Strudel cu mere
Retete aluaturi Retete desert Retete cu fructe Retete din Germania si Austria Retete lact-ovo-vegetariene
Strudelul perfect e un strudel pe gustul tau. Unora le place umplutura mai dulce, altora le plac merele mai "al dente", unora le place cu stafide, altora si cu nuca. Tuturor insa le place o crusta crocanta si usoara. Cu reteta de fata toate aceste elemente sunt in controlul tau, ca sa obtii cel mai bun strudel (si frumos si gustos, nu ne plac compromisurile ;) ).
Mie personal imi place sa folosesc mere mai ferme pentru ca la final umplutura sa fie mediu facuta (nici prea al dente, nici prea moi), nu foarte dulce (acest lucru e dat de tipul merelor folosite si cantitatea de zahar adaugata), imi place sa adaug si nuca si stafide. Textele in italic va vor ghida sa-l faceti pe gustul vostru, desi daca sunteti la prima incercare, poate veti opta sa mergeti pe varianta mea.
Ingrediente
Aluat
200 gr faina alba (tip BL55)
110 ml lapte
1/2 ou
1/2 lingura ulei
1 priza buna de sare
Umplutura
1 kg mere
80 gr zahar
50 gr stafide
2 linguri rom
80 gr nuca
35 gr pesmet
50 gr unt
1/4 lingurita scortisoara
1/2 lamaie
Pentru uns
2 linguri unt topit
1/2 ou
1 lingura lapte
Portii: 10
- Umplutura: se acopera stafidele cu rom si apa calduta. Se lasa la inmuiat.
- Pesmetul se prajeste intr-o tigaie fara adaos de grasime, pana se rumeneste usor. Nuca se prajeste in cuptor. Jumatate din cantitatea de nuca se macina si se amesteca cu pesmetul. Restul de nuca se toaca cu cutitul.
- Se taie merele cubulete de 1/2 cm. Am procedat astfel: am scos cotoarele merelor cu acest aparat. Le-am curatat de coaja, le-am taiat in jumatate; fiecare jumatate am asezat-o cu taietura in jos si am feliat-o la 1/2 cm. Feliile le-am taiat apoi cuburi. Am stropit cubuletele cu suc de lamaie pentru a nu se oxida.
- Intr-o tigaie larga se incinge untul si se adauga cubuletele de mere. Se calesc 5 minute cu capacul pus. In acest timp ridicati capacul si amestecati o data, la mijlocul timpului. Se adauga zaharul si scortisoara si se mai calesc 10 minute, tot cu capac, amestecand iar la mijlocul timpului.
* textura umpluturii: acesti timpi de calire sunt pentru mere ferme facute mediu. Aveti insa flexibilitate deplina aici: dupa ce ati adaugat zaharul, verificati umplutura des si va opriti din calire cand merele au ajuns exact pe gustul vostru. De exemplu, daca veti folosi mere zemoase si le doriti mediu facute, cu siguranta timpul de calire va fi mai scazut decat in cazul meu. De asemenea (foarte important!!!!): veti tine cont ca in cuptor NU se vor mai face prea tare. Deci asa cum le veti cali acum, asa vor ramane in strudel.
** suculenta umpluturii: in timp ce caliti merele veti vedea ca pe fundul tigaii se aduna sirop; nu lasati acest sirop sa scada de tot (de aceea calim merele cu capac). In functie de tipul merelor veti avea evident mai mult sau mai putin sirop, insa noi avem nevoie de doar aprox. 5 linguri la final; deci daca vedeti ca e mai mult si merele inoata in sirop cand ati terminat calirea, pur si simplu il scurgeti, lasand 5 linguri ochiometric; cu merele folosite de mine, siropul lasat la final a fost exact cat era nevoie, nu am scurs deloc
*** cat e de dulce: dupa ce ati adaugat zaharul, in timp ce caliti merele, gustati-le; puteti adauga oricand zahar; eu am pus 80 gr pentru merele acrisoare si la final umplutura nu a iesit foarte dulce - Cand ati terminat umplutura, mutati-o in alt vas. Adaugati stafidele si nuca tocata cu cutitul (daca doriti). Lasati umplutura sa se racoreasca si apoi puneti-o la frigider pentru cateva ore (minim 3). Important! Umplutura trebuie lasata la frigider pana e rece bine.
- Aluatul: bateti ca pentru omleta un ou mare; veti folosi jumatate la aluat si jumatate la uns strudelul.
- Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, jumatate din oul batut, uleiul si laptele. Se trage treptat faina peste lichide, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
- Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 2 ore).
- Formarea: pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
- Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 60 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta. Stropiti toata foaia cu unt topit.
- Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
- Scoateti umplutura de la frigider si amestecati-o usor, astfel incat siropul de pe fund sa se distribuie egal.
- Presarati amestecul de pesmet-nuca la unul dintre capetele inguste ale foii de aluat, avand grija sa-l presarati pe o lungime de maxim 45 cm. Asezati umplutura peste pesmet (vezi poza 9).
