Varza a la Cluj

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete romanesti

Reteta Varza a la Cluj

Cu dedicatie, direct din Cluj-Napoca :)

O singura specificatie: carnea de porc sa fie destul de grasa, la fel si baconul. De data asta am avut carne macinata de la mama si a fost foarte slaba (cred ca n-a vrut sa-mi creasca colesterolul; la fel face si cu cafeaua, imi pune intotdeuna zahar, desi stie ca o beau "black", ca sa nu-mi faca rau la inima) iar asta s-a simtit. Si folositi obligatoriu varza murata. Este mai migaloasa, in sensul ca trebuie sa lucrati cu vreo 4 oale in paralel la inceput, dar cu toate astea merge destul de repede.

Ingrediente

650 gr varza murata
150 gr orez cu bob rotund
500 gr carne tocata de porc (mai grasa)
100 gr carnati afumati
100 gr bacon (cu multa grasime)
2 catei usturoi
1 ceapa mare
400 ml smantana
1/2 lingurita marar uscat
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita piper negru macinat
2 lingurite cu varf boia dulce
7 linguri ulei
sare
putina untura pentru uns vasul (in lipsa folositi ulei)

Portii: 8

  1. Varza daca a fost murata fideluta (cum prefer eu sa folosesc) se scurge de apa (folositi un tifon sau in pumn). Daca varza a fost murata intreaga o taiati fideluta foarte foarte subtire.
  2. Se incing intr-o tigaie adanca 5 linguri de ulei si apoi se adauga varza murata si 1/2 lingurita piper, mararul, 1/2 lingurita cimbru. Se caleste la foc mic pentru 15 minute, amestecand din cand in cand.
  3. Intr-o oala punem multa apa, plus sare si cand fierbe adaugam orezul. Lasam sa fiarba 5 minute, stingem focul si lasam orezul in apa pana avem nevoie de el.
  4. In alta tigaie se incing 2 linguri de ulei si se caleste in el ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie se adauga carnea tocata si se prajeste pana isi schimba culoarea. Stingem focul si adaugam usturoiul strivit, boiaua, 1/2 lingurita cimbru, 1/2 lingurita piper si putina sare (varza e sarata destul de mult, nu exagerati cu sarea). Amestecam bine si lasam deoparte.
  5. In blender sau cu masina de tocat carne macinam impreuna carnatul afumat si baconul
    * toate operatiile de mai sus se fac in paralel pentru a economisi timp
  6. Cand avem pregatite toate ingredientele de mai sus, scurgem orezul si adaugam putina sare in el
  7. Ungem un vas termorezisten (am folosit un vas de ceramica de 22cm diametru) cu untura (sau ulei) si punem si o lingura de untura pe fund.
  8. Incepem sa cream straturile in vas in urmatoarea ordine:
    - o treime din varza murata
    - jumatate din carnea tocata
    - jumatate din orez
    - 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii
    - jumatate din amestecul de carnat+bacon
    si reluam:
    - iar o treime de varza
    - restul de carne tocata
    - restul de orez
    - 4 linguri smantana pe care o nivelam cu dosul lingurii
    - restul din amestecul de carnat+bacon
    - ultimul strat e restul de varza
    Peste toate acestea turnam ce a mai ramas din smantana, dizolvata in prealabil cu 1/2 cana apa (sau suc de rosii, pentru cine doreste).
  9. Dam la cuptor la 180C pentru 1 ora. Eu am pus vasul in cuptorul neincalzit, fiind de ceramica (astfel prevenim craparea lui din cauza socului termic si am lasat cu 15 minute in plus)

Calim varza

Calim varza

Fierbem orezul

Fierbem orezul

Carnea tocata prajita cu condimente

Carnea tocata prajita cu condimente

Macinam carnatul cu baconul

Macinam carnatul cu baconul

Strat de varza

Strat de varza

Strat carne tocata

Strat carne tocata

Strat orez

Strat orez

Strat de smantana

Strat de smantana

Strat carnat+bacon

Strat carnat+bacon

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj

Comentarii (61)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 20 Mai 2016 10:22  

nu vad de ce nu. desi am facut intotdeauna varza a la cluj cu varza murata, sarmalele cu varza dulce imi plac mult, asa ca si asta va iesi bine.
 

Lili  acum 8 ani - 25 Noiembrie 2016 19:45  

Asta da! asa se face si la noi in Bihor Adica acasa la mama si asa fac si eu Foarte gustos !
 

Liliana Cuzeli  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 10:38  

Excelenta ! F buna si f gustoasa ! Multumesc pt reteta !
 

Iulia  acum 7 ani - 26 Ianuarie 2017 12:19  

Extraordinar! Multumesc!
A avut un succes nebun ?
 

Alis Adela Opris  acum 6 ani - 15 Decembrie 2017 14:39  

Excelenta reteta! Multumesc pt multe alte retete delicioase!
 

Maria  acum 5 ani - 29 Ianuarie 2019 12:46  

Excelenta reteta! Am urmat reteta ta pas cu pas si mi-a iesit destul de buna ( i-am trimis si mamei reteta). Am auzit de Varza a la Cluj cand am ajuns pentru prima oara in Cluj in studentie si a trebuit sa o incerc. Ce este drept, nu gatita de mine (studenta fiind nu prea aveam unde) ci in celebrul restaurant de pe Eroilor. Am citit un articol interesant prin 2018(?) despre povestea legendarei Varza a la Cluj si a fost chiar educativ. Daca este cineva interesat sa citeasca poveste unui fel de mancare, o poate face aici ---> [link]

Una peste alta, mancarea noastra este cea mai buna =P~
Pofta sa avem ;)
 

Alice   acum 3 ani - 30 Noiembrie 2020 21:29  

Fac varza a la cluj in Bayern in fiecare an de 1 dec si prietenii mei vin intotdeauna la masa, n.ar lipsi pt nimic in lume. Aici se gaseste varza fideluta si imi amintesc ca si in cluj la piata se gasea. Multumesc frumos pt reteta, uite asa ma dau mare an de an cu retetele noastre ardelenesti ;)
 

Ioana  acum 3 ani - 2 Decembrie 2020 11:21  

Salut Alice! Daaaa si acum se gaseste varza murata fideluta. Castraveti si varza murate la butoi, ca pe vremuri.
Mi-ai facut acum si mie dor de varza a la Cluj :)
 

Zax  acum 3 saptamani - 2 Noiembrie 2024 23:31  

Excelenta reteta! Nu e prima oara cand o fac... La calirea verzei am adaugat in untura cateva graunte de fenicul si de chimen, zdrobite un pic in mojar inainte, in rest am respectat totul 1 la 1. A iesit impecabil! ...la fel ca in cazul tuturor celorlalte retete pe care le-am incercat de pe situl tau, ingredientele sunt proportionate foarte bine, metoda e descrisa corect, foarte foarte valoroasa munca ta, te urmaresc de multi ani! Multumesc si felicitari!
 

Ioana  acum 3 saptamani - 4 Noiembrie 2024 11:01  

Zax, multumesc si eu pentru feedback si fidelitate!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...