Strudel cu mere impletit
Retete aluaturi Retete desert Retete cu fructe
Am pregatit strudelul pentru masa de Revelion si fiindca il doream mai festiv am ales sa fac aceasta impletitura frumoasa. Aluatul a iesit minunat, eu nu i-am gasit niciun defect si categoric e mult mai bun deca strudelul pe care-l faceam cu aluat foietaj cumparat.
Umplutura poate varia bineinteles, puneti ce va doreste inima, doar sa nu fie prea lichida: fructe din compot scurse bine, crema de vanilie sau ciocolata, budinca de orice fel.
Ingrediente
Aluat
225 gr faina
1/2 plic drojdie uscata
40 gr zahar
1 ou
1 esenta vanilie
80 ml lapte caldut
1 varf cutit sare
125 gr unt + 1 lingura faina
Umplutura
4 mere
scortisoara
3 linguri zahar
2 lingurite amidon
- Framantati un aluat elastic din toate ingredientele exceptand untul cu faina. Daca aluatul este un pic lipicios (depinde si de dimensiunea oului) mai adaugati putina faina. Eu am mai pus o lingura.
- Dati o forma de dreptunghi aluatului, inveliti-l in folie de plastic si dati-l la frigider 30 minute.
- Frecati untul la temperatura camerei cu 1 lingura de faina pana e spumos.
- Preparam umplutura: curatam merele. Le scoatem cotorul si le taiem felii.
- 3 mere le punem intr-o oala mica, adaugam apa pana la jumatatea lor, adaugam scortisoara dupa gust si zahar si fierbem cca 10 minute, pana merele se inmoaie.
- Scurgem apa de pe mere si apoi le facem piure in blender. Punem piureul inapoi in oala, gustam de zahar si scortisoara si daca mai doriti mai puteti pune. Aducem piureul la fierbere si adaugam pe rand amidonul. Luam de pe foc.
- Marul ramas il taiem cubulete mici si le adaugam in piure. Umplutura e gata!
- Scoateti aluatul de la frigider, intindeti-l sub forma de dreptunghi si ungeti-l pe centru cu 1/3 din untul frecat. Aduceti marginile laterale peste unt si apoi mai impaturiti o data dinspre capatul opus (vezi poze). Inveliti aluatul impaturit in folie de plastic si dati la frigider 30 minute. Repetati acest pas inca de 2 ori cu restul de unt.
- Intindeti aluatul foaie de 30cm x 20 cm pe hartie de copt. Trasati doua linii orientative pe lungime pentru a imparti aluatul perfect in 3.
- Pe bucatile laterale faceti taieturi putin pe diagonala din 2 in 2 cm folosind un cutter sau o roata de taiat aluatul.
- Puneti umpltutura in centru pe toata lungimea si ridicati capetele opuse taieturilor pentru a sigila umplutura.
- Impletiti apoi aluatul aducand fasiile laterale peste umplutura.
* incercati sa trageti fiecare fasie cat mai mult catre partea opusa, eu nu am facut asa din pacate, am dus fasiile pana la mijloc si a iesit o idee cam lat strudelul; e doar o chestie de aspect de care mi-am dat seama dupa ce l-am facut - Mutati usor strudelul cu tot cu foaia de copt pe tava. Introduceti tava intr-o punga mare si lasati la crescut pentru 2 ore.
- Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C pentru 25 minute.
Aluatul tinut 30 min la frigider
Umplutura de mere
Intindem aluatul si ungem cu unt
Impaturim aluatul -pasul 1
Impaturim aluatul -pasul 2
Trasam liniile pentru impletitura
Taiem aluatul
Punem umplutura in centru
Ridicam marginile
Strudel cu mere impletit
Lasam la crescut 2 ore
Coacem strudelul
Comentarii (77)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 29 Ianuarie 2013 12:50
umplutura va fi prea moale si nu o vei putea pune in aluat. daca nu vrei amidon, le poti coace in cuptor sau pe abur si apoi faci un piure din ele impreuna cu zahar si scortisoara.Laura acum 11 ani - 7 Noiembrie 2013 12:57
Ioana, daca as pune aluatul in masina de paine pe progr de framantat, crezi ca e prea mult? (ma refer la timp)Ioana acum 11 ani - 7 Noiembrie 2013 13:04
nu e prea mult Laura, poti folosi masina la orice aluat framantat. cred ca nu aveam inca masina de paine cand am postat reteta.Laura acum 11 ani - 7 Noiembrie 2013 13:53
Multumesc mult, ma apuc de treaba :) Dar o sa fac trigoane..Elena acum 10 ani - 25 Ianuarie 2014 12:43
Salut, vreau sa fac aceasta reteta dar am doua nelamuriri:1. Pot sa fac aluatul cu o seara inainte, sa il las in frigider si sa il folosesc a doua zi? Presupun ca intrebarea mai exacta tine de: cat rezista aluatul tinut la frigider?
2. Cam pentru cate portii e strudelul? Taiat in felii cam de 4 cm grosime, deci ma refer la o portie decenta :P
Ioana acum 10 ani - 25 Ianuarie 2014 17:59
vei avea portii cam pentru 4 persoane pofticioase. cam 5-6 felii iesSimona acum 10 ani - 13 Mai 2014 08:54
Oare se poate umple si cu visine?ai putea sa-mi spui o reteta de umplutura cu visine ca aceea din strudelele.cumparate.fetita mea e mare fana de ele si m-a rugat sa-i fac unul cat un .....bloc.mersiIoana acum 10 ani - 13 Mai 2014 10:52
se poate, folosind umplutura de visinea de aici: /retete/prajitura-cu-branza-orez-si-visineproblema e ca umplutura are tendinta sa mai tasneasca afara. e bine sa o racesti peste noapte si apoi o folosesti ca umplutura.
Tatiana Popescu acum 9 ani - 20 Decembrie 2014 18:37
"Mutati usor strudelul cu tot cu foaia de copt pe tava. Introduceti tava intr-o punga mare si lasati la crescut pentru 2 ore."Ce fel de punga? De plastic? De hirtie?
Ioana acum 9 ani - 20 Decembrie 2014 19:48
de plastic, tine umezeala inauntru si creste aluatul mai bine.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email