* de ce 45 cm? pentru ca atata este diagonala tavii cuptorului meu; am dorit ca strudelul sa nu iasa mai lung si sa fiu nevoita sa-l indoi; nu numai ca nu arata frumos indoit, dar exista si riscul sa crape in locul respectiv si sa tasneasca umplutura afara
** de data asta am ales sa presar pesmetul pe foaie si sa pun merele deasupra; aveti insa optiunea sa amestecati pesmetul in umplutura si abia apoi sa o puneti pe foaie; experimentati ambele variante, mie imi plac la fel de mult; diferenta e la textura: in varianta cu pesmetul amestecat in umplutura, strudelul nu va fi asa zemos, insa va avea un gust mai interesant. - Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
- Rasuciti capetele si rupeti surplusul de aluat. Bagati capetele sub rulou. Mutati strudelul intr-o tava cu hartie de copt (mie mi-a intrat pe diagonala). Ungeti ruloul cu unt topit.
- Lasati sa stea ruloul cat timp se incalzeste cuptorul la 220C (cca 10 minute).
- Ungeti ruloul cu restul de ou batut cu lapte. Dati la cuptor pentru 20 minute, intorcand tava la mijlocul timpului de coacere ca sa se rumeneasca egal. La final, strudelul trebuie sa aiba o crusta crocanta si frumoas rumenita.
- Scoateti strudelul din cuptor. Dupa cateva minute taiati un colt ca sa iasa aburul ca sa nu inmoaie crusta. E bun caldut sau rece. Pentru feliat folositi un cutit cu zimti (cel de paine), astfel feliile vor fi frumoase. Se poate servi presarat cu zahar pudra, cu un glob de inghetata sau un mot de frisca.
Mere felii
Mere cubulete
Mere calite (vezi siropul pe fund)
Mere cu stafide si nuca tocata
Aluatul
Aluatul intins cu sucitorul
Foaie subtire
Taiem marginile si stropim foaia cu unt
Punem pesmetul si umplutura la un capat
Rulam
Ruloul final
Strudelul in tava
Strudel copt
Strudel cu mere
Comentarii (31)
Ultimele comentarii
Ancu acum 7 ani - 24 Iulie 2017 22:13
Buna, Ioana. Oare as putea imparti aluatul in doua parti si sa fac doua strudele? Vreau sa il transport si nu as vrea sa il tai bucati pentru asta. Mersi mult.dan smeu acum 7 ani - 19 Septembrie 2017 23:56
Il am la cuptor. A stat 10 min. L-am intors. De-abia astept sa vad ce iese!Cori Cj acum 7 ani - 20 Septembrie 2017 08:07
Si eu mi-am propus sa-l fac in acest week-end.. =P~Cori Cj acum 7 ani - 25 Septembrie 2017 09:19
L-am facut sambata.. foarte, foarte bun. Clar e pe lista favoritelor.Nu am pus nuca maruntita in compozitie (nu am avut suficienta si am preferat sa amestec ce am avut cu pesmetul), am intins pe jumatate de foaie merele (nu doar la capat) si am pus 100gr zahar in loc de 80.
Musai sa mai folosesc acest aluat si la alte deserturi dar inca nu m-am hotarat la ce
=P~
acum 7 ani - 3 Noiembrie 2017 17:59
Buna,Vreiam sa intreb daca e mare problema sa intind aluatul direct pe masa. Poate e incredibil , dar nu am fata de masa in casa :) nu folosesc niciodata. Poate sa se lipeasca?
Ioana acum 7 ani - 3 Noiembrie 2017 18:28
unge masa cu putin ulei inainte si nu se va lipi. dar va fi mai greu de rulat, eu ma ajut de fata de masa sa-l rulez.Cora acum 7 ani - 17 Noiembrie 2017 11:33
Ioana,Strudelul tau este extraordinar, la fel ca celelalte retete de pe site.
Am nevoie de un sfat te rog. Anul acesta gazduim Craciunul si as vrea neaparat strudel pt desert. Intrebarea este cum ma sfatuiesti sa fac pregatirile? Vreau sa il servesc cald, cu inghetata, numai ca nu am timp sa il fac cap-coada in ziua respectiva (as vrea sa petrec timp cu oaspetii).
Merge asamblat cu o zi inainte si congelat si apoi copt a doua zi? Sau sa il pregatesc cu o zi inainte, copt 80% si il mai pun la cuptor a doua zi pt 15 min inainte sa il servesc? Mi-e teama ca in a doua varianta se va usca prea tare, iar in prima varianta ar putea sa nu mai fie asa crocant dupa decongelare.
Help!
Multumesc mult,
Cora
Ioana acum 7 ani - 20 Noiembrie 2017 13:53
Cora, m-am tot gandit cum ar fi mai bine si prima varianta pare cea mai sigura, altfel (la frigider sau congelator) cred ca aluatul se va inmuia de la mere. Daca il coci pana aproape de final si apoi il reinfierbanti si il lasi sa se rumeneasca a doua zi cred ca va rezista chiar bine.Claudia acum 4 ani - 31 August 2020 18:11
Salut Ioana, oare se poate face reteta cu pere in loc de mere, si daca da trebuie calite si acestea sau se pun direct in aluat?Ioana acum 4 ani - 1 Septembrie 2020 10:14
E o idee foarte buna! Caleste si perele, strudelul nu sta foarte mult la cuptor.La condimentare, pe langa scortisoara sau in loc de scortisoara poti folosi putin anason sau cardamon. Sau poti face o varianta si cu putina levantica daca iti place... Perele merg bine cu aceste arome. Sau il poti decora cu ciocolata la final...
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email