Mazare cu sunca

Retete garnituri Retete din Italia Retete cu legume Retete rapide Retete simple

Reteta Mazare cu sunca

Cum am asteptat demult sa apara mazarea proaspata in piata, a fost primul lucru la care am poftit cand m-am intors acasa. Imi place mazarea proaspata si cea din conserva, imi place mazarea preaparata in orice mod. Astazi am ales o garnitura tipic italiana, din Toscana: piselli alla fiorentina, foarte simpla de pregatit, insa de efect si tare gustoasa. Eu obisnuiesc sa o servesc langa o bucata de carne preparata simplu (la tigaie sau gratar), dar de cele mai multe ori o mancam ca atare.

Ingrediente

500 gr mazare proaspata
50 gr sunca sarat-uscata (prosciutto crudo, jambon, speck; felii subtiri)
2-3 catei usturoi
2-3 frunze menta
2 fire patrunjel
2 linguri ulei masline
sare, piper negru

Portii: 3-4 servita pe post de garnitura; 2 servita singura

  1. In uleiul incins se calesc cateii de usturoi intregi pana incep sa miroasa. Se adauga feliile de sunca taiate patratele si se calesc pana-si schimba culoare (cca 1 minut).
  2. Se adauga mazarea si se amesteca bine timp de 1 minut.
  3. Se adauga 200 ml apa (aproape cat sa acopere mazarea), se condimenteaza cu piper negru. Se aduce la fierbere.
  4. Se fierbe mazarea cu capac timp de 10 minute (la foc mediu spre mic). Se ia capacul si se mai fierbe fierbe inca 5-10 minute, amestecand des (pana scade apa de pe mazare de tot). Dupa acest timp, mazarea va fi complet fiarta, insa inca usor crocanta. Pe final se gusta de sare si se mai adauga daca e necesar (sunca este sarata).
  5. Se adauga patrunjelul si menta tocate fin. Se amesteca si se ia de pe foc.

Prajim sunca

Prajim sunca

Mazarea fierbe

Mazarea fierbe

Mazarea e fiarta si apa a scazut de tot

Mazarea e fiarta si apa a scazut de tot

Mazare cu sunca

Mazare cu sunca

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 10 Iunie 2013 10:14  

si eu voua! :)
 

olga  acum 11 ani - 10 Iunie 2013 12:26  

Ma bucur ca ai revenit.
Multumesc pentru tot ceea ce faci.
 

Simona  acum 11 ani - 10 Iunie 2013 14:25  

Ce bine c-ai revenit, din 3 click-uri sunt salvata : si noua ne place mazarea !

Ti-am urmarit cu interes si cu nerabdare fiecare relatare de la Paris, am "sorbit" cu nesat fiecare amanunt, fiecare senzatie noua pe care-ai incercat-o. Iti multumim pentru sfaturi si pentru ca ai impartit cu noi minunata ta experienta.
 

Ioana  acum 11 ani - 10 Iunie 2013 15:23  

Simona, mi-a facut placere sa scriu cate un pic in fiecare zi :)
 

MariAna  acum 11 ani - 11 Iunie 2013 10:22  

Nu ma asteptam ca prima reteta sa fie mazare, dar se pare ca tie chiar ti-a fost dor de casa. :) Am facut de 2 ori mazare scazuta, dupa reteta ta, normal, s-au lins pe botic de fiecare data, sper sa mai apuc sa fac si reteta asta noua. Si asteptam, stii tu ce retete... Ce bine ca esti acasa! ;)
 

MariAna  acum 11 ani - 11 Iunie 2013 10:23  

Si ai vazut ce harnicute am fost si cat ai lipsit... :)
 

Ioana  acum 11 ani - 11 Iunie 2013 10:31  

da stiu, dar planurile mele nu s-au potrivit cu cele ale realitatii. in weekend am fost prea obosita dupa drum si n-am avut putere sa fac mare lucru. am venit cu masina din paris, am fost deturnati in germania din cauza inundatiilor, asa ca drumul a fost mai lung si obositor decat ar fi trebuit. dar weekendul care vine il rezerv pentru primele teste de macarons. pana atunci... inca putina mazare.

