Placinta cu mere

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Placinta cu mere

Ceva vechi si ceva nou. O placinta clasica cu mere si o tehnica noua de preparare a aluatului pentru placinte. Asadar, aveti tema pentru weekend ;) Si va garantez, ca daca stapaniti aceasta reteta, veti face cele mai bune cruste de placinte, tarte si quiche ever. Pur si simplu se topeste in gura acest aluat. Placinta iese inalta de 1.5 cm, e delicata si are un gust proaspat. Ma simt ca un maestru patiser francez :)

Ingrediente

Pate brisee

200 gr faina alba
160 gr unt rece
6 linguri apa rece

Umplutura

1.5 kg mere
1 lingura suc de lamaie
coaja rasa de la 1/2 lamaie
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1/4 lingurita scortisoara
3 cuisoare
1 lingura unt

  1. Untul (rece, de la frigider) si apa pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.
  2. Pentru aluat, se pune faina intr-un bol larg. Se taie untul cubulete si se presara desupra. Cu mainile amestecati faina cu untul (nu framantati, doar amestecati astfel incat untul sa se acopere de faina). Apoi luati untul intre degete (mainile sa va fie reci) si apasati usor astfel incat sa obtineti fulgi de unt. Nu trebuie apasat tot untul, insa faceti asta timp de 1 minut, pana mare parte din unt e facut fulgi. Adaugati apa si amestecati usor.
  3. Puneti compozitia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei incepeti sa apasati compozitia, impingand-o in fata. Aceasta manevra se numeste "fraisage". Este o tehnica de amestecare a fainii cu unt fara framantare, ceea ce va duce la obtinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de placinta. Urmariti acest filmulet (de la minutul 0:25) pentru a vedea cum se executa un fraisage.
  4. Cand ati terminat tot aluatul, adunati-l iar intr-o movilita, si veti vedea ca inca e nisipos. Asta inseamna ca are nevoie de inca o tura de fraisage. Aplicati inca o data manevra de fraisage pe tot aluatul. Adunati iar aluatul intr-o movilita, apasandu-l cu mainile (dar fara sa framantati!) si veti vedea ca se aduna sub forma de bila destul de bine, desi veti simti ca e o idee faramicios. E ok asa.
  5. Se imparte aluatul in doua parti egale. Se aplatizeaza cu mana sub forma de discuri si se dau la frigider timp de 30 minute.
  6. Fiecare bucata de aluat se intinde, pe masa data cu faina, foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire. Se impatura in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei. La aceste intinderi, veti vedea ca aluatul nu e inca foarte pliabil, crapa pe margini, dar e ok, nu disperati, cu fiecare intindere va deveni din ce in ce mai usor de lucrat.
  7. Dati aluatul impaturit la frigider pentru inca 30 minute.
  8. Intindeti iar bucatile de aluat un dreptunghi nu foarte subtire. Imparturati-l in trei. Se mai intinde o data si se impatura iar in trei.
  9. Dati aluatul la frigider pana e gata umplutura.
  10. Pentru umplutura: se curata merele de cotoare si se dau pe razatoarea mare. Se stropesc cu suc de lamaie.
  11. Intr-o tigaie larga se topeste untul si se adauga merele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si cuisoarele. Se calesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. La final adaugati scortisoara dupa gust si dregeti de zahar daca e nevoie. Se lasa umplutura sa se racoreasca.
  12. Puneti hartie de copt pe fundul unei tavi de 20 x 24 cm.
  13. Pe masa de lucru data cu faina, intindeti prima bucata de aluat o foaie subtire de dimensiunea tavii. Acum, aluatul se intinde foarte bine, fara sa crape. Cu o rola de patiserie, decupati marginile, astfel incat sa fie drept aluatul. Asezati-l in tava. Dati tava la frigider pana intindeti a doua foaie.
  14. Intindeti a doua bucata de aluat, foaie identica cu prima. Decupati-o si pe ea sa aiba margini drepte.
  15. Puneti merele in tava, peste prima foaie. Asezati a doua foaie deasupra lor. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.
  16. Coaceti placinta de mere la 220C, timp de 45 minute.
  17. Placinta se taie bucati cand e rece. Se presara cu zahar pudra vanilat, daca doritit. Se poate servi cu un glob de inghetata de vanilie.

