Cartofi dulci la cuptor cu usturoi si chili

Retete cu cartofi Retete garnituri

Rondele de cartofi dulci inspirate de Patatas Bravas dulci din Valencia. Cartofii fripti in tigaie erau insotiti de un aioli foarte usturoiat si foarte picant. Dar oricat mi-ar placea combinatia, adevarul e ca nu i-as gati in felul acela prea des acasa.

Asa ca i-am transformat-simplificat astfel incat ca sa devina o garnitura mai potrivita cu modul nostru de a manca. Am copt cartofii in cuptor, ceea ce a redus din prajeala si din timpul petrecut langa tigaie. Dureaza mai mult in cuptor, dar nu trebuie paziti si cu metoda asta gustul lor se concentreaza si interiorul devine usor gumat. O sa va placa! Iar apoi i-am condimentat cu usturoi si chili pentru a pastra gustul din Valencia si am strecurat si putina coaja de lamaie.

Reteta Cartofi dulci la cuptor cu usturoi si chili

Ingrediente

4 cartofi dulci (cu o forma cat mai regulata; de aprox 200 gr fiecare)
2 catei usturoi
1/2 lingurita fulgi de chili
coaja rasa de la 1/4 lamaie
2 linguri ulei de masline
sare

Portii: 3-4
Calorii: 900

  1. Se curata cartofii cu aparatul de curatat legume. Se taie varfurile ascutite. Restul se feliaza rondele groase (aprox 2 cm).
  2. Se presara rondelele cu sare si se picura 1 lingura ulei. Se amesteca bine.
  3. Se aseaza rondelele in tava cuptorului (tapetata cu hartie de copt), lasand putina distanta intre ele. Varfurile decupate se pot aseza printre rondele, daca mai este loc. Se acopera cu o alta bucata de hartie de copt si se preseaza marginile sa fie cat de cat sigilati cartofii inauntru.
  4. Se coc la 200C timp de 25 minute.
  5. Se scoate hartia de deasupra si se mai lasa la cuptor inca 30 minute, pana rondelele sunt placut rumene pe margini. Ii urmariti, si daca dupa 20 minute devin prea rumeni, ii puteti intoarce (cand am folosit programul cu extra-rumenire au trebuit intorsi fiindca s-au caramelizat mai tare; cu programul sus-jos nu a fost necesara intoarcerea).
  6. In acest timp, se striveste usturoiul cu putina sare intr-un mojar pana devine pasta. Se adauga coaja de lamaie, 1/4 lingurita fulgi de chili si 1 lingura de ulei si se omogenizeaza bine folosind pistilul. Se lasa sa stea pana sunt gata cartofii.
  7. Se scot rondelele pe platoul de servire si se ung cu uleiul aromat, cel mai usor folosind o pensula de silicon. Se presara restul fulgilor de chili si putina sare grunjoasa. Sunt buni calzi sau la temperatura camerei.

Comentarii (5)

 

Simona  acum 2 ani - 31 Ianuarie 2022 10:43  

Crezi c-am obtine un rezultat similar cu cartofi obisnuiti? :p
 

Ioana  acum 2 ani - 31 Ianuarie 2022 11:00  

eu cred ca da. cred ca daca ii "aburim" prima data sub folie (verifica sa intre furculita in ei destul de usor, chiar daca dureaza mai mult de 25 minute) si apoi ii rumenim, e posibil sa iasa la textura si crusta ceva similar cu acesti cartofi: [link] (care prima data sunt fierti si apoi copti).
 

Simona  acum 2 ani - 31 Ianuarie 2022 11:06  

Multumesc, Ioana!
 

Catalina   acum 2 ani - 13 Februarie 2022 15:46  

Cand eram studenta gateam adesea retele tale (2013-2014...). Am inceput iar sa gatesc si am observat ca retele recente nu imi inspira nimic. Dupa care mi-am dat seama ca fotografiile micsorate sunt comprimate aiurea, par miscate si f neprofesionist facute, desi in articol arata ok. Nu e valabil si pentru retetele vechi.
 

Ioana  acum 2 ani - 14 Februarie 2022 09:56  

Catalina, te rog sa-mi dai mai multe detalii despre problema cu pozele. Pe ce pagina le vezi deformate, pe homepage? si ce folosesti: mobilul, tableta sau desktopul?
Daca ai timp si poti, ar fi mai usor sa-mi trimiti si un printscreen al unei pagini cu problema, sa vad exact ce se intampla.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...