Varza si cartofi cu carnati afumati
Retete cu cartofi Retete cu legume Retete ieftine Retete simple Retete romanesti
In Salaj este obisnuita combinatia dintre cartofi si varza (fie murata, fie proaspata). De obicei este preferata iarna si in perioada postului (cu laste!). In weekend am fost in vizita la bunica mea si cum ne-am amintit de aceasta combinatie mi s-a facut tare pofta. Mancam mai rar asa ceva. Daca o intreb pe bunica-mea de ce nu ne face, imi zice ca nu e mancare pentru oaspeti :) Ma intreb cate mancaruri traditionale super bune am ratat pe motivul asta.
Ieri am facut o varianta simplificata, cu carnati afumati (productie proprie, evident) si influente austro-ungare. Varianta originala ramane pe alta data, cand 'om avea mai multa vreme, ca e mai migaloasa.
Ingrediente
1 varza mica (cca 700-800 gr; proaspata)
3-4 cartofi medii, soi fainos (500 gr)
1 ceapa mare
150 gr carnati de casa usor afumati
3/4 lingurita chimen macinat
1/4 lingurita piper negru macinat
1 lingura otet
cateva fire de patrunjel
4 linguri ulei
sare
Portii: 4
- Se taie varza fideluta fina (folosind o razatoare de tipul acesta sau cu cutitul cum e descris aici) si se presara cu 1 lingurita de sare. Se framanta bine pana varza isi pierde volumul, simtiti ca se inmoaie si mainile i vse umezesc. Lasati sa stea asa pana e nevoie de ea.
- Folositi o cratita larga. In uleiul incins se caleste la foc mic ceapa tocata marunt, pana se inmoaie un pic (cca 5 minute).
- Se adauga carnatii taiati felii si se soteaza, amestecand de cateva ori, pana incep sa se rumeneasca usor.
* carnatii nostri de casa sunt facuti cu boia; daca cei folositi de voi nu au boia, adaugati 1/2 lingurita boia dulce inainte de a adauga varza ca sa dea putina culoare tocanitei
** carnatii folositi sunt doar usor afumati (ii tin la congelator si nu se pot consuma negatiti), nu folositi din cei uscati complet - Se adauga varza in trei transe, lasand sa se faca cate 2-3 minute intre fiecare adaugare. Dupa ce ati pus toata varza mai lasati-o sa se caleasca inca 10 minute, amestecand de cateva ori, sa se faca uniform.
- Curatati in acest timp cartofii si ii taiati cuburi. Adaugati-i peste varza, impreuna cu chimenul si piperul. Amestecati bine de tot, sa se aseze ca lumea in cratita. Adaugati apa doar cat sa cuprinda totul (cca 2 1/2 cani).
- Aduceti la fierbere, dati focul la mediu spre mic si fierbeti cu capac foarte putin intredeschis, timp de 40-45 minute. Catre final gustati mancarea de sare si chimen.
- Adaugati otetul si patrunjelul tocat si lasati sa mai dea doar un clocot. Amestecati usor si cartofii se vor sfarama un pic, astfel incat vor "lega" sosul. E buna cald. E bun reincalzit.
Sotam ceapa si carnatii
Se adauga varza, cartofii, condimentele si apa
Mancarea e gata
Comentarii (6)
olga acum 8 ani - 19 Februarie 2016 12:39
Din copilarie n-am mai mancat :)Te imbratisez cu drag.
Ioana acum 8 ani - 19 Februarie 2016 13:09
:) ah, atunci sa vezi ce bine merge acum cu o bere.Marius acum 8 ani - 20 Februarie 2016 21:32
Este prima data cand am facut aceasta reteta. Numai ca eu am folosit varza murata dar a iesit super. Multumesc pentru reteta.Ioana acum 8 ani - 21 Februarie 2016 14:20
Sa-ti fie de bine!Simona-Adina acum 7 ani - 13 Ianuarie 2017 21:47
Niste maramureseni s-au bucurat azi de mancarea salajenilor. Ne-a placut, multumim! Tot cu varza murata am facut-o si eu.Ioana acum 7 ani - 13 Ianuarie 2017 21:54
sa va fie de bine!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email