasca maioneza gata facuta.
 

natalia  acum 7 ani - 31 Decembrie 2016 11:47  

Eu l-am facut cu o bucata de ceafa de porc bine legata sa-si pastreze forma. A iesit foarte gustos o recomand celor care nu le place vitelul
:)
 

Lidia  acum 5 ani - 12 Ianuarie 2019 19:22  

Am pregatit si eu reteta. Rezultat uimitor!!
 

Ioana  acum 5 ani - 14 Ianuarie 2019 10:46  

super! sa-ti fie de bine
 

Eu il fac ...  acum un an - 24 Decembrie 2022 11:44  

... reinterpretat in sensul ca merg pe gustul "baza" - maioneza cu mustar de dijon si iaurt, la care adaug ton de calitate superioara (ambalat la 1kg, expres pentru resturante, via Italy).Folosesc cotlet de porc si limba de vita pe care le tai cubulete dupa ce au fiert cu condimente.Le inglobez in sosul de maioneza si rezulta o salata vitello tonnato de zile mari.PS: pe limba de vita si cotletul de porc iese o supa baza minunata care se poate folosi la orice mancarica.Sarbatori fericite!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...