chiar am observat ca nu te-ai lasat si ai fost foarte activa saptamanile astea :)
 

Silvia Marinescu  acum 11 ani - 11 Iunie 2013 11:43  

Foarte buna ,uitasem de aceasta garnitura,astept si alte retete.Ma bucur ca ai avut o vacanta placuta.
 

loredana  acum 11 ani - 15 Iunie 2013 15:17  

Citindu-ti jurnalul de Paris, as vrea sa precizez cate ceva dpdv al locuitorului.
Toti turistii adora Parisul. E total diferit cand locuiesti in el. Afli ce se ascunde de fapt in spate.
In primul rand, majoritatea mancarurilor frantuzesti sunt cu mancare de vita (pe care sincer eu o detest) si sunt servite crude. Spre exemplu, are mare trecere carnea de vita "hachée", carne tocata super marunt, facuta chifla ... care se mananca cruda (grozave sanse de a te alege cu paraziti intestinali).

De asemenea, toate terasele din Paris sunt de fapt pe trotuar, langa strada, unde circulatia este grozava, deci te alegi si cu cateva linguri de praf adaugate la meniul comandat.

Ce sa mai vorbesc de igiena. Cred ca parizienii, precum si cei din jurul Parisului n-au auzit de Inspectia Sanitara. Stiu o persoana care a lucrat la cateva "renovari" de restaurante. In momentul in care au dat jos tavanul, era plin cu gandaci de bucatarie. Iar cand l-au pus pe cel nou, gandacii erau tot acolo, marsaluind.

Mobilierul nu este cu nimic mai bun decat cel pe care il vezi la bunicii nostri la tara (lemn lacuit foarte uzat), portiile sunt mici, preturile mari, iar chelnerii deloc prietenosi.

Apropo, mancare nu se serveste toata ziua. Doar la orele 12 si seara undeva pe la 18.
Daca pici pe la 14, mananci doar jambon cu cartofi pai. In unele locuri, chiar nu gasesti deschis in afara acestor ore.
Aaa, iar micul dejun consta intr-un croissant (aluat simplu de foietaj de regula fara umplutura), cu o bucatica de unt cat jumate degetul si cu doua cutiute mici de dulceata (cam de dimensiunea cutiutelor de lapte pentru cafea care se folosesc in Romania)
Cam acestea am de spus referitor la restaurantele obisnuite din Paris, cele pentru oamenii cu buzunare mijlocii. In cele mari nu stiu ca n-am intrat.
Asa, si nu recomand mancarea la chinezi, o fi ea ieftina si multa si gustoasa poate, dar eu m-am ales cu paraziti intestinali de care am scapat dupa 6 luni cu tratament.

Traiasca Parisul
 

Ioana  acum 11 ani - 17 Iunie 2013 11:19  

Loredana, ai dreptate, sunt sigura ca se gasesc multe asemenea locuri in Paris, eu am vazut cateva in care nu am avut curaj sa intru. Legat de carnea cruda pe care o consuma, recunosc ca si mie imi place tartarul, vita in sange, carpaccio si altele asemenea :) la micul dejun nu manaca doar croissant cu unt ci si bagheta unsa cu unt. asta e traditia lor si e ok, il prefer micului dejun englezesc de exemplu care e mai greu.
despre igiena: am trecut pe langa foarte multe localuri dubioase intr-adevar. dar daca deschizi ochii, te uiti cat sunt mesele de curate si aranjate, cat e de curat inauntru, cum sunt de aranjati ospatarii nu poti sa te pacalesti. oriunde am mancat dupa aceste criterii era impecabil. in afara de L'Avant Compotir unde intr-adevar din cauza inghesuielii tajgheaua se murdarea repede, totul a fost "in standarde". Dar chiar si in L'Avant Compotir paharele erau spalate in fata ta, mancarea gatita acolo, vedeai tot ce se petrecea in bucatarie si am avut incredere sa mananc. La Le Timbre, Les Papilles bucatariile erau deschise si vedeai cum ti se pregateste mancarea... Deci nu prea aveau ce sa ascunda, iar eu ce sa le reprosez.
cred ca un pic de atentie si informare inainte de a vizita astfel de orase mari si invadate de tursiti te tin departe de experientele neplacute.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...