Cotlet de porc la gratar

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete pentru gratar Retete simple

Reteta Cotlet de porc la gratar

Cum pregatim cotletele la gratar ca niste profesionisti?

In primul rand nu ne zgarcim cand taiem cotletele de porc, feliile grosute vor arata foarte profi si nu se vor usca pe gratar. Apoi folosim marinata potrivita care va asigura aroma si suculenta (mai tineti minte teoriile cu saramura?). Si incheiem apoteotic cu o vrajitorie stil Jamie Oliver: putina zeama de lamaie in sucul lasat de carne va finisa aspectul si gustul cotletelor de porc.

Ingrediente

4 cotlete de porc fara os (de cca 125 gr fiecare; de cca 2.5 cm grosime)
1/4 lamaie

Marinata

150 ml apa
50 ml sos de soia (varianta sarata)
50 ml ulei
1 lingura buna piper cu lamaie
2 catei usturoi striviti

  1. Amestecam ingredientle pentru marinata. Punem cotletele in ea si lasam sa stea in jur de 4 ore.
  2. Le scoatem din marinata si le absorbim bine cu servetele de bucatarie. Aveti grija doar sa absorbiti, ca sa nu stergeti piperul de pe ele.
  3. Incingeti 3 minute o tigaie grill la foc maxim. Daca tigaia e incinsa carnea nu se va lipi de ea. Nu ungeti tigaia cu ulei, fiindca cotletele sunt unse destul de la marinata.
  4. Puneti cotletele in tigaie, lasati sa sfaraie cca 10 secunde, apoi dati focul la mediu. Lasati sa se prajeasca pe prima parte cca 2 minute. Intoarceti si prajiti pe a doua parte cca 3 minute. Intoarceti iar pe prima parte si lasati inca 2 minute. Luati tigaia de pe foc si lasati sa stea inca 1 minut.
  5. Scoateti cotletele din tigaie si le asezati pe farfurie. Lasati-le sa stea 2 minute (obligatoriu). Ridicati coteletele si veti vedea ca sub ele s-a adunat suc. Stoarceti usor lamaia deasupra sosului si numarati 20 picuri. Amestecati cu o furculita sosul cu sucul de lamaie. Treceti cotletele pe ambele parti prin acest sos. Vor deveni lucioase.
  6. Serviti imediat cotletele de porc, cu sosuletul turnat peste ele.

Cotlete in marinata

Cotlete in marinata

Sterse de marinata

Sterse de marinata

Sectiune

Sectiune

Comentarii (22)

 

Ultimele comentarii

nels  acum 13 ani - 15 Octombrie 2011 22:12  

Cu tot respectul,dar marinata este simpluta iar timpul de marinare e prea scurt !
Gratar.....tigaie...! Gusturile sunt total diferite.
Din fotografii rezulta ca a fost o singura intoarcere !
Concluzie:o reteta care mai mult incurca.
Respect comentariile pozitive dar cred ca sunt postate de incepatori in ale gratarului !
 

Daniela  acum 10 ani - 22 Octombrie 2014 21:51  

Am incercat aceasta reteta si am mancat ca la restaurant. A fost perfecta. Multumim de retete, poze si dragostea care o pui in ele. Numai bine si sanatate
 

Ioana  acum 10 ani - 24 Octombrie 2014 09:36  

sa va fie de bine, Daniela!
 

Ioana  acum 8 ani - 21 Iulie 2016 12:04  

Buna Ioana draga !! Aceste cotlete in aceasta marinata pot fi facute si pe gratar afara ? Si se pot lasa peste noapte in marinata sua e prea mult ?
 

Mirela  acum 6 ani - 11 Aprilie 2018 09:59  

Hristos a Inviat! :)

Daca las cotletele in marinata, merge ca in loc sa le fac in tigaia grill sa le fac la cuptor in tava antiaderenta?
 

Ioana  acum 6 ani - 11 Aprilie 2018 14:54  

Adevarat ca a inviat!
Poti face asa: prajesti cotletele scoase din marinata intr-o tigaie pe foc mare pana se rumenesc un pic pe ambele parti si abia apoi le bagi la cuptor la 200C pentru aprox. 10-15min. cu un cutit strapungi centrul celui mai gros cotlet si vezi cum arata cat se fac la cuptor
 

Mirela  acum 6 ani - 11 Aprilie 2018 15:06  

Multumesc, trimit feedback sa zic cum au iesit daca ma decid pentru metoda asta. Nu vroiam sa mai afum bucataria si de aia ma gandeam sa le bag direct la cuptor. Asa, daca le prajesc putin la foc mare, cred ca tot iese fum.
 

Ioana  acum 6 ani - 11 Aprilie 2018 15:13  

un pic tot iese, depinde si cate faci.
 

Mirela   acum 4 ani - 27 Aprilie 2020 17:09  

Le am facut din nou si de data asta am reusit sa le si fotografiez. Vad ca acum ceva timp scriam pe tema fumului de la gratar, revin sa adaug ca intre timp m am prins ca probabil nu le absorbeam bine si de aici fumul. Acum cand le-am pregatit cantitatea de fum a fost neglijabila...cotletele in continuare delicioase :p
 

Ioana  acum 4 ani - 28 Aprilie 2020 10:45  

faptul ca le usti ajuta si la o rumenire mai rapida si mai frumoasa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...