Faina amestecata cu unt

Faina amestecata cu unt

Pe masa de lucru, inainte de fraisage

Pe masa de lucru, inainte de fraisage

Fraisage

Fraisage

Alautul dupa primul fraisage, e inca nisipos

Alautul dupa primul fraisage, e inca nisipos

Aluatul dupa al doilea fraisage

Aluatul dupa al doilea fraisage

Aluatul impartit in doua bucati egale

Aluatul impartit in doua bucati egale

Prima intindere

Prima intindere

Impaturire in 3

Impaturire in 3

Foaia finala

Foaia finala

Foaia in tava

Foaia in tava

Merele calite in tava

Merele calite in tava

A doua foaie deasupra

A doua foaie deasupra

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Comentarii (85)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 10 ani - 28 Octombrie 2014 11:07  

diana, si ziceai ca incepi cu retetele simple? :)
 

radita  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 15:38  

Ce fac daca aluatul este lipicios?
Se lipeste de maini, masa abia daca pot sa il dezlipesc :( :( :( :( :( :( :(
 

Ioana  acum 9 ani - 4 Februarie 2015 15:41  

se lipeste cand ai facut fraisageul sau in timpul intinderilor?

daca se lipeste la inceput inseaman ca:
- fie untul si apa nu-ti erau racite (le-ai tinut in congelator?), - fie ai lucrat prea mult sau prea lent aluatul si s-a topit de la caldura mainilor. nu-i nimic acum, doar da-l asa la frigider 30 minute si apoi continua cu intinderile. dar data viitoare sa remediezi aceste probleme (raceste untul si apa, raceste-ti mainile si lucreaza cat mai repede).

- daca se lipeste in timpul intinderilor inseamna ca timpul de 30 minute nu e suficient pentru racirea aluatului. asta ar putea fi doar din cauza ca in frigiderul tau nu e suficient de rece. in acest caz doar mareste intervalele de racire.
 

Florentina   acum 9 ani - 19 Octombrie 2015 03:00  

Buna dimineata. Locuiesc in Mexic de 26 de ani si gatesc de foarte mult timp, de la varsta de 9 ani , pot spune ca am experienta nu gluma. Asi vrea sa va intreb aluatul de la aceasta placinta este asemanator celui de PATEURI, pentru ca si acela trebuie impaturit de mai multe ori si pus la frigider. Cand este coapta foaia tot asa se desface ?? Va multumesc si va felicit pentru siteul dumneavoastra. O saptamana frumoasa va doresc.
 

Ioana  acum 9 ani - 19 Octombrie 2015 09:11  

nu, nu se desface. e ca o crusta de tarta dar foarte frageda.
 

Ralu  acum 8 ani - 7 Octombrie 2016 08:09  

In aluat nu se pune zahar,sare,praf de copt ?ce gust are?,arata foarte bine as vrea sa incerc reteta doar ca nu stiu daca este necesar si ingredientele sare ,zahar,praf de copt va multumesc
 

Simo  acum 7 ani - 6 Septembrie 2017 00:09  

E cea mai buna prajitura cu mere! Ador aluatul si chiar imi face placere sa il fac!
Abia astept sa incerc prajitura cu portocale!
 

Ioana  acum 7 ani - 7 Septembrie 2017 10:03  

Simo, sa-ti fie de bine si spor la placinta cu portocale!
 

Mihaela  acum 5 ani - 14 August 2019 21:13  

Multumesc pentru reteta! Este cea mai buna placinta cu mere pe care am mancat o in viata mea si nu exagerez deloc. Se topeste in gura de a dreptu! Iar expunerea pasilor reteti e pe intelesul tuturor. Mai bine nu se putea explica. Felicitari inca o data! ????
 

Zielke Liliana  acum 5 ani - 19 Octombrie 2019 19:23  

Buna seara! Reteta e suuuuuper buna! Nici nu am pudrat-o bine cu zahar ca s-a si terminat! Data viitoare voi dubla cantitatile...sau, mai bine, tripla?. Multumesc!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...